karakteristiek: geel-rode kerbstones op Spa Francorchamps

2016 FORMULA 1 BELGIAN GRAND PRIX, Spa-Francorchamps

Hoogtepunt van elk seizoen
Eindelijk!
Het is zover, na de lange, lange zomerstop, na de komkommerigste periode van alle komkommertijden ooit staan we op de drempel van het hoogtepunt van ieder Formule 1-seizoen, de Grand Prix van België op het circuit Spa-Francorchamps.

Een hoogtepunt zeker voor de Belgische fans, maar ook voor de Nederlanders onder ons is deze grand prix een hoogtepunt.
Ook voor de Nederlanders, want al sinds de Grand Prix van Nederland in 1985 voor het laatst verreden werd, hebben de Hollanders de Belgische Grand Prixs als de hunne omarmd. De Nederlandse Limburgers hadden dat overigens allang gedaan.
Er zijn komend weekend naar verwachting dan ook tussen de vijfentwintig- en dertigduizend van hen op het circuit te vinden.

Geen Tiendaagse Veldtocht
Belgische en Nederlandse Formule 1-fans delen voorlopig in de vreugde rondom Max Verstappen. Daar is helemaal niets mis mee, Max Verstappen komt dan wel uit in de races onder Nederlandse vlag, zijn moeder is Belgische, hij reist met een Belgisch paspoort volgens zijn Engelstalige Wikipediapagina en hij groeide op in Maaseik, in Belgisch Limburg.

Zodra Stoffel Vandoorne zijn entree zal maken zullen de Belgen de fenomenale Max Verstappen wel aan de Hollanders laten. Ongetwijfeld zullen de beide nationaliteiten ook dan gebroederlijk naast elkaar langs de Waalse baan hun favorieten toejuichen. Nee, dat zal niet leiden tot nieuwe schermutselingen tussen beide volkeren.

Hoogtepunt van het jaar is de Belgische Grand Prix ook, omdat het volgens velen het allermooiste circuit ter wereld is. Sommige kenners noemen Suzuka in Japan nóg mooier, maar die vormen een minderheid. De Belgische Grand Prix en Spa-Francorchamps gaan hand in hand tegenwoordig, al is dat niet altijd zo geweest.
Er zijn Formule 1-wedstrijden verreden in het verleden op andere circuits in België. Flink wat nog zelfs, in Nijvel en op Zolder in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw voornamelijk.

Grote namen
Maar de roemruchte grand prixs en de meest roemruchte winnaarsnamen vinden we allemaal op de erelijsten van Spa-Francorchamps;

Bij de huidige rijdersgeneratie zijn er nogal wat die de overwinning in Spa-Francorchamps meerdere keren op hun naam schreven;

Kimi Räikönnen		4
Lewis Hamilton		2
Sebastian Vettel	2

Ricciardo, Button en Felipe Massa wisten hem alle drie één keer op hun naam te zetten.

Als we de top vijf aller tijden op Spa-Francorchamps bekijken zien we onze Finse Ferrarist nog eens prominent terug;

Michael Schumacher		6
Ayrton Senna			5
Kimi Räikönnen			4
Damon Hill			3
Alain Prost			2

Met Hamilton en Vettel natuurlijk gedeeld op de vijfde plek met Prost.

Prachtplek
Het is een prachtcircuit met een unieke lay-out die voor de rijders een échte uitdaging biedt en geen Mickey Mouse-ontwerp voor Formule 1-auto’s én Moto-GP ’s, maar een echte autoracebaan die uit de Ardeense rotsen is gehouwen, die een ferm hoogteverschil kent, steile hellingen en een afstand per ronde van zeven kilometer. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om!

Kom daar nog maar eens om sinds Bernie Ecclestone een Formule 1-huwelijk aanging met Hermann Tilke, die verantwoordelijk is voor vele bouwprojecten in Formule 1 over de hele wereld en dat heel precies en fraai doet, maar ook wel saai.

Een historische plaats
Hoewel er veel aan het circuit veranderd is in de loop der jaren, liggen bochten als La Source en Blanchimont (waar je sinds een jaar óók buitenom in kunt halen) er al zo sinds 1925 en worden ze gerond door de beste coureurs ter wereld.
Ascari won de eerste Grand Prix van België in dat jaar in zijn Alfa Romeo.

In die tijd was het circuit vijftien kilometers lang en als je nieuwsgierig bent hoe dat was, kijk dan eens op Google Maps, dan kun je het oude circuit zo goed als in zijn geheel nog ontwaren door vanaf het huidige Les Combes de gelijknamige weg te volgen in zuidelijke richting en dan naar rechts de weg richting Masta te volgen.
Dan zie je ter hoogte van “Parc l’Eau Rouge” de smalle oude weg die vroeger de baan vormde, zoom een beetje uit en je ziet hoe die weg een keurige aansluiting vindt aan het huidige Blanchimont.
Aan de oostkant van het circuit maakte de huidige N62 deel uit van het circuit vanaf waar nu Raidillon ligt.

Als we zo het plaatje vanuit de lucht bekijken duiken ineens al die namen van de bochten op als de namen van de omliggende dorpjes en herkenningspunten waar het circuit vroeger doorheen ging of langs liep.
Eau Rouge bijvoorbeeld, is een ijzerhoudende beek. Hollanders noemen dat dan “De Bruine Prutsloot”, Belgen spreken van Eau Rouge. Hollanders roepen: “Steile Bergweg” maar de Francofone buurlander zegt: Raidillon.

Het huidige circuit
Andere delen van het circuit dateren van de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw.
Bij twee grote verbouwingen is het huidige circuit tot stand gekomen. We nemen u even mee voor een rondje:

 

We beginnen aan de noordkant van het circuit, vlak voor La Source. Voor die scherpe bocht is het startveld.
Het is daar lichten uit en gas geven en dan drie keer op en twee keer terugschakelen. Dan moet het hele veld rechtsom, rechts en hop omhoog en meteen door naar Eau Rouge, de beroemde driebochtencombinatie die met driehonderdtien kilometer per uur genomen wordt. Volgend jaar, met de nieuwe auto’s die veel meer mechanische grip zullen hebben gaan we daar weer heel spectaculaire dingen zien!

Dan Kemmel Straight. Strak omhoog klimmend gaan de bolides op weg naar boven om daar vol remmend van driehonderdveertig naar honderdzestig kilometer per uur terug naar vier te schakelen en dan meteen Les Combes en Malmedy aan te vallen.
Direct daarna weer opschakelen naar vijf, zes en zeven en dan vol in de ankers want hier volgt alweer Rivage, een haarspeldbocht die in de vierde versnelling genomen wordt met honderdvijftig kilometer per uur!

Dan een achtbaanachtige bochtencombinatie van zes knikken waarbij veel met het gas gestuurd en maar één keer geremd wordt, voor Fagnes, die in de vijfde versnelling met zo’n honderdnegentig gereden wordt.
Na Stavelot volgt Blanchimont, een doordraaier eerst naar rechts en dan naar links met eerst wat negatief camber waardoor de auto een fractie van een seconde lijkt te zweven en dan gaat alles tot aan de chicane volgas naar wat we nog steeds “Bus Stop” noemen maar wat het eigenlijk niet is, om die in de tweede versnelling te nemen na vol te remmen van driehonderdveertig naar honderd kilometer per uur. En dan zijn we weer op Start-Finish. Zo’n ronde van zevenduizendvier meter kost de getalenteerde Mercedesrijder in Formule 1 tegenwoordig toch nog zo’n één driekwart minuut…

zicht op de pits vanaf Raidillon voorbij Eau Rouge

De G-krachten die vrijkomen in de westelijke helft van het circuit zijn ongekend, het hoogteverschil aan de oostkant ook, het is een circuit dat je gezien moet hebben om te snappen waarom het zo’n aantrekkingskracht heeft op rijders en publiek, het heeft iets magisch, iets fenomenaals.

2015
Vorig jaar lijkt alweer een hele tijd geleden. Vorig jaar werd met ingang van de Belgische Grand Prix de boordradiorestrictie ingevoerd.

Vorig jaar had Lotus, wat nu die gele Renault-auto’s zijn zeg maar, een juridisch conflict met Charles Pic, ex-testrijder die beslag liet leggen op de auto’s omdat hij financiële compensatie eiste voor het feit dat hij zijn testkilometers die hem contractueel toegezegd waren niet had gekregen.

Vorig jaar reed Max Verstappen in zijn Toro Rosso de Belgische Grand Prix met zijn zesde motor en kreeg hij daarom tien plaatsen gridstraf. Hij schopte het uiteindelijk ondanks alles toch nog tot een achtste plaats op het eind.

Vorig jaar won Lewis Hamilton de race, met hem op het podium: Rosberg, die raadde u al en? En? Weet u het nog?
Grosjean in een Lotus.
Jawel, vorig jaar podium voor Lotus dus, terwijl ze bijna niet konden starten om voornoemde problemen en er toen al heel wat financieel gedoe aan het licht gekomen was rondom het Lotus team, inmiddels overgenomen door Renault en geel gespoten zouden we bijna vergeten hoe mooi die auto’s eigenlijk waren in de klassieke goud-zwarte John Player Special livery.
Maar goed, mooi geel is ook niet lelijk.

Vorig jaar was Kvyat voor Red Bull Racing vierde, finishten Ricciardo en Sainz niet, Werd Perèz vijfde, scoorde Massa zowaar een zesde plek, zijn teammaat Bottas een negende en vonden we de beide Saubers terug op plek tien en elf, Ericsson pakte het punt. Vettel, die op koers voor podium lag volgde de verkeerde strategie en hoorde zijn rechterachterband twee ronden voor het einde klappen. Hij finishte in de pitstraat, wel nog geklasseerd als twaalfde. Alle anderen DNF.

Grand Prix van België, 26-27 en 28 augustus 2016
De line-up van de komende grand prix wijkt af van die in Duitsland van voor de zomerstop. We nemen afscheid van Rio Haryanto, de Indonesische coureur van Manor F1 Team. In zijn plaats verwelkomen we Esteban Ocon, de fransman die door Mercedes AMG Petronas Formula One Team bij Manor is ondergebracht naast hun andere protegé, Pascal Wehrlein. Voor zover bekend op het moment van verschijnen van dit artikel zijn er bij de andere teams overigens geen wijzigingen te verwachten.

De tijden:

VRIJDAG
Vrije Training 1 10:00 – 11:30
Vrije Training 2 14:00 – 15:30

ZATERDAG
Vrije Training 3 11:00 – 12:00
Kwalificatie       14:00 – 15:00

ZONDAG
Race (44 ronden of 2 uur) 14:00