Sebastien Buemi heeft met een dubbelslag de e-Prix van Beijing binnengehaald. De Zwitser pakte voor e.DAMS niet alleen de pole, maar won de race daarna ook met overmacht. Robin Frijns kwam in zijn allereerste Formula E race tot een tiende plaats en een punt met wat geluk in de slotfase.

Kwali: Pech voor Piquet

Voor regerend kampioen FE Nelson Piquet Jr werd het helaas een weekend om te vergeten. De NEXTEV rijder had de beschikking over een radicaal ontworpen aandrijflijn die ipv een 5 versnellingsbak het DirectDrive principe toepast met slechts een versnelling. De DS Virgin auto’s van JE Vergne en Sam Bird bewezen de potentie van het idee met hun hoge snelheden, maar bij de Chinese concurrent komt het er niet uit. Piquet Jr. kampte het hele weekend met problemen aan de aandrijflijn en in de weinige rondes die hij in FP1 kon rijden hing hij de auto in de muur, waardoor hij als laatste moest vertrekken.

Vooraan waren het Buemi, zijn teamgenoot Nicolas Prost, Verge, Lucas di Grassi en Nick Heidfeld die de Superpole mochten rijden. Vergne schakelde zichzelf uit door dat hij zich flink verremde in bocht 2 en ook Di Grassi maakte in het begin van zijn ronde een remfout. Heidfeld zette verrassend de derde tijd voor Mahindra en Buemi bleef Prost 0.284 sec voor zodat hij 3 pt voor de pole opstreek. Frijns eindigde de kwali als 13e.

Wel even opletten

Er viel me bij de start een erg grappig momentje op bij Eurosport Duitsland, waar de commentator blijkbaar de procedure was vergeten en ook alle hints (spannend muziekje, opwarmburnout, lichten aan en uit) toch aanzag voor een opwarmronde. Complimenten voor Rene Hoogterp die die procedure wel nog even benoemde (ik vond het sowieso wel prettig commentaar, niet te zakelijk met een beetje enthousiasme). Buemi kwam goed weg, Prost had veel wielspin en zag Heidfeld in bocht 1 en DI Grassi in bocht 3 langskomen. Hoewel Prost al een jaar in de klasse rijdt, krijg ik de indruk dat hij zijn e.DAMS nog steeds een Pilot electrobuggy bestuurt (klasse in de Andros ijsraces waar Prost een keer kampioen werd). Terwijl de Fransman zichzelf veel werk bezorgde, kon Buemi daardoor makkelijk weglopen van het treintje achter hem.

De meeste actie was eigenlijk in het middenveld te zien. Eerst ging Simona de Silvestro na te laat remmen de muur in, wat een full course yellow veroorzaakte, daarna vergaloppeerde Bird zich bijna op het zelfde punt, maar hij kreeg de auto nog wel de bocht om. Jammer, want de DS auto’s waren vaak de snelste in het veld en plaatsten veel inhaalacties. Vergne kwam in een soort fittie met Loic Duval terecht, die hem nogal ruw passeerde en daarvoor zelfs een chicane afsneed. Meest opvallende “Jahreswagen” was Antonio Felix da Costa, die zich na een slechte kwali van 17 naar 11 omhoog wist te knokken.

Toch weer Prost?

Bij de autowissel ging het opnieuw mis. De camera’s registreerden alleen het eind van de crash, maar feit is dat Felix Da Costa en Jacques Villeneuve elkaar geraakt hebben. De Canadees stond even stil en kon na achteruit te zijn gestoken met een ronde achterstand weer verder, voor Felix Da Costa was het over met een gebroken ophanging. Ook in de pits hield Buemi een voorsprong op de rest, maar achter hem was Heidfeld te traag en verloor een plek aan Di Grassi, terwijl Prost ineens in zijn versnellingsbak hijgde. De Fransman lette goed op bij de herstart en flitste langs de Duitser, om op jacht te gaan naar de tweede plaats, terwijl Buemi lage 1:40 ‘ers bleef draaien en bijna twee tellen sneller was dan Di Grassi op dat moment.

Prost zette bijna even snelle ronden neer en liep snel in op de Braziliaan, maar toen hij wat hard over de kerbs ging, brak er ineens een stuk van zijn vleugel af. Hij kreeg dan ook een Meatball flag en moest binnenkomen, al ging dat zeer duidelijk niet van harte. De grote profiteurs van de wissels waren NextEv en Dragon. Piquet en Turvey mogen dan wel geen snelheid in de auto hebben op dit moment, met hun spaarcapaciteiten was niks mis. Ook Duval en Jerome d’Ambrosio konden met een zuinige rijstijl de echte drukte in de pits vermijden en een ronde langer doorgaan, waardoor alle vier de top10 binnendrongen.

Screentime voor Frijns

Frijns had tot op dat moment een vrij rustige race afgewerkt, hij kon bijblijven in de trein auto’s voor hem, maar kwam duidelijk snelheid tekort vergeleken met Bird, Daniel Abt en Vergne. Toch keerden de kansen voor de Maastrichtenaar toen eerst Piquet in achtste positie rijdend stilviel, Prost met zijn achtervleugel binnenkwam en Vergne steeds langzamer werd. Frijns had een paar boosts nodig om de Fransman bij te houden, maar remde hem wel mooi uit daarna. Helaas was Abt wat ver weggelopen, maar het was leuk om te zien dat Frijns met die acties wat screentime voor zichzelf vergaarde.

Buemi was inmiddels niet meer te achterhalen en haalde met 11.006sec voorsprong de overwinning op, plus 2 punten voor de snelste ronde. Di Grassi werd tweede en Heidfeld moest zich twee ronden stevig verdedigen tegen Duval en d’Ambrosio, die in hun enthousiasme nog bijna elkaar eraf tikten. De Duitser slaagde daar goed in en na de teleurstelling van vorig jaar stond hij nu wel op het podium. Duval werd als vierde afgevlagd, d’Ambrosio als vijfde. Turvey redde als zesde de eer voor NextEv door slim gebruik te maken van de Fanboost en in deel 2 van de race weg te rijden bij Bird en Nathanael Berthon. Piquet kwam dus even stil te staan, maar kreeg de auto weer aan de praat en eindige buiten de punten als 15e.

Voor Frijns leek bijna een DIck Bruijnesteijn verhaal te worden “zo dichtbij en toch zo ver erg.” Het dashboard gaf aan dat ik nog maar heel weinig energie overhad. 0.01%. Ik wilde dit niet overschreiden, anders zou ik gediskwalificeerd worden De Maastrichtenaar rolde dus heel langzaam uit en zag Stephane Sarrazin nog langskomen die de 10e plaats en 1 punt mee leek te pakken. Echter, na de race werd Daniel Abt gestraft voor een unsafe release van zijn team, waardoor Sarrazin en Frijns allebei een plek opschoven en Frijns toch een punt aan zijn debuut overhield.

Stand na 1 raceweekend:
1 Sebastien Buemi 30
2 Lucas di Grassi 18
3 Nick Heidfeld 15
4 Loic Duval 12
5 Jerome d’Ambrosio 10
6 Oliver Turvey 8
7 Sam Bird 6
8 Nathanael Berthon 4
9 Stephane Sarrazin 2
10 Robin Frijns 1

Conclusies trekken na één weekend is altijd gevaarlijk, maar Renault heeft qua snelheid de zaken het beste op orde. Venturi heeft ook een goede aandrijflijn, minder snel, wel zuinig, maar het is klantenteam Dragon dat daar goed mee overweg kan. DS Virgin zal zich vooral op het punt rembalans sterk moeten verbeteren want beidere auto’s hadden problemen daarmee door het hogere gewicht dat hun directdrive transmissie veroorzaakt. NextEv heeft dankzij Turvey nog een redelijke uitgangspositie, maar vooral Piquet zal aan de bak moeten. Wat Frijns betreft, pak je kansen waar je ze vindt en ga voor elk punt. Volgende raceweekend is in Putraya over twee weken.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter