In de proloog van de Dakar uitvallen is zowat de nachtmerrie van iedere deelnemer. De ASO deed er vandaag alles aan om iedereen goed wakker te krijgen met een korte, maar venijnige proef die ook her en der schade aanrichtte.

Bron tekst: i.s.m Autosportnieuws.be

Gaten zo groot dat je er een auto in kan parkeren bromde Erik van Loon aan de finish. Er wordt maar veertig km gereden op Paraguayaans terrein, maar wedstrijdleider Marc Coma gelooft in een avontuurlijke Dakar en weet zelfs van zo’n onbeduidend sprintje nog iets te brouwen. Hoe ver ie daar in ging bleek toen de organisatie bekend maakte dat het teams verboden is om smartphones mee in de cabine te nemen, om te voorkomen dat er slimmeriken zijn die de beperkte GPS gaan aanvullen met Google Maps. Tevens werd er met typisch Franse slag op het laatst nog een ander type Irritrack kast ingebouwd, waardoor de keuring gisteren erg uit kon lopen. Bij MAN moest zelfs de intercom uit elkaar gepeuterd worden om de bluetoothchips te verwijderen.

Motoren – First blood voor Graaf de Soultrait.

Een proloog levert wel eens aparte namen op bovenaan, ook nu. De matadoren hielden zich betrekkelijk rustig op de eerste kilometers, en dus stond “Vicomte” Xavier de Soultrait bovenaan de uitslag. De Fransman is lid van de adel in zijn thuisland (hij is burggraaf in de Auvergne), maar het weerhoudt hem er niet van om enduro’s te rijden voor Yamaha. De Soultrait was op de korte sprint naar Resistencia twee tellen sneller dan Juan Pedrero Garcia, kopman van Sherco en 14 sec sneller dan Richie Brabec, die een trio Honda’s aanvoerde als derde. Michael Metge en Paulo Gonçalves zetten de vierde en vijfde tijd. Snelste KTM was Sam Sunderland op een halve minuut, titelverdediger Toby Price gaf al meteen 1m25s toe als 17e. Ook Joan Barreda en debutant Adrié Metge verloren veel tijd, doordat ze een waterpoel verkeerd inschatten en bijna hun blok verzopen.

Sailliant detail in de uitslag: De Soultrait zal morgen wss niet als eerste vertrekken, omdat hij te snel gereden heeft in een dorp. Hij verklaarde tegenover France2 dat het opzettelijk was, hij wil de route dinsdag niet openen. Of de Groene Tafel hem “tegemoet” komt en Pedrero Garcia de leiding geeft is nu nog niet bekend. Beste Nederlander werd Robert van Pelt als 40e, op bijna vier minuten van De Soultrait.


© formulapassion.it

Stand Motoren (onder voorbehoud)
1. X. De Soultrait (Fra) – Yamaha
2. J. Pedrero Garcia (Spa) – Sherco
3 .R. Brabec (USA) – Honda
4. M. Metge (Fra) – Honda
4. P. Gon̤alves (Por) РHonda

Quads – Goede rit Koolen, koprol Sonik

Bij de quads lijkt het al heel vroeg mis te gaan voor Rafal Sonik. De Pool ging halverwege de proef over de kop en verloor bijna 7 minuten, waardoor hij pas als 25e de streep haalde. Vooraan was het de Braziliaan Marcelo Medeiros die de snelste tijd klokte, voor Gaston Gonzales en thuisrijder Nelson Sanabria. Favoriet Ignacio Casale kwam pas als tiende binnen, op bijna drie minuten, nog achter Kees Koolen, die op zijn Barren KTM de achste tijd klokte, 2m23s langzamer dan Medeiros. Bas Nijen Twilhaar zette de 23e tijd. Voor Sebastien Souday werd de dag een nachtmerrie, de Fransman crashte al na een paar kilometer en moest met een gebroken pols uitvallen

Stand quads
1. M. Medeiros (Bra)
2. G. Gonzales (Arg)
3. N. Sanabria (Pry)
4. P. Copetti (Arg)
5. S. Dutrie (Fra)

