Lewis Hamilton deed in Rusland al goede zaken. Voor de tweede keer kon de Brit de Grand Prix van Rusland op zijn naam zetten.

Hamilton profiteerde optimaal van technische problemen bij teamgenoot Nico Rosberg. Sebastian Vettel pakte dankzij een goed uitgekiende pitstopstrategie de tweede plek. Dat was Rusland in het kort.

Intussen bleef Red Bull Racing op zoek naar een motorleverancier, waarbij bleek dat ook Honda niet kon leveren vanwege een veto van Ron Dennis. Het is nog de vraag hoe zwaar het veto-recht van Ron weegt, want Todt’s FIA zwaait met een intentieverklaring dat de Japanners alleen dit jaar exclusief zouden samenwerken met McLaren.

Per 2016 kon er een tweede team bij komen, maar dat was buiten de misère met McLaren gerekend. De Britten [plus een Spanjaard en Fransman] hebben vervolgens er hun schouders onder gezet. En veel tijd, moeite en geld in gestoken.

Dan is het begrijpelijk dat men niet wil dat een ander topteam van hun harde werk gaat profiteren.

In Austin ging het gekibbel weer door. Red Bull met de zoveelste dreiging, Bernie en zijn oude maatje Mosley die een alternatieve motor willen introduceren.

Vervolgens werkte het weer niet mee, waardoor pas op zondag de kwalificatie kon worden verreden. Het kon niet op.

Ook de race kon niet op. Er gebeurde zoveel dat wij ogen tekort kwamen!

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden op het circuit van Austin:

Mercedes:
Ik had op weer een 1-2tje voor Mercedes gerekend, maar Rosberg liet het weer liggen op een cruciaal moment.

Het begon nog zo naar, met een lichte botsing tussen de twee in bocht 1 bij de start. Hamilton was zijn eerdere sussende woorden al weer vergeten? De Brit meende dat hij geen risico’s hoefde te nemen. Die WK-titel zou toch wel zijn kant opvallen.
De Duitser behield nog wel P2, maar hij zag zijn rivaal en teamgenoot P1 pakken en daarmee het WK.

Zelfs Vettel kwam zich ermee bemoeien, maar die kon dus, het zij nipt, op de meet op P3 worden gehouden. Rosberg feliciteerde zijn teamgenoot –voor de tweede keer- nog wel, maar zijn gezicht sprak boekdelen.
De Brit is nu de meest succesvolle Formule 1-coureur van zijn land met drie WK’s. En ook de eerste die tweemaal achtereen kampioen werd.

Jackie Stewart zeg je? Dat is een Schot en Schotten zijn zeker geen Britten. Of je moet levensmoe zijn…

Red Bull:
Red Bull had een prima Grand Prix. Ook onder droge omstandigheden bleven de auto’s presteren. Dat kan toch niet alleen maar aan het chassis gelegen hebben? Horner en de zijnen zullen zich op het hoofdje krabben.

Kvyat zal nog wat harder krabben. Een prima race vergooit door een onnodig beginnersfout. Een harde tik tegen de muur en zijn race was voorbij.

Ricciardo profiteerde van de bandenprobleem bij Hamilton en reed sinds een lange tijd weer aan de leiding van een Grand Prix. De oogst bleek mager..één schamel puntje via een P10.
Aan Renault heeft het nu eens niet gelegen.

Ferrari:
Toch weer Vettel [P3] op het podium. Hoe doet die jongen dat toch? Er werd gefluisterd dat Ferrari een 2016-specs motor wilde uitproberen, en daarom de straffen voor lief nam.

Als dat gerucht waar is, dan kan Mercedes haar borst nat maken voor 2016. Of de Duitsers moeten nog een seconde uit haar krachtbron weten te halen.

En ook Räikkönen reed zich aanvankelijk in de punten. De Fin raakte een muur en hoopte dat de schade niet te groot was, maar moest opgeven met slechte remmen.

McLaren:
Fernando Alonso kwam als elfde over de meet. De Spanjaard zal nu wat meer te spreken geweest zijn over zijn ‘GP2-motor’.  Alonso leek desondanks niet al te gemotiveerd, want hij wilde al eerder opgeven. Doch wees zijn engineer hem erop dat hij in de punten reed. Het antwoord; “Als ik niet meer in de punten rijd, stop ik”

Jenson Button [P7] pakte wel punten en liet zien dat de dure keuze om hem en Fernando te behouden, een juiste is geweest. En zo laat de Brit andermaal de balans in zijn voordeel kantelen.

Eerder hield Jenson stand tegen de hoger aangeschreven Hamilton, nu blijft de wereldkampioen van 2009 overeind tegen de Spaanse kampioen van 2005 en 2006.’

Williams:
Het is bekend dat de auto’s van Williams het niet goed doen in de regen. Dus ook in Austin waar de baan vochtig tot matig nat was, konden de coureurs niet uit de voeten met de FW37. Zowel Massa als Bottas werden naar binnen gehaald.

Toro Rosso:
Max Verstappen [P4] en Carlos Sainz jr. [P6] gaven weer hun visitekaartje af. Vooral Max leek op weg naar een podium, doch is de Toro Rosso niet opgewassen tegen een Ferrari.
Maar Sebastian Vettel heeft goed kunnen kijken naar zijn toekomstige teamgenoot vanaf seizoen 2017…

Force India:
Sergio Perez [P5] had een drukke dag op ‘kantoor’. Er was altijd wel een opponent in de buurt om mee te vechten. Volgende week mag ‘Checo’ het weer proberen, en dan gaat hij voor een podium.

Hülkenberg ging in de fout a la Kimi. De Fin kwam in Sochi van te ver en toucheerde Bottas. Nu deed ‘Hulk’ bijna hetzelfde en reed hij zijn rechterophanging kapot op de sidepod van Ricciardo.

Lotus:
Pastor Maldonado [P8] scoort weer punten. De man uit Venezuela bleef nu ver van de hoek waar de klappen vielen. Sterker, ik vond Pastor redelijk onzichtbaar…de boekhoudafdeling van Lotus kan tevreden zijn.
Romain Grosjean beleefde een moeilijke start, kreeg een lekke band en moet later opgeven met remproblemen.

Sauber:
Felipe Nasr [P9] reed ook schade bij de start, maar de VSC hielp de Braziliaan om aan te haken. Teamgenoot Ericsson ondervond meer hinder van het tumult bij de start. Kennelijk was er iets kapot, want enige ronden later had de Zweed geen vermogen meer.

Hierdoor werd de eerste safetycar [SC] op de baan losgelaten.

Marussia:
Steven kon al snel douchen. Een kapotte achtervleugel kan anno 2015 nog steeds niet zomaar worden gerepareerd tijdens een race.

Thuisrijder Alexander Rossi kon, geholpen door de vele uitvallers, het beste resultaat voor Manor in 2015 op zijn naam schrijven. De Amerikaan reed naar een nette P12 en hield daarmee de eer hoog voor het kleinste team van de F1-grid. Dat er maar 12 auto’s over de finish kwamen is slechts een detail…