Iedereen, van fans over teambazen en mecaniciens tot de rijders, is zeer benieuwd naar het nieuwe circuit van Bahrein. Michael Schumacher heeft het circuit al eens bereden per scooter, Williams reed al eens op het circuit toen het ingehuldigd werd. De derde rijder van Renault, Franck Montagny, bekeek het circuit gisteren voor het eerst. Hij kwam terug bij het team, zeer onder de indruk.

Het hele circus arriveerde en masse op het Bahrain International Circuit. De rijders van Renault grepen de kans om een rondje af te leggen (zij het te voet), ter voorbereiding van de race. Montagny deed dat ook, en legde daarna z’n indruk uit.

“We zijn gisteren op het circuit gearriveerd, en het is allemaal heel indrukwekkend! Over de baan zelf: we hebben te voet een rondje afgelegd en daar kan je al een idee van het circuit uit putten,” aldus een enthousiaste Franck Montagny.

“Maar er wordt nog veel gewerkt rond het circuit, en het oppervlak wordt nog zeer intensief schoongemaakt, dus kan je niet zeker zeggen hoe het eruit zal zien als het klaar is en de eerste wagens de pits verlaten.”

“Het duidelijkste ding is dat er geen snelle bochten zijn”

, zei de Fransman over het karakter van het circuit. “De snelste – bochten 9 en 12 – zullen waarschijnlijk in vierde versnelling gereden worden. Maar dat zal de uitdaging voor de rijders niet verminderen – bochten die je voluit kan nemen zijn leuk, maar misschien een beetje gemakkelijker. Hier moet er veel zwaar geremd worden, en je kan veel tijd verliezen. Daarbovenop zal een aantal bochten heel delicaat zijn voor de coureurs: er is een grote welving in Bocht 7, en in Bocht 9 zal het moeilijk zijn om de wagen te balanceren terwijl je tegelijk stuurt, remt en naar eerste versnelling schakelt voor Bocht 10.”

Natuurlijk zal het al een uitdaging op zich zijn om het circuit te leren kennen, en de woestijn zou de dingen nog ingewikkelder kunnen maken. Montagny:

“Er is heel weinig visueel contrast. Het doet me echt een beetje denken aan Le Castellet: er zijn heel grote uitloopstroken en, buiten de witte lijn, is er niet veel om uit te maken wat nu het circuit is en wat niet! Er zijn ook niet veel hoogteverschillen, dus denk ik dat de eerste 10 rondjes voor elke rijder heel interessant zullen zijn om te zien wie het circuit het eerst beheerst.”

En uiteraard zal de bandenoorlog weer woeden als anders. Ook over het oppervlak kon Montagny z’n commentaar kwijt:

“Op het eerste zicht lijkt het heel sterk op Paul Ricard: heel vlak, biedt tamelijk veel grip en niet te ruw. Het zou goed kunnen dat de teams hier wat zachtere banden kunnen gebruiken, maar dat hangt natuurlijk af van de omstandigheden. Het zand ligt heel dicht bij de randen van het circuit, en we weten nog steeds niet wat er kan gebeuren bij een windvlaag…”

En tot slot hoopt iedereen vooral op een mooie race, maar is dat een realistische hoop?

“Ik denk het wel. Ik denk dat er vier plaatsen zijn om in te halen: op het einde van de drie lange rechte stukken en ook in Bocht 11. Ik maak nog geen voorspellingen, maar ik denk dat we een dichte, spannende strijd mogen verwachten!”

 

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter