Je kunt je klok erop gelijkzetten. Om de zoveel tijd komt Ferrari-president Luca di Montezemolo met zijn ‘paradepaardjes‘ in de media. Het is bijna precies een jaar geleden dat de preses liet weten dat hij het niet eens is met het beleid voor het terugdringen van de kosten. De Italiaan baalt ervan dat technologie uit de Formule 1 nauwelijks bruikbaar is voor straatauto’s en dat de ontwikkeling teveel op het bouwen van een ruimteschip ging lijken.

En andermaal hekelt Di Montezemolo het gebruik van simulators. Het testverbod zorgde ervoor dat de F1-teams in sterkere mate moesten vertrouwen op hun windtunnels en F1-simulators om hun auto’s verder te ontwikkelen. En terwijl het testverbod was ingesteld om de kosten te verminderen, worden er nu miljoenen in software geïnvesteerd.

Het is één grote grap. We zijn gedwongen om ongelooflijk veel geld in deze verschrikkelijke artificiële machines te investeren en dat in plaats van hier in Fiorano en Mugello te kunnen testen., zo begon Di Montezemolo.

Indien iemand geen geld heeft om te testen is het veel beter om in de GP2 te racen, met go-karts te rijden of basketbal te spelen. Ik wil kunnen testen en nieuwe jonge rijders de kans kunnen geven om met de wagens te rijden en ervaring op te doen.

De Ferrari- preses ziet bijkomende voordelen in tests gedurende het F1-seizoen.

Ik wil ook het publiek meer mogelijkheden geven want tussen twee races is het stil in de Formule 1, er valt niets te beleven. Testen biedt ook opportuniteiten voor de sponsors, ze kunnen publiek uitnodigen. Tests zijn ook goedkoper dan de maandelijkse ontwikkelingen in die verschrikkelijke simulatoren., zo zei Luca di Montezemolo tijdens een medialunch in Fiorano.