Ik ben Lewis Hamilton beu. Nee, wacht. Ik ben de hype rond Lewis Hamilton beu. De jonge Brit lijkt al zijn hele carrière lang een man van de toekomst te zullen worden en dat wordt nu bevestigd. Het enige wat me voor de volle 100% tegensteekt is die hype. Ik spreek dan niet alleen over de media, al doen ze vooral in Groot-Brittannië flink hun best, maar ook over de fans.

Als je jezelf even op het Internet begeeft of enkele kranten doorneemt dan lijkt het net of er een nieuwe Messias op Aarde is neergedaald. Volgens de Britse krant The Express “staat Hamilton op het punt om een icoon van de 21ste eeuw te worden.” Alle respect voor wat Lewis heeft laten zien – en nogmaals dat zijn stuk voor stuk mooie resultaten – maar om iemand na zes F1 races tot quasi-icoon uit te roepen lijkt mij net iets te voorbarig.

Zonder afbreuk te willen doen aan de geweldig consistente prestaties van de Brit: de man rijdt wel rond in wat bij heinde en verre de beste wagen op de grid is. Dat maakt zijn prestaties een pak zichtbaarder dan bijvoorbeeld die van Rosberg, die rijdt bij een bescheiden team met een grote geschiedenis zo degelijk dat zijn grote baas hem nog niet halverwege het seizoen opnieuw wil vastleggen voor volgend jaar.

Hamilton mag dan misschien niet een volgende Jacques Villeneuve zijn (wiens talent verbonden bleek te zijn met de mogelijkheden van de wagen) maar een volgende Senna of Schumacher is hij toch ook nog niet.

Laten we als fans niet opnieuw dezelfde vergissing maken als met Kimi Raikkonen. Die werd door sommigen na zijn eerste overwinning in 2003 al uitgeroepen tot wereldkampioen van dat jaar en een toekomstig icoon van de Formule 1. Niet alleen wacht hij nog altijd op die eerste titel maar zoals het er momenteel naar uitziet lijkt er van zo’n titel niet veel in huis te zullen komen. Opnieuw, Raikkonen is niet slecht maar blijkbaar is hij niet wat de media en de fans ervan gemaakt hadden.

Zoals Alonso en Schumacher vorig jaar bewezen: Een titel heb je pas wanneer je op het einde van het seizoen meer punten hebt dan de andere rijders. Een icoon kan je pas worden wanneer je niets meer te bewijzen hebt en de mensen uit de toekomst je die status verlenen. Hamilton is een zeer goed rijder – zoveel is ondertussen wel duidelijk – maar dat maakt hem nog niet tot wereldkampioen of icoon.

Ik kijk er naar uit om in de toekomst meer van al dat goeds te zien, maar mag ik daar alstublieft van genieten zonder al die overdreven heisa? Zo geraakt een mens te snel uitgehamiltoned.

By peter