Sinds 2010 staat het team van Maleisiër Tony Fernandes op de F1-grid. Hoewel het team er enkele malen dichtbij was, kon er geen puntje worden bijgeschreven voor het groene team dat van 2010 tot 2012 als Team Lotus opereerde.

Het was de Rus Vitaly Petrov die het team diens beste resultaat tot op heden bezorgde. Petrov pakte een P11 in de laatste race van 2012, hoewel boze tongen menen dat Pic de Rus simpelweg voorbij liet. Pic stapte vervolgens over van Marussia naar Caterham, terwijl Petrov werd bedankt voor zijn diensten.

Ondertussen ging de opbouw van de organisatie verder. Caterham verhuisde naar het Leafield Technical Centre, het voormalige hoofdkwartier van de Formule 1-teams Arrows en Super Aguri F1.

Men werkt er dus aan om de boel een niveau hoger te tillen. Maar teambaas Cyril Abiteboul meent ook dat de verbeterde betrouwbaarheid van de auto’s en het gebrek aan uitdaging op de diverse circuits debet zijn aan het gebrek aan uitvallers. Grindbakken zijn immers veelvuldig vervangen door uitloopzones, waardoor een foutje niet meer snoeihard wordt afgestraft.

De betrouwbaarheid van de auto’s is gewoon bizar. Enkele jaren geleden wist je gewoon dat door de betrouwbaarheid enkele auto’s de finish niet zouden halen.

Abiteboul hekelt ook het huidige lay-out van de circuits: De coureurs kunnen van de baan schieten en weer terugkeren in de race. Over de limiet pushen levert geen straf meer op. Ik geloof niet dat rijders vandaag de dag veel beter zijn dan tien jaar geleden het geval was. Het is een kwestie van circuitlay-outs, de auto’s en alle dynamische systemen., zo sprak de teambaas met Autosport.