In dit tweede deel van de voorbeschouwing kijken we naar de auto’s en trucks. Vorig jaar maakt Peugeot een zeer succesvolle entree met een achterwielaangedreven buggy en pakte Gerard de Rooy de titel bij de trucks. Hoe zal het dit jaar gaan?

Auto’s – Met gelijkere wapens

Het gemor omtrent de regels vorig jaar overheerste een beetje de sportieve strijd. De ASO gaf 2WD-buggies meer vrijheden vorig jaar en perkte de echte 4WD’s als Mini en Toyota verder in. Geen wonder dat Toyota dan ook keek naar een 2WD-opzet voor zijn topauto’s. Maar de FIA heeft in de laatste maanden het speelveld weer wat eerlijker gemaakt. De luchtinlaat van de Peugeotbuggies is verkleind, terwijl die van Mini en Toyota zijn vergroot. Peugeot heeft het team voor 2017 intact gelaten met Monsieur Dakar Stephane Peterhansel, Carlos Sainz, Sebastien Loeb en Cyril Despres. Alle vier worden geacht dit jaar vooraan mee te doen, ook Despres, die zelfs een overwinning in de Silkwayrally kon bijschrijven.

Toyota splitst zijn kaarten voor deze rally. O.a. nieuwkomers Nani Roma en Erik van Loon hebben de beschikking over een 4WD Hilux, terwijl Nasser Al-Attiyah en Giniel de Villiers de 2WD-buggyversie gebruiken. Enkele oudere modellen hebben hun weg gevonden naar privé-klanten, waaronder de naam Conrad Rautenbach opvalt. De Zimbabweaanse rallyrijder en zoon van een megarijke mijnbouwmagnaat dook jaren geleden nog in het WRC op en heeft dankzij medische problemen van Leroy Poulter zijn auto en copiloot over kunnen nemen. Qua hoogte maak ik me niet zo’n zorgen, ik heb mn vliegbrevet ook gehaald, alleen de duinen en de nieuwe manier van navigeren gaat een uitdaging worden. Ik weet heus wel dat ik niet ga winnen in mn eerste poging, het doel dit jaar is gewoon aankomen.

Mini heeft na het vertrek van kopman Al-Attiyah een klein reshuffle ondergaan. Ex-rallyrijder Mikko Hirvonen is nu kopman, local heroes Orlando Terranova en Boris Garafulic zijn aangebleven en Yahzid Al-Rahji heeft de omgekeerde weg bewandeld en is van Toyota naar Mini geswitched. Doordat ook Mini profiteert van de restrictorwijzigingen hebben alledrie de topteams nu ongeveer dezelfde specs op dat gebied, het zorgde ervoor dat Toyota zelfs nog is gaan twijfelen of het de 2WD prototype buggy wel nodig heeft.

Ook Tom Colsoul heeft nog een job bij Toyota, ondanks het vertrek van Bernard ten Brinke. De Belg is nu copiloot van Jakub “Kuba” Przygonski. Martin Prokop pakt het dan weer heel anders aan. De Tsjech kapte abrupt zijn WRC-aspiraties af toen bleek dat er geen 2018-spec auto’s aan klanten zouden worden verkocht en stortte zich helemaal op zijn nieuwe Dakar-liefhebberij. Na vorig jaar een trialrun in een Toyota liet de Tsjech bij vrachtwagenbouwer Buggyra zijn eigen 4×4 in elkaar zetten, een Ford F150 Raptor. Hiermee neemt Prokop (misschien onbedoeld) ook de titel van showman deze editie over, want Robbie Gordon is thuisgebleven. In één ding komen hun trajecten zeker overeen, want de Ford heeft nauwelijks wedstrijd-kilomters gemaakt, alleen test kilometers.


© diariomotor.com

Voor de Nederlandse eer kijken we eigenlijk naar de usual suspects: Maik Willems is er weer bij, evenals Ebert Dollevoet. Tim en Tom Coronel zijn ook weer losgelaten in hun singleseaterbuggies en zelfs Bert Heskes is er weer bij, als copiloot voor een Cypriotische enterpreneur die naar eigen zeggen door Al-Attiyah met het Dakarvirus is besmet.

Trucks: van profs tot brandweerlui
Verreweg de meest populaire categorie in Nederland blijven altijd de trucks. De Internationale regie wist vroeger nooit helemaal wat ze er mee aan moesten en in de tijd dat VW nog Dakar sponsorde kwam het dan ook geregeld voor, dat de productplacementinterviews voorrang kregen op de samenvattingen van de trucks, tot er zoveel kijkers in Engeland gingen klagen dat Eurosport UK zelf beelden ging schieten, wat bijna tot ruzie met VW leidde. Inmiddels is dat dedain verdwenen en kijkt men verwachtingsvol naar de volgende confrontatie tussen de machtsblokken De Rooy en Kamaz, met eventueel MAN en Tatra als outsiders ertussen.


