Nog niet zo lang geleden verklaarde Lewis Hamilton zijn McLaren team de eeuwige liefde. Dat was ergens vorig seizoen. Prompt pakte Lewis de titel en die titel zal zijn woorden onderstreept hebben. Een absoluut topteam die hem zijn hele loopbaan lang al begeleid heeft. Een team ook dat opzichtig voor de Brit koos toen hij botste met teamgenoot Fernando Alonso. Geen enkele reden om van team te veranderen. Toch?

Hoe anders is de wereld een paar maandjes later. De liefde is danig bekoeld. Als er uberhaupt nog sprake zou zijn van liefde. De grote prijs van Australie heeft veel op zijn geweten. De gebeurtenissen daar zorgden voor een emotionele persconferentie in Maleisie afgelopen vrijdag. Een persconferentie waar vader Anthony om had gevraagd. Want hij vond dat zoon Lewis zijn zegje moest doen. De wereldkampioen moest zélf vertellen wat er die zondagmiddag allemaal gebeurd was in Melbourne Park.

Het was hem allemaal opgedragen. Door Dave Ryan. Een man die al 35 jaar zich met ziel en zaligheid inzette voor het team uit Woking en nu publiekelijk geslachtofferd wordt. Ondertussen is vader Anthony op oorlogspad. Volgens de Britse pers is hij furieus op het team dat zijn zoon’s reputatie zo onderuit heeft gehaald. Naar verluid schijnt papa alles op alles te zetten om een toekomst voor Lewis buiten McLaren op te zetten. Gesprekken met FIA’s hoogste baas Max Mosley zouden zelfs al hebben plaatsgevonden hierover. Gesprekken waarin Hamilton sr zelfs al gedreigd zou hebben om zijn zoon terug te trekken uit de sport. In hoeverre dat waar is is onbekend.

Anthony is al langer boos op McLaren trouwens. Hij is niet blij met de oncompetatieve auto waarin zijn zoon rijd. Een auto waarin Lewis zijn titel niet kan verdedigen. Nu het team, na Stepneygate, zich ook nog eens voor de tweede keer in de voet heeft geschoten in krap 2,5 jaar tijd, lijkt de familie Hamilton te kijken naar andere mogelijkheden. Een ander team, dat niet zo zelfdestructief is als McLaren. Ferrari? Wordt lastig. Het team wordt al jaren gelinkt aan Alonso, en het lijkt een kwestie van tijd voordat de Spanjaard en de Italianen elkaar gaan omarmen. Renault? De vraag is hoelang het Franse team nog actief blijft in de F1. Brawn? Zou kunnen, maar of het team gaat uitmonden in een stabiele topper is natuurlijk nog een vraag. Bijkomend probleem is dat Hamilton’s contract na dit jaar nog 3 jaar doorloopt. Dat kost dus geld.

Zoals hier al gemeld moet McLaren zich gaan verantwoorden voor de World Motor Sport Council. De verhalen op internet gaan al de rondte dat McLaren er dit keer niet met een financiele straf vanaf gaat komen. Een schorsing voor een aantal races ligt veel meer voor de hand, zo gaat het verhaal. Een schorsing voor het team gooit Hamilton’s seizoen definitief in de goot. De liefde lijkt danig bekoeld als we alle verhalen mogen geloven. McLaren’s nieuwe teambaas Martin Withmarsh mag gaan proberen om de jongste wereldkampioen ooit opnieuw te charmeren voor het team. Die uitdaging is misschien nog wel vele malen groter dan de uitdaging op de baan.

By peter