Jatka polkua, Kimi!*

En het seizoen 2013 is officieel begonnen! Na alle geruchten, voorspellingen, ‘down playing’ en PR-taal moeten de heren coureurs het op de baan laten zien.

Het hele weekend stond er geen maat op de huidige wereldkampioen Sebastian Vettel. In elke VT stond de Duitser in Oostenrijkse dienst bovenaan de tijdentabel. Behalve in het verregende VT3. Toen mocht de jonge Fransman Romain Grosjean zich tot regenkoning van Albert Park kronen, waar zijn teammaat in alle VT’s op P5 stond [P6 in de eerste VT].

Maar niets deed vermoeden dat de Lotus van de Finse wereldkampioen van 2007, het tempo wel eens zou kunnen controleren. Toch was dat hetgeen in de race gebeurde. Collega Jeroen Scholte schreef vorig jaar [GP Abu Dhabi] al over ‘Kimi, Ikuisesti minun sankari, en daarmee had Jeroen alle gelijk van de wereld.

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden op Albert Park, Melbourne in Australië:

Red Bull

Vettel [P2] was dominant in de trainingen, doch worden de punten na de race uitgedeeld. De Red Bull R9 was snel in de QT, maar was gelukkig niet zo snel qua race-pace.  Vettel had de Ferrari’s constant in zijn spiegels zitten. En moest wegens hevige slijtage van de options al vroeg de pits in. Uiteindelijk kwam de Duitser tot drie keer toe de pits in voor vers rubber, tegen twee voor Kimi.

Eerder moest Vettel Alonso laten gaan. Maar verwacht wordt dat Red Bull volgende week in Maleisië ook weer de pole pakt en er dan wel de vruchten zal plukken. Of niet, natuurlijk.

Teammaat Mark Webber deed wat hij moest doen in de kwalificatie en zette de tweede RB9 op P2. Profiteerde de ‘Aussie’ er van? Nee, men mag het tot een feit rekenen dat Webber voor de zoveelste keer terugviel bij de start. Zo onderhand moet het een frustrerend fenomeen voor hem worden. De start van een race is essentieel, zo weet iedereen, en Webber heeft de laatste jaren bij de start vele punten laten liggen. Wat de oudste van de twee RBR-rijders ook vaker overkomt, is dat zijn KERS weer eens uitviel, waardoor Mark zijn fout niet meer goed kon maken.  Een toch wel magere P6 was voor hem het hoogst haalbare.

McLaren

McLaren lijkt qua ontwikkeling een kapitale fout te hebben gemaakt. Het verhaal was dat de auto van 2012 uitontwikkeld zou zijn. Een ongeloofwaardig verhaal als je kijkt naar de onnodige uitvalbeurten van [vooral] Lewis Hamilton in 2012. En dan toch een auto bouwen op basis van een pull rod in plaats van een push rod systeem.

En Button was naar eigen zeggen verheugd, dat de McLaren MP4/28 voor hem was gebouwd. Maar in Australie bleek dat de Britse wereldkampioen van 2009 geen snars begreep van ‘zijn’ auto. Button reed drie rondes in de QT en na slechts vier rondjes op die supersoftbanden [Men is verplicht te starten op de banden, waarmee de snelste tijd is gereden in de QT] ging hij al naar binnen voor mediums.

En Sergio? Wat zal er door zijn hoofd gaan? Hij rijdt nu voor een topteam, wat op dit moment geen topteam lijkt te zijn. De posities waarvoor de Mexicaan streed, waren dezelfde posities als bij Sauber. De nieuwbakken McLaren-coureur moest veel veren laten in de beginfase van de wedstrijd. Met een P11 als eindresultaat zat een puntje er niet in voor Pérez, die zijn McLaren-debuut ongetwijfeld leuker had voorgesteld.

Overigens; Journalist Adam Cooper achterhaalde een opvallende oorzaak over de positieve rondetijden in de winter. Door een montagefout van een component van de wielophanging lag de MP4/28 veel lager dan de bedoeling was en dat was gunstig voor het tempo in de wintertest.

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh vertrouwde Cooper toe: Een onderdeel was incorrect gemonteerd en daardoor was de rijhoogte onrealistisch laag, wat de sterke punten van de wagen extra belichtte. Dat zou op een hobbelig circuit als Albert Park niet werken.