Auto’s: Al-Attiyah in vuur en vlam

NASSER AL ATTIYAH! Zo kondigt de altijd enthousiaste Frank Verhoeven bij RTL GP de Qatari altijd aan. De man zelf zou er wel om kunnen lachen, zo bescheiden stelt hij zich altijd op. Maar zelfs op een klein proefje als dit ging Al Attiyah er goed voor zitten en klokte de snelste tijd voor Xavier Pons in een Ford Ranger en Nani Roma in de tweede Toyota. Er was trouwens wel even schrik toen Giniel de Villiers bij de echte finish van de stage Al-Attiyah op sleeptouw bleek te hebben. Door te heet geworden remmen brak er brand uit bij de Qatari, maar de auto brandde gelukkig niet af. Om zeker te zijn dat er geen schade aan de motor ontstond, werd hij dus door De Villiers (als 5e geklokt) verder gesleept.

Pons zette dan wel de tweede tijd, maar net als De Soultrait heeft hij de laatste dorpspassage te hard gereden, want hem waarschijnlijk op straftijd komt te staan. Carlos Sainz was de snelste Peugeot op een vierde plaats, Yazid Al Rahji de snelste Mini op een zevende plaats. Erik van Loon kwam netjes als 10e binnen, maar ook hij had last van een brandlucht “Ineens liep ie nog maar op zes cilinder en maakte echt een raar geluid. Er zal wel een sensor kapot zijn, maar dat moeten we toch even nakijken.” In het nieuwe UTV klassement een opsteker voor Tim en Tom Coronel, de twee Suzuki buggies staan aan de leiding in het UTV klassement, Tim was 42 sec sneller in de proef dan Tom. Derde is de Rus Ravil Maganov op 55 sec.

Stand auto’s (onder voorbehoud)
1. N. Al-Attiyah (Qat) – Toyota
2. X. Pons (Spa) – Ford
3. N. Roma (Spa) – Toyota
4. C. Sainz (Spa) – Peugeot
5. G. Villiers (ZAf) – Toyota

Trucks: een DAF klopt de Nederlanders

Redelijk maf eigenlijk, een DAF wint de etappe, maar het is wel de “verkeerde”. Martin Kolomy is een kei in het rijden over vervelende smalle weggetjes en zijn Tatra-DAF was de Tsjech 13 sec sneller dan Ton van Genugten. Martin vd Brink kwam in de Renault Sherpa als derde binnen op 25 sec., de tweede Tatra-DAF van Ales Loprais werd vierde. Gerard de Rooy ging goed door de proef als vijfde, maar er was een beetje consternatie bij de finish toen de remmen geblust moesten worden en er twee banden lek bleken te zijn. Een klein brandje bleek een sensor van het bandenaflaatsysteem te hebben gesmollten, waardoor twee banden helemaal leegliepen.

Vlak achter de Rooy kwam Eduard Nikolaev als zesde binnen. De Kamazki’s hebben een paar woelige dagen achter de rug, want hun met trots gepresenteerde Torpedo Truck is voor het tweede jaar op rij door de organisatie afgekeurd. Aangezien het team Kamaz-Master deel uitmaakt van het Russische leger, vraag ik me af of er de komende dagen een paar verhitte telefoontjes uit Moskou gaan volgen, het is voor de Russen tenslotte een prestigeproject. Een beetje pech was er voor Wuf van Ginkel, de nieuwbakken snelle assistent bleef in een moddersleuf vastzitten en verloor 20 minuten voor hij weer verder kon. Pascal de Baar kwam met een lekke band te staan, Hans Stacey klaagde over zijn remmen en een blokkerende vooras en Gert Huzink vreesde zijn visco-koppeling gemold te hebben, aangezien hij totaal geen vaart meer maakte de laatste tien kilometer.


© buggyra.com

Stand Trucks
1. M. Kolomy (Tsj) – Tatra
2. T. van Genugten – (Ned) – Iveco
3. M. vd Brink – (Ned) – Renault
4. A. Loprais (Tsj) – Tatra
5. G. de Rooy (Ned) – Iveco

Morgen gaat de eerste lange etappe van start door de provincie Chaco. Deelnemers rijden van Resitencia naar San Miguel de Tucuman over 800 km, waarvan 275 km klassementsproef, de trucks rijden een iets langere proef van 284km.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

Leave a Reply

Your email address will not be published.