De kredietcrisis grijpt om zich heen, de aandelenmarkten storten ineen, banken moeten plots op de kleintjes gaan letten en worden genationaliseerd, en bedrijven kondigen reorganisatierondes af. Na jarenlange ongeremde groei maakt iedereen zich ineens zorgen. Ook op de Formule 1 kan de kredietcrisis een enorme invloed gaan hebben.
De Formule 1 is traditioneel een sport die zeer afhankelijk is van de economie. Bij de vorige internationale financiële crisis in 2001 had de Formule 1 het zwaar. Teams zoals Arrows, Prost, en Minardi konden het hoofd niet langer boven water houden. Daarnaast moest ook een autofabrikant zoals Ford, die jaarlijks tientallen miljoenen in de sport investeerde, zich terug trekken uit de sport.
In de jaren hierna ging het beter met de Formule 1 en leken de bomen weer tot aan de hemel te groeien. Bedrijven pompten gezamenlijk elk jaar miljarden in de sport, diezelfde bedrijven die het nu zwaar hebben. Een rondje door de huidige Formule 1 leert dat de huidige crisis een verwoestend effect zou kunnen hebben. Hieronder bespreken we per team hoe afhankelijk teams zijn van de financiële crisis.
McLaren
De motorenpartner en aandeelhouder van McLaren, Mercedes, lijkt de kredietcrisis tot op heden relatief goed door te komen. Mercedes zag haar nettowinst dalen maar de autoverkopen dalen niet schrikbarend zoals bij andere autofabrikanten wel het geval is. Mercedes heeft ook al aangegeven dat de crisis geen invloed zal hebben op haar autosportactiviteiten. Dit moet een geruststellende gedachte zijn voor McLaren teambaas Ron Dennis.
De twee andere grote sponsoren van McLaren, Vodafone en Santander, lijken zich ook goed door de crisis te slaan. Telecommunicatiebedrijven zoals Vodafone hebben traditioneel weinig te lijden in tijden van crisis. De bank Santander lijkt zich als een van de weinige banken juist te profiteren van de crisis. Santander deed een overname en zag haar winst zelfs stijgen!
Ferrari
Ferrari is van oudsher het team in de Formule 1 dat het minst afhankelijk is van inkomsten van buiten de Formule 1. Het krijgt elk jaar een gigantisch budget ter beschikking van moederbedrijf FIAT. Ferrari en FIAT zullen haar autoverkoop door de kredietcrisis ongetwijfeld zien terug lopen maar dit zal geen grote invloed gaan hebben op de Formule 1-activiteiten. Naast haar bijdrage van FIAT lijkt Ferrari ook een trouw sponsorpakket te hebben met bedrijven die niet direct hele grote problemen kunnen verwachten door de wereldwijde kredietcrisis.
BMW Sauber
BMW heeft het zwaar, vooral in Amerika stortte het aantal verkochte BMW’s in elkaar. De Duitse fabrikant van luxe auto’s moest zelfs melden dat er in Amerika momenteel fors geld verloren wordt. De winst daalde met 33% wereldwijd en het concern schrapt de komende jaren wereldwijd 8000 banen.
Aan de andere kant wordt jaarlijks enorm veel geld geïnvesteerd in de Formule 1. Credit Suisse, een Zwitserse bank en jarenlang sponsor van het team, haakt aan het einde van dit jaar af. Hiermee lijkt de fabrikant uit Beieren nog meer geld in de Formule 1 te moeten investeren. Het zal niet makkelijk zijn voor de Duitsers om dit aan personeel dat haar baan kwijt raakt te verantwoorden.
Renault
Onlangs kwam Renault met een winstwaarschuwing. Dochterbedrijf Nissan maakte haar cijfers alvast bekend en die waren dramatisch slecht. Daarnaast wordt Renault gesponsord door de Nederlandse bank ING, deze verkeert ook in zwaar weer en moest aankloppen bij de Nederlandse staat voor extra financiering. ING pompt jaarlijks bijna 60 miljoen euro in de Formule 1-activiteiten van Renault. Onlangs maakte het bankbedrijf bekend hiermee door te gaan, maar hoe lang kan dit nog nu ook de Nederlandse staat aandeelhouder is van het team?
Toyota
Ook Toyota heeft het zwaar, de grootste autofabrikant ter wereld heeft enorm grote belangen in Amerika. Juist in Amerika is de autoverkoop in elkaar gestort. De Japanners maakten al bekend de doelen voor 2008 niet te gaan halen.
Jaarlijks pompt Toyota honderden miljoenen in de Formule 1 en is daarmee een van de grootste financiers van de sport. De prestaties vielen de afgelopen jaren tegen, maar dit jaar gaat het beter. Maar hoelang willen de bazen uit Tokio elk jaar honderden miljoenen investeren als er na 7 jaar Formule 1 nog altijd geen Grand Prix gewonnen is? De Japanners lieten al weten een vertrek uit de Formule 1 te overwegen als er een standaardmotor zal worden ingevoerd. De Formule 1 zal voorzichtig met Toyota moeten zijn!
Honda
Evenals Renault, BMW, en Toyota heeft ook Honda een winstwaarschuwing afgegeven. Honda is net zoals Toyota een van de grootste financiers in de Formule 1. De prestaties van Honda zijn dramatisch slecht, dit jaar moet het team zelfs regelmatig de rode lantaarn dragen. Het Formule 1-project wordt grotendeels betaald door Honda.
Honda heeft al laten weten dat de doelstellingen voor 2008 en 2009 niet meer gehaald zullen worden. Het Formule 1-team zal moeten presteren want honderden miljoenen uitgeven aan een team dat niet presteert kan de Japanse gigant in deze moeilijke tijden niet aan haar aandeelhouders blijven uitleggen.
Red Bull Racing en Scuderia Toro Rosso
Beide teams hebben het geluk in handen te zijn van Dietrich Mateschitz, een steenrijke Oostenrijker die eigenaar is van Red Bull. Red Bull is niet aan de aandelenbeurs genoteerd en maakt daarom geen cijfers openbaar en hoeft ook geen verantwoording af te leggen aan aandeelhouders.
Mateschitz heeft plezier in de Formule 1 en zal zich daarom niet snel terugtrekken met Red Bull. Voor Scuderia Toro Rosso, waar hij 50% eigenaar is, gelden andere wetten. Mateschitz wil graag van zijn belang in Toro Rosso af. In deze moeilijke financiële tijden zal het niet makkelijk zijn om het belang voor een goede prijs te verkopen, dit ondanks de zege van Sebastian Vettel op het circuit van Monza. Voor Toro Rosso breken dus onzekere tijden aan.
Williams
Het team van Williams verloor de afgelopen twee jaar 88 miljoen dollar. Het team moest geld lenen om competitief te kunnen blijven. Dat is nog niet alles, het Britse team lijkt het team te zijn dat het meeste gaat lijden onder de kredietcrisis.
Het team is grotendeels afhankelijk van een investeringmaatschappij uit IJsland, het land dat door de kredietcrisis vrijwel failliet is. De investeringen van de investeermaatschappij die elk jaar tientallen miljoenen in Williams pompt zijn enorm in waarde gedaald. De sponsoring staat hiermee onder druk. Een sponsoring die Williams eigenlijk niet kan verliezen.
Daarnaast is er ook de Royal bank of Scotland als geldschieter, een bank die ook in zwaar weer verkeert. Hiermee staat ook deze sponsoring onder druk.
Force India F1
Eigenaren Vijay Mallya en de familie Mol bezitten gezamenlijk de aandelen van Force India F1. Zowel Mallya als Mol verliezen geld in deze tijden van crisis. De familie Mol heeft veel aandelen in bezit van diverse bedrijven die in elkaar zijn geklapt. Mallya is eigenaar van een luchtvaartmaatschappij en een biermerk die nog wel winst boeken, maar fors minder dan voor de financiële crisis.
Mallya heeft nog altijd alle plezier in de sport en investeert nog altijd zijn privé-geld in het team. Van de familie Mol vernemen we weinig, ze worden ook niet tijdens Grand Prix-weekends gezien. Geruchten over een mogelijke verkoop van het 50%-belang in het Indiase team waren er al. Dit lijkt echter geen heel groot probleem te zijn voor Force India F1, Vijay Mallya zal het zeer waarschijnlijk voor een mooie prijs wel over willen nemen.
Door Peter Gloudemans