Men neme een technische sport die de reputatie heeft één van de duurste sporten ter wereld te zijn, en een organisatie die vindt dat dezelfde sport eigenlijk goedkoop zou moeten zijn. Het zou het begin kunnen zijn van een leuk recept (F1Pits.net staat niet in voor de gevolgen van het verorberen van rubber en koolstofvezel), maar jammer genoeg is dit tegenwoordig de harde realiteit in de formule 1. Na het bevriezen van de motorontwikkeling, kondigt de FIA nu ook strikte beperkingen aan op het vlak van de aerodynamica. Dat meldt F1.com.

Weg met de windtunnel

Het leger van Max Mosley gaat namelijk snoeien in het gebruik van windtunnels. Met ingang van het seizoen 2008 mogen de teams hun windtunnels slechts 15 keer per dag laten draaien, en dit voor 5 dagen per week. Bovendien wordt de windsnelheid in de tunnels gelimiteerd op 50 meter per seconde (180 km/h) en mag de luchtdruk in de tunnels niet kunstmatig worden opgevoerd. De vele teams die de voorbije jaren geïnvesteerd hebben in een windtunnel die modellen op volledige schaal kan testen, zullen zich wel de haren uit het hoofd rukken, want de volgende beperking is dat de grootste schaal die gebruikt mag worden 60% van de ware grootte is.

Dit klinkt een beetje abstract, maar om het toch wat te duiden: wanneer een schaalmodel gebruikt wordt in een windtunnel, zal de windsnelheid verhoogd moeten worden om dezelfde soort stromingen te onderzoeken. Het komt erop neer dat je met 180 km/h op een schaal van 60% ziet wat je op volledige schaal ziet bij 108 km/h. Windtunneltests zullen dus alleen nog maar informatie kunnen geven over wagens met een snelheid van 0 tot 108 km/h, en worden voor de F1 zo goed als nutteloos.

Ook wordt het vanaf nu verboden om aerodynamische tests uit te voeren op rechte stukken. F1-bolides mogen alleen nog maar draaien op officile, door de FIA georganiseerde tests. Over een heel seizoen zullen maar 5 testdagen mogen dienen voor aerodynamicatests.

Niet dom

Ondanks alles wil de FIA ook doen alsof ze niet dom zijn: om te voorkomen dat het geld dat bij de windtunnel wordt bespaard gewoon geïnvesteerd zal worden in CFD (de steeds groeiende technologie om aerodynamische berekeningen te doen met de computer), zullen ook op dit vlak twee beperkingen gelden: het aantal CFD-ingenieurs dat een team heeft, zal niet hoger mogen zijn dan een bepaalde grens die nog niet bepaald is, en ieder jaar zal de FIA de maximale toegelaten rekenkracht van de CFD-computers bepalen.

De FIA heeft ook laten weten dat het verdere plannen heeft om beperkingen in te voeren op het vlak van ontwerp en productie, de ophanging, remmen, hydraulische systemen, carrosserie, onderzoek naar gewichtsverdeling in een wagen, testen op het circuit en het aantal werknemers dat aanwezig mag zijn bij de races. Kortom, bijna alles wat een F1-team aangaat.

Verder is nogmaals bevestigd dat tussen 2008 en 2017 alleen die motoren zullen mogen worden ingezet die gehomologeerd zijn en ingeleverd worden voor 31 maart 2008.

Toch een kers op de taart

Geloof het of niet, maar er is ook nog een goed punt te melden: vanaf 2009 zal in de regels een gat worden gecreëerd wat betreft KERS. KERS staat voor Kinetic Energy Recovery Systems, wat inhoudt dat de energie die vrijkomt tijdens het remmen niet zomaar verloren gaat als hitte, maar opgeslagen kan worden en later, tijdens het accelereren, weer gebruikt kan worden. In 2009 zal KERS beschouwd worden als “een volledig open technologie”. Dat wil zeggen dat de teams op dit vlak vrij spel krijgen.

De details van alle beperkingen zullen worden bekendgemaakt tijdens een vergadering met alle teambazen op 11 januari. Daarna, ergens tijdens de lente, zal de Wereldmotorsportraad beslissen over het al dan niet invoeren van de regels.

Voorlopig is het dus nog niet 100% zeker dat alle regels zullen worden ingevoerd, al is die kans zeer groot. Waar we wel lijken op af te stevenen, is dat een F1-bolide straks niet duurder mag zijn dan de eerste de beste oude Lada.