Hier nog in zwarte prototype-layout, de nieuwe 4326-Torpedo © snaplab.com

Kamaz heeft na een jaar testen nu eindelijk zijn Torpedo truck, een 4326 chassis met een Mercedes Zestros Cabine erop. In de Silkwayrally bewees Eduard Nikolaev al dat de truck snel is, maar ook nog zo zijn kinderziektes had. Naast Nikolaev zullen ook Ayrat Mardeev, Dimitro Sotnikov en Anton Shibalov weer van de partij zijn. De Rooy heeft een kleine wijziging. Ales Loprais is namelijk teruggekeerd bij zijn oude liefde Tatra, waardoor zijn opengevallen plaats is ingenomen door Wuf van Ginkel, die nu de rol van snelle assistent moet gaan vervullen. Voormalig (te) snel assistent Ton van Genugten heeft voor dit jaar een vrije rol gekregen naast Gerard de Rooy en Federico Villagra.

Tatra goes Dutch dit jaar: de Tatra Jamals van het Bonver team zijn met pensioen gestuurd en Team Buggyra heeft zich te buiten kunnen gaan aan de inzichten die de jongens van Riwald Dakar de laatste jaren opdeden met hun Tatra Phoenix (een Tatra chassis met Daf cabine). Daarop gebaseerd is een truck gebouwd voor Loprais en Martin Kolomy. Een ex-Tatrarijder is dan weer bij MAN geland. Artur Ardavikus is na een paar mindere jaren bij Team Bonver overgestapt naar het team van Hans Stacey en heeft met veteraan Serge Bruynkens ook een goede navigator meegenomen. Hans Stacey is ondanks twijfel over zijn gezondheid (er moest een goedaardige tumor verwijderd worden) toch aangebleven, evenals Peter Versluis.

Team Mammoet maakte met de nieuwe Renault Sherpa eerder dit jaar een mooie entree in de Silk Way, maar het noodlot sloeg bij testen in Tsjechië toe, toen de truck van Martin van den Brink afbrandde, al de tweede dit jaar. Het kostte veel tijd en moeite, maar de Harskamper is evengoed weer aan het vertrek, samen met Pascal de Baar en Gert Huzink, die beiden een oudere K520 besturen. Ook Scania breidt uit. Maurik vd Heuvel heeft voor dit jaar gezelschap van Vick Versteijnen gekregen en er zijn twee Scania Torpedo trucks opgeleverd, die hopelijk minder problemen geven dan de “hartpatiënt” die Van den Heuvel vorig jaar op zijn laatste benen naar het bivak moest sleuren toen er een essentieel motoronderdeel stuk ging.

Meest opvallende nieuwkomer is echter Richard de Groot. De voormalig motorrijder gaat als extra grote kistrijder Dakar 2017 rijden met een truck in plaats van een motor. Zijn Daf is tevens geschilderd in de kleuren van de vrijwillige Brandweer, De Groot zelf en zijn crew zijn brandweerlieden en hun team heet dan ook Firemen Dakar Team. Het trok de aandacht van de collega’s in Paraguay die de “546” niet alleen een kletsnat onthaal gaven, maar ook een escorte door het Paraguayaanse verkeer ritselden. Zelfs een plaatstelijke nieuwszender maakte er een item van.

Over nattigheid gesproken, de afgelopen dagen in Paraguay zijn ook nogal nat verlopen. Er zijn wel geen echte stortbuien omlaag gekomen, maar het terrein voor de keuringen is nu al omgeploegd. Temperaturen zullen de komende weken schommelen tussen veertig graden in de woestijnen van Argentinië tot onder het vriespunt in Bolivia op 2000 meter hoogte. Er schijnt zelfs nog een probleem in Bolivia te zijn geweest met watervoorraden, want het land kampt met schaarste en er gingen protesten tegen de Dakar-karavaan op. De ASO loste het op door te verklaren dat de karavaan zijn eigen water meeneemt. Morgen is de eerste rit vanuit Asuncion naar Resitencia in Argentinië. Met maar 39 kilometer klassementsproef is het een typische proloog, de rest is verbindingsetappe naar een gebied in Argentinië dat nog niet eerder is aangedaan, de provincie Chaco.

Bron tekst i.s.m. Autosportnieuws.be


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!