Gesprekken zijn al langer aan de gang tussen de FIA, FOM en de teams om de kosten van de sport nog meer te beperken, meer bepaald in het gebied van de krachtbronnen en de versnellingsbak. De meeste teams waren voorstander van een ‘budget cap’ op deze eenheden, maar Ferrari stelt nu zijn veto om op deze onderdelen een maximumprijs te zetten.

Daarop zijn de FIA en FOM meteen gestart met gesprekken over het ontwikkelen van een eigen klantenmotor, die de organisatie dan zelf zal leveren aan kleinere teams met weinig geld. De bedoeling is om de sport meer leefbaar te maken voor kleinere teams.

De FIA is al jaren bezig om de kosten te beperken binnen de sport, op verschillende onderdelen van de wagens, maar ze krijgen altijd weerwerk van de fabrieksteams waardoor die regels nauwelijks of niet worden doorgevoerd. De FIA beslist nu dus om het heft in eigen handen te nemen.

De verklaring van de organisatie klinkt als volgt:

De FIA heeft bestudeerd hoe de kosten kunnen worden beperkt voor de teams die deelnemen aan het FIA Formule 1 Wereldkampioenschap, met als voornaamste voorstellen:

– een globaal kostenplafond
– een beperking van de kosten in de technische en sportieve regulaties
– het gebruik van meer standaardonderdelen

De FIA, in samenwerking met FOM, heeft voorgesteld om een maximumprijs te zetten op de motor en versnellingsbak voor klantenteams. Dit gebeurde tijdens de laatste Strategy Group meeting.

De voorstellen werden op tafel gegooid voor een stemming en werden met een grote meerderheid goedgekeurd. Ferrari was echter tegen en gebruikt nu zijn vetorecht om de beslissing tegen te houden. In het belang van de sport heeft de FIA beslist om geen rechtszaak te starten tegen Ferrari over het stellen van hun veto.

Daarom zal de FIA een proces en overleg opstarten met al zijn aandeelhouders om zelf een klantenmotor te bouwen, die beschikbaar zal zijn voor teams vanaf 2017. Na het overleg kunnen overeenkomsten gesloten worden met teams betreffende motorenlevering, die zullen kunnen genieten van een krachtbron die veel minder kost dan de huidige eenheden.

De bedoeling van de vergadering was om de teams ertoe aan te zetten om met meer kostbesparende maatregelen te komen. Het pakket dat de FIA en FOM nu gaan voorzien zou het concurrentieproces weer op gang moeten brengen, waardoor mogelijk Cosworth of Toyota opnieuw geïnteresseerd zouden worden in een terugkeer naar de Formule 1.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!