FIA-baas Max Mosley heeft aangekondigd dat hij graag enkele grote veranderingen zou zien in de koninginneklasse van de autosport. Hij wil deze nieuwigheden doorvoeren in de volgende jaren en naast verminderde snelheid, kracht en kosten, wil hij ook meer teams zien.

Nu zijn er 10 teams die deelnemen aan de Formule 1. Twee jaar geleden hadden we er nog 11, en als Prost en Arrows geen problemen hadden gekend, zouden er nu dus 13 teams op de grid vertegenwoordigd zijn. In het begin van de jaren 90 waren er zelfs nog 36 wagens die hun poging deden om te kwalificeren!

Om te voorkomen dat er een bende ‘cowboys’ zou deelnemen aan F1, terwijl ze toch niet over de financiering en de kennis beschikken, werd destijds een nieuwe regel ingevoerd. De Deelnemende teams moeten namelijk samen 25 miljoen pond betalen, die ze later wel konden terugkrijgen om zo te verzekeren dat de deelnemers het geld hadden.
Vele van de teams, waaronder Minardi en Jordan, hebben hun debuut gemaakt voordat de bond van 25 miljoen ingevoerd werd. Als die regel toen al bestond, zouden ze nu gewoon niet bestaan.

Na de dood van Ayrton Senna en de vermeerderde tv-uitzendingen, zijn de kosten de pan uitgerezen. Daardoor zijn Prost en Arrows ten gronde gegaan en nu moeten Minardi, Sauber, Jordan en zelfs Jaguar spartelen om het hoofd boven water te kunnen houden.

Mosley, die zelf ook geldschieter was van March in late jaren ‘60, kon destijds eerder gemakkelijk in de sport geraken en hij wil meer nieuw bloed zien in Formule 1.

Tegen het blad Motorsport News vertelde hij:

“Er zullen ongetwijfeld dingen gebeuren of beginnen te gebeuren gedurende volgend jaar. In 2006 wil ik minder snelheid, minder kracht, drastisch verlaagde kosten en nieuwe teams zien in F1.”

Ik denk dat de meesten het op dit vlak eens zijn met ‘Mad Max’..

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter