Het Formula E seizoen 2018-2019 is nogal warrig begonnen. De weersomstandigheden, het circuit én de coureurs zelf hielden de mannen achter de Groene Tafel flink bezig met wijzigingen en straffen. BMW zag zijn eerste officiële race bekroond worden met een pole en overwinning voor Antonio Felix da Costa. Robin Frijns eindigde buiten de punten.

What’s New?

Generation 2 maakte zijn opwachting in de Formula E. De auto is flink van uiterlijk veranderd (een kruising tussen Batmobile en Indycar) en zou nu 30km/h sneller moeten zijn. De batterijen zijn vergroot en kunnen nu een hele race mee. Er is een Attack Mode toegevoegd die een auto vier minuten lang 30pk meer geeft dan de reguliere 272 pk. Er zijn meer officiële teams ingestapt met BMW, Mercedes en Nissan (dat de plek van Renault overneemt). Ook qua bekende namen gaat het kampioenschap erop vooruit. Onder andere Stoffel Vandoorne, Gary Paffett (beiden HWA), Oliver Rowland (NIssan) en Felipe Massa (Venturi) hebben zich bij het deelnemersveld gevoegd. Opvallende afwezige bij de start van het seizoen was Pascal Wehrlein. De Duitser leek in het silly season een zekerheidje bij Mercedes-team HWA te worden, maar verklaarde een kans in de F1 bij Toro Rosso te willen wagen.

Dat dit een hoax was bleek toen hij 48 uur na die opmerking een contract tekende bij Mahindra Racing. Dat nam Mercedes hem blijkbaar kwalijk, want ze gaven hem vervolgens geen toestemming om in 2018 nog voor de Indiase renstal te rijden, zodat Felix Rosenquist even moest invallen. Ook bij Nissan de nodige strubbelingen, want Rowland was pas op het laatste moment gecontracteerd nadat beoogd rijder Alex Albon wél op de radar van Toro Rosso kwam en alsnog promotie maakte. Ook terug in het kampioenschap is Robin Frijns, die door Virgin Racing werd aangenomen om een van de nieuwe Audi-aangedreven auto’s te besturen.

Geklungel in de kwali

In de kwalificatie ging het niet volgens plan. De enige regenbui van het jaar 2018 kwam overwaaien waardoor de eerste training werd afgeblazen en de tweede sterk werd ingekort. Om het gebrek aan rijtijd te compenseren besloot de wedstrijdleiding het normale format van de kwalificatie te wijzigen. Normaal heb je slechts 2 rondjes de tijd om in vier groepen een tijd neer te zetten, waarna de top 6 een superpole rijdt. Nu werd het Monaco-format uit de F2 gepakt. Twee groepen auto’s kregen vijftien minuten de tijd om een tijd te zetten en wat meer rondjes te rijden, waarvan twee rondjes in kwalificatiemodus (340pk).

In Groep 1 verraste Tom Dillman door in zijn Nio de volle vijftien minuten op de baan te blijven en een tweede tijd te pakken. Helaas had hij drie rondjes in kwalimodus gereden en geen twee, waardoor zijn tijd werd geschrapt. Hetzelfde overkwam de drie Audi’s van Frijns (20e), Sam Bird (19e) en Lucas di Grassi (18e), zij zouden zelfs meer dan 350pk vermogen hebben gebruikt. Het argument van Audi-teambaas Alan McNish dat de hobbels in de baan de sensors door de war brachten werd niet geloofd. In groep 2 ging gastrijder Rosenquist op een nogal vreemde manier van de baan de muur in nadat zijn nieuwe “brake by wire” systeem weigerde, hij kon dus nog achter Dillmann starten

Freude am Fahren

Alle geneuzel in de kwali gooide achter Da Costa de startgrid flink overhoop. Jose Maria Lopez schoof door naar plek 2, Sebastien Buemi mocht van 3 starten en Stoffel Vandoone kwam daardoor op vier terecht, nog voor regerend kampioen Jean Eric Vergne. Vóór de race startte werd ook nog de Attack Mode zone verlegd, die eerst ín een haarspeldbocht lag en nu net na die bocht. Da Costa parkeerde na de opwarmronde helemaal scheef en moest zelfs even achteruit steken om een penalty te voorkomen, maar hij reageerde ook het best op de lichten en ging als leider de eerste bocht in, met Buemi achter zich aan die Lopez had verschalkt. Vergne was Vandoorne voorbij en zijn teamgenoot Andre Lotterer begon ook bij Lopez aan te dringen. Achterin schoof Frijns twee plaatsen op doordat Mortara’s remmen weigerden en hij rechtdoor de muur inging en Paffett de muur aantikte en met een verbogen auto binnenkwam

