De sponsor soap rond Jos Verstappen dreigt te worden vervolgd in de rechtszaal. Zijn management overweegt juridische stappen tegen zowel sponsor Trust als tegen de renstal Jordan.

De Formule 1 coureur zou furieus zijn over de gang van zaken rondom de mislukte onderhandelingen met het Britse team. Teambaas Eddie Jordan heeft een brief van een juridisch adviseur van Verstappen ontvangen, waarin wordt gesteld dat het team zou hebben gezondigd tegen een exclusieve overeenkomst met Trust.

Verstappen claimt dat het Dordtse computerbedrijf tot en met het einde van 2006 alleen zaken kan doen in de autosport, indien daarbij ook de Limburgse coureur is betrokken. Trust staat op het punt alsnog sponsor te worden bij Jordan. De bedrijfsnaam verschijnt met ingang van de Grand Prix in Melbourne (6 maart) op de spiegels en op de voorvleugels van de EJ 14. In die overeenkomst is ook opgenomen dat Christijan Albers in het najaar, na afloop van het DTM seizoen, zal testen in de Jordan. Eenzelfde afspraak is gemaakt voor de Rotterdamse Formule 3 coureur Robert Doornbos.

Verstappen stelt dat een dergelijk contract strijdig is met gemaakte afspraken. Huub Rothengatter, zijn zaakwaarnemer, wil niet uitweiden over details: “Ik kan slechts bevestigen dat er in het begin van de samenwerking een schriftelijke afspraak is gemaakt met Michel Perridon (van Trust).’‘

Blijkens een kopie van die overeenkomst, getekend op 5 februari 2003 door onder meer Verstappens persoonlijke manager Raymond Vermeulen, zou Trust tot en met 31 december 2004 louter met de (werkloze) coureur zaken mogen doen in de autosport. In een kopie van de overeenkomst zou zelfs zijn bepaald dat ook tot twee jaar nadien de exclusiviteit van kracht is.

Het bestaan van een dergelijk contract wordt krachtig tegengesproken door directeur/eigenaar Perridon. “Ik heb nooit een contract met Jos gesloten. Destijds heb ik alleen een overeenkomst met Paul Stoddart van Minardi getekend.’‘ Perridon zegt verbijsterd te zijn over de actie van Verstappen en zijn managers. “Ik vraag me af wat hen bezielt. Ik heb Jos op alle mogelijke manieren geprobeerd te helpen zijn carri�re in de Formule 1 voort te zetten. En als dat niet lukt, dan krijg je stank voor dank en wordt gedreigd met een rechtszaak.’‘

De Rotterdamse zakenman zegt daarin een patroon te herkennen. Volgens hem is geen enkele van de voormalige sponsors (ICL, Exact, Lost Boys) de Limburger uiteindelijk trouw gebleven. “Met iedereen is er bonje geweest. En met Walkinshaw lopen ook nog allerlei rechtszaken.’‘

Het kamp Verstappen beschuldigt Trust er echter van een mondelinge overeenkomst met Jordan en Verstappen te hebben gefrustreerd. Op basis van een reconstructie aan de hand van enkele e-mails zou kunnen worden geconcludeerd dat op donderdag 12 februari overeenstemming werd bereikt over een contract.

In die e-mail van Eddie Jordan aan de juridisch adviseur van Perridon, mr. Joseph de Klijn, stelt de Ier dat Verstappen op die datum onder de volgende voorwaarden kon tekenen:

1. De sponsors Trust en Muermans betalen zeven miljoen dollar aan Jordan, in ruil voor een aantal afgesproken posities op de auto’s.

2. Verstappen ontvangt een basissalaris van 1,2 miljoen dollar, met daarnaast reclameposities op de neus en elders op de auto, alsmede een aantal badges op zijn overall. Volgens Eddie Jordan moet dat Verstappen 1,5 miljoen dollar extra opleveren.

Het voorstel wordt door Trust verworpen, omdat de Limburger op die basis alsnog bijna drie miljoen dollar zou verdienen en het bedrijf reclameruimte zou moeten inleveren. Een dag later wordt de Italiaan Pantano als tweede rijder gecontracteerd.

De bovengenoemde e-mail impliceert dat Perridon de neussticker op de Jordan, bedoeld voor Verstappens sponsor Halfords, aan zijn coureur cadeau heeft gedaan. Eddie Jordan stelt in de e-mail zelfs dat hij de neussticker op verzoek van Perridon aan Verstappen overdraagt. Die geste wordt door de hoofdsponsor echter ten stelligste ontkend. Volgens Perridon was hij akkoord met het basissalaris van 1,2 miljoen dollar, mocht Verstappen zijn salaris aanvullen met betalingen van eigen sponsors als Halfords, Wilex en Kroon Vastgoed, maar viel er met hem niet te praten over de neussticker.

Hij zegt een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien. ‘Maar ik heb volgende week een afspraak met Jos en Raymond. Misschien kunnen we het misverstand dan uit de wereld helpen.’‘

Bron: ANP

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter