De verdedigende acties van Max op Kimi in de slotfase van de Hongaarse GP heeft nogal wat tongen losgemaakt. Kimi en Ferrari-clan noemen het rijgedrag van de Red Bull-rijder onacceptabel, medestanders van Max wijzen erop dat de tweede lijnsverandering niets anders is dan het insturen van bocht. Het duel en de bijkomende bekvechterij is vooral interessant omdat het een zwakte in de regelgeving blootlegt (dit is overigens geen pleidooi voor aanpassing – het zou het racen nog voorspelbaarder maken). Eigenlijk lopen twee kwesties door elkaar, en het heeft allemaal te maken met de vraag wat een verdedigende actie is, en wat een blokkerende actie. De FIA heeft deze zaken nooit voldoende gespecificeerd – en da’s best opvallend voor een praktijk die al een jaar of 25 bestaat.

De regel dat je één keer van je racelijn mag afwijken is ooit vastgesteld als reactie op het absurde links/rechts zwalken van Senna op het rechte stuk. De Brazilliaan vond namelijk dat ie in zijn recht stond en noemde dat “defending my position”. Dat het uitgerekend Senna was die zich van zulke praktijken bediende vloeide deels voort uit het feit dat hij zo’n geweldige qualifier was; in de race zelf had hij vaak met meer tegenstand af te rekenen.

Juist omdat de regel is bedacht met het discutabele rechte-lijnwerk van Senna in het achterhoofd, is er nooit goed gekeken naar hoe deze uitpakt op andere delen van het circuit. Voor bochtenwerk en de remzòne ligt de zaak namelijk complexer. Het punt is namelijk dat je een coureur niet kunt verbieden op een gegeven moment terug te keren op de ideale racelijn, zeker niet voor een bocht. Als deze ‘move’ ogenschijnlijk samenvalt met een (tweede) verdedigende actie is deze dus legaal en illegaal te gelijk – een ‘juridische’ patstelling dus. En wat doet men doorgaans in zo’n geval? Gedogen! Dit lijkt een betere oplossing dan nauwkeurig vastleggen op welk gedeelte van het circuit je wel en niet een verdedigende actie mag inzetten. (Gelukkig houdt de FIA niet van helderheid – dat zie je ook aan de vage bewoordingen in de wijze waarop rijders zich moeten gedragen als er met geel gezwaaid wordt).

Een tweede vraag die hiermee samenhangt is wat er precies onder blokkeren moet worden verstaan. Ook hier weer zie je dat de FIA in een andere wereld leeft dan de coureurs. Volgens het instituut is dat dus twee keer van je lijn veranderen op het rechte stuk, a la Senna. Volgens daarentegen coureurs is vooral de timing bepalend: er is sprake van blokkeren indien de voorliggende coureur zijn actie inzet nádat de aanvallende partij zijn actie heeft ingezet. Precies wat Max deed dus. Zij noemen het een ongeschreven wet dat je dit niet doet. En wie zijn ‘zij’? Doorgaans gearriveerde coureurs. ‘Ongeschreven wetten, daar veeg ik mijn bips aan af’ moet Max hebben bedacht. Daar komt bij, iemand die een zwakte in de regelgeving vindt, verdient bij voorbaat een pluim.

Andre van Woerkom


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter