De afgelopen Grand Prix van Bahrein was enerverend in verschillende opzichten. Toch was er stof tot nadenken…

De pitstop van Ferrari bijvoorbeeld. Wat gebeurde er?

Räikkönen kwam dus binnen voor zijn reguliere stop. Aanvankelijk leek alles goed te gaan, maar links achter kwam het wiel niet van het as.

Onnodig complex
En dat was het startsein voor een hoop drama. De meeste teams gebruiken een –naar mijn bescheiden mening– onnodig complex systeem, waarbij er een soort stoplicht wordt gebruikt. Een controle-unit dat bijhoudt wat er gebeurd bij elk wiel. Het systeem herkent als een wiel vast zit aan de auto. Maar de ontwerpers hebben niet gedacht aan een casus waarbij het wiel niet kan worden verwijderd.

Twee secondes
Het is vaker voorgekomen dat ‘wheelguns‘ dienst weigerden of dat een centrale moer niet meewerkt. Een Wheelgun is een soort van pneumatische boormachine waarmee een centrale wielmoer wordt losgedraaid of juist vastgezet.

Met een zogeheten lollipop-man kon je een kleine calamiteit opvangen. Dan moest die persoon wel heel erg goed opletten en ook nog in de gaten houden of er verkeer aan kwam.

Echter is een pitstop van amper 2 seconden tegenwoordig de norm en dan is diezelfde lollipop-man een sta-in-de-weg. Dus kregen de ‘wheelguns’ een knop waarop de monteur moet drukken als hij klaar is. Er brandt dan een lampje op een centrale unit dat diens positie weergeeft. Branden alle lampjes, dan hebben alle monteurs hun taak volbracht.

Ferrari heeft een ander systeem dat werkt met een ‘jack-release‘ systeem. Het herkent als een wheelgun wordt geactiveerd en gaat er dan vanuit dat het wiel eraf is. Een tweede sensor ‘ziet’ erop toe of alle wielen vast zitten aan de auto.

FIA aan de zet
Bij de stop van Kimi zaten alle wielen vast, maar links achter was er nooit af gehaald. En toch –mede omdat het systeem zo is ontworpen– gaf het controle-unit groen licht waardoor de coureur gas gaf, met als gevolg een gebroken been voor de monteur Cigarini.

De FIA heeft de sport opgezadeld met de Halo onder de mom van ‘veiligheid’, maar blijft vooralsnog stil als het gaat om veiligere pitstops. Oud-coureur en wereldkampioen van 1992 Nigel Mansell opperde dat de pitstop best langzamer zouden kunnen worden gemaakt.

Een goed idee.

Men zou bijvoorbeeld het aantal mensen dat bij een stop is betrokken, kunnen verminderen. Nu springen er 20 man op de auto. Drie per wiel, twee mensen die de auto op liften en een boel mensen die weer andere taken hebben. Hoe meer mensen, hoe minder het overzicht.

De bal ligt nu bij de FIA…