Iedereen die iets met de Formule 1 te maken heeft had de afgelopen dagen dit gesprek met hun chauffeur. “Ik heb gehoord dat jullie de race om vijf uur gaan laten starten,” zei de man met een glimlach. “Op zo’n uur kan je hier beter binnenblijven.” Waarom?”Omdat het elke dag rond dat uur begint te regenen,” lachte hun chauffeur terug.

Regen in Maleisië is niet hetzelfde als regen in Europa. Nee, in de tropen wordt er plots zwembad na zwembad uit de hemel gelost. Elke “local” vond het gekkenwerk om dan een Grand Prix te laten starten, Bernie vond het goed voor de kijkcijfers. De les: Altijd de locals geloven.

Grip is alles

Hamilton is de nieuwe regenmeester, maar hij had het moeilijk bij de eerste regendruppels. De reden is simpel: de McLaren heeft te weinig downforce. De wagens die meer grip genereren deden het gisteren een pak beter, met voorop de difuser teams.

Tot gisteren had BrawnGP zelfs nog geen intermediate op de wagen gezet. De vraag was: hoe gaan de wagens presteren met al dat water? Enorm goed. De eerste druppels maakten meteen duidelijk dat de Brawn op de weg plakt. Button en Barrichello konden met vertrouwen bocht na bocht aansnijden, in tegenstelling tot het gros van het veld. De les: grip is alles.

Weinig verrassend dus dat Button op het einde van de twee uur tot winnaar werd uitgeroepen.

Toyota is momenteel het tweede beste team op de grid. Het is verrassend dat we op dat team een beroep moeten doen om het kampioenschap spannend te houden. Ze zitten niet zo ver van Brawn, als de Japanners even doorduwen kunnen ze over twee weken misschien hun eerste winst vieren. Als ze zo’n strategische meesterwerkjes blijven afleveren wordt dat zeker een feit. De les: altijd de juiste banden kiezen.

De één z’n dood…

Robert Kubica stond al na één ronde aan de kant. Z’n motor liet hem in de steek. Teamgenoot Heidfeld schoof stilletjes op naar voor en kwam tijdens de laatste volledige ronde als tweede over de streep. Boeiend, maar had hij dat ook zonder stortvloed kunnen doen? Waarschijnlijk niet.

Dan had hij zijn plaats moeten afstaan aan Mark Webber. De Australiër schoof al zijn persoonlijke belangen aan de kant en leidde een actie om de race niet meer te laten starten. Nochtans had hij net een podiumplek door z’n vingers zien glippen. Red Bull is snel, het team heeft alleen een “normale” race nodig. De les: geluk afdwingen.

Hamilton deed z’n prestatie van vorige week nog eens over. Als een sluipmoordenaar schoof hij positie per positie op. Al was het deze keer iets minder clean dan in Australië. Waarschijnlijk spookte lie-gate nog door zijn hoofd.

Gegokt en verloren? Niks van!

Als er gisteren één ding werd gezegd over Ferrari en Kimi Raikkonen dan was het wel: “ze hebben gegokt en verloren”. Alleen klopt dat niet. Stel dat ze intermediates op de wagen hadden gezet, dat kon je spreken van een gok. Stel dat ze dat hadden gedaan bij Massa, die buiten de punten reed, dan kon je spreken van een gok.

Full wets inzetten op een droge baan, tijdens één van de warmste races van het jaar is gewoon dom. Dat heeft niks met gokken te maken. Op zo’n baan vallen die banden uit elkaar. Raikkonen verloor per ronde meer tijd dan een pitstop zou hebben gekost. Dat was geen gok, dat was oerdom.

Volgens Massa moet Ferrari zichzelf aanpassen aan de nieuwe realiteit. Het team kan niet mee vooraan rijden. Het moet nog een berg werk verzetten, aan de wagen en op strategisch vlak. Ze hebben nog twee weken om elk onderdeel te verbeteren. Misschien leren ze nu hun les.

By peter