Men kan zich dan afvragen hoe een professioneel team als McLaren zo’n fout kan maken?

Ferrari

Alonso doet wat hij [zo goed] kan. Maximaliseren zonder teveel te eisen van de auto. Via de live-timing zag ik dat de Spaanse kampioen voor de vierde keer een setje had gehaald en meende ik dat het een kwestie van tijd was, voordat Kimi zou worden verschalkt. Doch donderde de snelheid omlaag, omdat het nieuwe van de banden eraf was. Een uitwijkmanoeuvre vanwege een dwarszittende Pic in de slotfase, zal de banden ook geen goed hebben gedaan. Toch is een tweede plaats [P2] zeer verdiend, want bij Ferrari is er vreselijk hard gewerkt aan de auto.

Wie ook hard gewerkt heeft, was Felip Massa [P4]. Hij had een drukke dag met zijn teammaat Alonso, die voor de verandering nu eens de langzamere van de twee Ferrari’s was. Massa gaat dus verder waar hij eind vorig jaar was gebleven, zo lijkt het. Al zal Massa met een scheef oog naar Smedley hebben gekeken, toen Alonso en zijn technische man, Andrea Stella, een strategisch trucje uithaalden. Daardoor passeerde Alonso Vettel, Sutil én Massa in de race.

Dat had Massa waarschijnlijk ook wel gewild?

Mercedes

Was het een verrassing dat Lewis Hamilton in de QT naar P3 snelde? Niet echt, want vorig jaar was de Mercedes ook snel in de kwalificatie. Wat wel verrassend was, was dat beide coureurs veel meer rondes konden afleggen op de options. De voorlopige conclusie is dan ook dat de W04 veel vriendelijker is voor de banden, dan de W03. Nog alleen nog meer downforce en betrouwbaarheid.

Want Nico Rosberg [DNF] was degene die mocht opmerken dat er nog altijd werk is, qua mechanische betrouwbaarheid. Door een electrisch defect viel zijn Mercedes stil, terwijl hij op P3 achter zijn teamgenoot reed.

Met een P3 in de kwalificatie [QT] en een P5 in de race, meent de wereldkampioen van 2008 dat de resultaten boven verwachting zijn. Dit zei Hamilton tegen Sky Sports. Het vermoeden dat de W04 op een regen-set up stond werd niet bevestigd. Hamilton zei zich te willen buigen over het gebrek aan snelheid, hoewel de auto goed zou aanvoelen.

Lotus F1

Kimi Räikkönen [P1] zat het gehele weekeinde op P5. Of daaromtrent, maar in de race kwam de Finse aap uit de mouw en bleken ze bij Lotus zich vooral op de race-pace te hebben geconcentreerd. De auto was zo goed afgesteld, dat Räikkönen liefst 25 rondjes kon afleggen met zijn eerste setje mediums voordat hij, met nog 24 rondes te gaan, zijn laatste stop maakte.

Romain Grosjean pakte met een P10 nipt een puntje voor zijn team. De Fransman was zeer voorzichtig gestart. Een erfenis van zijn moeizame starts vorig jaar. Daarna claimde Romain dat er iets met de auto was, waardoor hij niet meer vrijuit kon rijden. Grosjean eindigde meer dan 80 seconden achter zijn winnende teamgenoot.

Williams

Bij Williams is er sprake van verwarring. Pastor Maldonado [DNF] was niet blij met het gedrag van de FW35 en zei dat het team teruggevallen was naar het niveau van 2011. Wat ook teruggevallen was, was het iets wat te forcerend rijgedrag van de Venezolaan. Als was het maar een klein foutje, waardoor zijn linkerachterband op het gras kwam en de onlangs 28 jaar geworden Zuid-Amerikaan kansloos in het grind gleed.

Valterri Bottas [P14]. De verwachtingen waren hoog, maar werden lichtjes om zeep geholpen door de slechte performance van de auto. Bottas was de gelijke van Pastor in de VT en QT. Daarna had de Fin een redelijke race, afgezien van enkele foutjes die hem posities kostten. Bottas zal wel opgelucht zijn dat hij het einde van de race heeft gehaald.

