De GP van Japan was om van te huilen. Niet voor iedereen want op de baan gebeurde er meer dan genoeg, maar wel voor sommige teams en piloten. Domme fouten, misverstanden en problemen zorgden ervoor dat de GP misschien wel de sleutelrace van het jaar was. Toch begon het verhaal niet om half zeven in de morgen maar vijfenzeventig minuten eerder…

De moderne wereld ontmoet de F1

Terwijl zo goed als elke Europese F1 fan nog rustig lag te slapen verstuurde de FIA in Japan een e-mail waarin de organisatie het gebruik van extreem-weerbanden voor iedereen verplichtte. Deze mail komt bij elk team aan, behalve bij één. Ferrari claimt dat het de mail bijna tachtig minuten later ontving. Het team had intussen met Bridgestone man Hamashima gesproken die hen aanraadde op de nat-weerband te starten (op dat moment viel er niet veel regen).

Het was een strategische beslissing om van te janken want hoewel het opstelrondje volgens Kimi Raikkonen perfect doenbaar was zouden de hemelsluizen daarna volledig open worden gezet. Het was geen weer om op die banden te starten, of je nu die verplichting had ontvangen of niet. Op één of andere manier werd het team ook niet gecontroleerd door Charlie Whiting en de zijne.

Het gevolg van die desastreuze beslissing / misverstand was de dreiging van een “Meatball flag” of de zwarte vlag met oranje cirkel. Het team kreeg de keuze: zelf de wagens binnenhalen of de wagens laten binnenhalen. De onvoorziene stop gooide Raikkonen en Massa naar de laatste plaatsen. De manier waarop de twee door het veld opschoven doet vermoeden dat deze race voor Ferrari had kunnen zijn. Ben je dan tevreden met de geredde derde plaats of diep teleurgesteld?

’t Is om van te janken, letterlijk dan

Je rijdt met een rotwagen mooi vooraan mee, je halve teammaat zit voor je en maakt kans op de overwinning. Andere situatie. Je rijdt vooraan, staat aan de leiding in het kampioenschap en je naaste concurrenten liggen ofwel uit ofwel ver achter maar je instinct zegt je iets. Laten we die twee even samenvoegen.

Hamilton voelt dat er iets op komst is, hij schuift op naar rechts. Vettel ziet dat, vraagt zich af wat er gebeurd is en knalt op Webber. Actie en reactie in de zuiverste vorm. “Seconds from disaster” waardig.

Het wordt een fout waar deze nieuwe Hakkinen (denk Monza) uit zal leren. Niet alleen heeft hij een waarschijnlijke podiumfinish uit handen gegeven en zijn halve teammaat’s kansen op overwinning ongedaan gemaakt; hij krijgt ook nog eens tien strafplaatsen voor de GP van China.

Je kan toch niet anders dan medelijden hebben met Mark Webber. Een voedselvergiftiging zorgt ervoor dat je de hele dag doodziek bent, zelfs in je helm zit over te geven en toch kan je winnen… Tot die wet van actie en reactie zijn ding begint te doen.

Toch hoeven het niet altijd tranen te zijn

Bij Lewis Hamilton bijvoorbeeld. Toen hij over de radio te horen kreeg dat er “brokstukken lagen in bocht 6” en er even later aantoegevoegd werd dat het “Fernando is”. De Spanjaard beschadigde door een aanrijding met Sebastian Vettel, die naam komt me bekend voor, zijn wagen en ging even later over de limiet waardoor hij de muur in knalde.

Mathematisch maakt hij nog kans op de titel, maar realistisch gezien is die nu zo goed als zeker voor zijn number two man. Hamilton reed na een aanrijding met Robert Kubica’s snellere BMW met de daver op het lijf rond. Een mens zou voor minder wanneer je zo’n groot cadeau mee naar huis moet nemen.

Kubica en Massa hadden op het einde nog een superspannend duel om P7. Bochtenlang wisselden de twee van plaats, maar het was een toeval dat uitmaakte wie van de twee won. Kubica duwde de Braziliaan op de uitloopstrook terwijl hijzelf de curb moest nemen. Die strook biedt meer grip dan de natte curb waardoor Massa sneller weg kwam dan zijn Poolse belager. De twee lieten een geweldig staaltje racen zien.

Van het Finse gevecht kregen we geen beelden, een cruisende Hamilton is namelijk belangrijker dan dat. Wat we wel weten is dat Raikkonen tijdens de laatste ronde voorbij Kovalainen ging, dat te snel deed waardoor die zijn plaats terug kon inpalmen. Een constant verbeterende Kovalainen bezorgt Renault zo hun eerste podium van het seizoen.

En dan is er natuurlijk nog het eerste puntje van Adrian Sutil, of wordt het toch nog Tonio Liuzzi?

By peter