Da Costa kon vooraan wegrijden terwijl de twee DS-Techeeta’s Buemi in de tang namen en van twee naar vier lieten terugvallen. Achterin reden Di Grassi, Bird en Frijns met zn drieën omhoog, maar bleven steken in een groep met Nelson Piquet, Rowland en Alexander Sims. En ineens regende het penalties. Sims en Massa werden beiden binnengeroepen voor een drivethrough. Sims wegens te hoog energieverbruik, Massa omdat hij zijn fanboost te vroeg had geactiveerd (volgens de regels mag je die pas na 22 minuten gebruiken). Niet veel later kwamen daar ook de twee Techeeta auto’s bij, hun auto zou teveel energie regenereren bij het afremmen. Opnieuw kreeg de hobbelige baan de schuld van deze softwareglitches, maar het is niet bekend of BMW en DS er nog protest tegen aantekenen. Massa kreeg intussen nog een tweede straf, omdat ook hij volgens de sensoren tijdens zijn fanboost teveel energie verbruikte

Slecht getimed

Frijns schoof door de straffen en twee gelukte acties op Turvey en Dillmann (die hem eerder met Attack mode waren gepasseerd) op naar plek 12 en helaas bleef de Maastrichtenaar daar tot het slot van de race. Want terwijl zijn laatste attack mode op zijn einde liep klapte Lopez in de muur en zijn auto moest weggetakeld worden, waardoor er even geen acties geplaatst konden worden. Ook Vandoorne had het lastig, zijn HWA auto had een mankement in de electromotor waardoor hij niet genoeg snelheid maakte en pas als 16e binnenkwam. Vooraan echter was een andere Belg heel goed bezig. Jerome d’Ambrosio was in de enige overgebleven Mahindra Buemi voorbij gegaan en schoof dankzij de crash van Lopez naar 3 door.

Nadat de safety car weg was kon Vergne vanaf vier zich nog terugknokken naar de achterwielen van de Brusselaar en hem zelfs passeren. Da Costa had echter zowel attack Mode als fanboost ingeschakeld en wist de Fransman nipt voor te blijven tot de finish. Het was Da Costa’s tweede overwinning in de FE (hij won al een race in Buenos Aires in 2014) en de eerste ooit voor BMW. Achter Vergne werd d’Ambrosio op vier seconden derde. Voor Buemi eindigde de race slecht. De Zwitser activeerde zijn laatste Attack Mode tijdens de SC, maar hij was een rondete vroeg en had de helft al opgebruikt voor het licht weer op groen ging. De auto’s achter hem (Evans en Lotterer ) deden dat meteen na de hervatting en hoewel Buemi heftig verdedigde ramden de Jaguar en de DS zich er langs. Ook daarachter verliep het niet zachtzinnig tussen Piquet, Rowland en Di Grassi. De Brit wist beide Brazilianen voor te blijven en zelfs nog Daniel Abt in te halen voor de zevende plaats, Abt werd achtste, Di Grassi negende en Piquet pakte als tiende nog een punt mee. Lotterer pakte een bonuspunt als rijder van de snelste ronde.

Stand na 1 raceweekend

1. António Félix da Costa- 28
2. Jean-Éric Vergne – 18
3. Jérôme d’Ambrosio – 15
4. Mitch Evans – 12
5. Andr̩ Lotterer Р11
6. S̩bastien Buemi Р8
7. Oliver Rowland – 6
8. Daniel Abt – 4
9. Lucas di Grassi – 2
10. Nelson Piquet Jr. 1

BMW heeft dus in het geval van Da Costa zijn belofte waar kunnen maken en neemt voorlopig de leiding. Audi is snel, maar zal even de software van de aandrijflijnen moeten nakijken zodat hun duidelijke snelheid niet verknoeid wordt in achterhoede gevechten. Mahindra lijkt opnieuw een goede outsider, vooral in handen van een rustiger type als d’Ambrosio. Nissan heeft nog wat werk voor de boeg als opvolger van Renault, want vooral tegen het eind van de race kregen beide auto’s met energieverlies te maken. De eerstvolgende race is na de jaarwisseling in Marrakech.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!