Sauber

Opnieuw een race om te vergeten voor beide Sauber-coureurs. Teambaas Monisha Kaltenborn werd er vorig jaar al moe van. Velen hadden hoge verwachtingen van het team uit Zwitserland, maar Hülkenberg [DNS]  kwam niet eens zijn box uit. Door een onoplosbaar probleem met de brandstofvoorziening moest de nieuwe Sauber-coureur de race aan zich voorbij laten gaan.  Van Esteban Gutiérrez [P13] werd er niet zo veel verwacht. De tweede Mexicaan in dienst van Sauber wilde vooral de finish behalen in zijn eerste Grand Prix.

Force India

Alle verhalen en geruchten over financiële problemen ten spijt, blijft dit team presteren! Teameigenaar [voor 42,5%] Vijay Mallya zit nog steeds in financieel zwaar water en ook Roy Sahara kan niet meer onbekommerd met geld strooien.

Gelukkig was men zo verstandig om ‘oude rot’ Sutil [P7] te verkiezen boven jonge hond Bianchi en de mogelijkheid om Ferrari-motoren met korting te kopen voor 2014. Sutil verraste door lang door te rijden met zijn medium [prime] banden. Het is waar dat de top tien, de Mercedes’ uitgezonderd, gleden en glibberden op hun supersoft…Maar het ogenschijnlijk gemak waarmee Sutil zich handhaafde in de top 3, top 5 maakte indruk op uw scribent.

Helaas moest Sutil er toch aan geloven en overstappen op de supersoftbanden [options]. Vanaf dat moment reed Sutil alleen maar achteruit.
De Schot Paul di Resta [P8] had zijn handen vol aan de coureurs die drie stops maakten. Deze kwamen steevast voor zijn neus de baan op en kon de Schot er niet langs. Positief is dat ook in zijn handen, de VJM06 heel vriendelijk is voor de banden. In de slotfase kon Di Resta Sutil achterhalen, maar werd hij ‘on hold’ gezet door het team.

STR

Daniel Ricciardo [DNF] zei een groot gebrek aan grip te hebben met zijn SRT8. Alsof hij op ijs reed. Helaas moest de Australiër zijn thuisrace voortijdig verlaten, nadat er iets afbrak aan de uitlaat.

Jean-Eric Vergne [P12] kwam na enkele meters al in de problemen. Hij moest uitwijken, waardoor hij door het grind moest ploegen. Vervolgens werkten de superzachte options niet naar behoren. Vergne probeerde het nog wel, maar in gevecht met landgenoot Grosjean veroorzaakte de Fransman twee flat-spots op zijn banden, hetgeen niet echt bevorderlijk is voor de handeling van de auto.

Marussia

Jules Bianchi [P15], meestal verguisd door de gemiddelde Nederlandse autosportfan vanwege zijn clashes met Giedo van der Garde en vorig jaar met Robin Frijns. Dat neemt niet weg dat de Franse Italiaan een talent is. Jules heerste over de achterhoede en zette zijn teamgenoot Max Chilton [P17] zelfs op een ronde!

De hiërarchie bij Marussia lijkt hiermee duidelijk. Jules Bianchi is de man bij het Russisch – Britse team, zeker als je in ogenschouw neemt dat Bianchi als snelste tijd een 1.30.454 reed, tegenover een 1.32.210 van Chilton. Max zal flink aan de bak moeten, of zijn pa lief aankijken zodat deze een aandeel koopt in het team?

Caterham

Giedo van der Garde [P18] kan het uit volle borst schreeuwen; ‘Ik ben nu Formule 1-coureur!’. De Nederlander startte op superzachte options en maakte daar goed gebruik van door enkele mensen in te halen. Op een gegeven moment was Giedo net zo snel als Jules Bianchi. Helaas bleek het setje medium primes van en minder kwaliteit. Een leegloper noopte Van der Garde een gang naar de pits, wat hem veel tijd, posities en zijn strategie kostte.

Charles Pic [P16] startte minder voorvarend dan zijn teamgenoot, en kon in tegenstelling tot Giedo niet uit de voeten met de options. De medium primes pasten beter bij de Fransman, die de slijtage beperkt kon houden. Tegen het einde van de race ging de KERS stuk.

Het is te hopen dat Caterham een antwoord heeft op de snelheid van de Marussia’s, al zal dat antwoord pas na Maleisië komen.  De Grand Prix van Maleisië wordt aanstaand weekeinde verreden.

*Btw, ‘Jatka polkua, Kimi!’ betekent ‘Verder op de ingeslagen weg, Kimi!’