De FIA heeft in de persoon van president Jean Todt besloten dat de Halo per 2018 deel uit zal maken van de design van een Formule 1-auto…

Bianchi
Het begon allemaal met het ongeluk van Jules Bianchi, die in het schemerduister van Suzuka met zijn Manor van de baan gleed en onzacht tegen een kraanwagen kwam. Die kraanwagen stond daar om de gestrande auto van Adrian Sutil te bergen.

Bianchi overleed een jaar later zonder ooit uit zijn coma te zijn ontwaakt. Direct na het ongeval kwam de oproep tot een vorm van meer bescherming voor de coureurs.

De auto’s zijn tegenwoordig zeer veilig, doch is het hoofd van de coureur nog altijd zeer kwetsbaar. Recent overleed oud F1-coureur Justin Wilson tijdens een race in Amerika, toen een neuskegel van een andere Indycar in zijn gelaat terecht kwam.

Datzelfde overkwam Felipe Massa in 2009, toen een afgebroken veer van Barrichello’s BrawnGP tegen zijn helm kwam. De Braziliaan overleefde het incident ternauwernood, maar werd nooit meer de oude.

Doch waren dit ook ‘freak-accidents’. Het is zeker niet zo dat er wekelijks een coureur iets tegen zijn/haar hoofd krijgt!

Cockpitbescherming

De Halo was het eerste voorstel als cockpitbescherming tegen dat soort ongevallen. Natuurlijk werd het meteen afgeschoten, want het zag en ziet er niet uit op een Formule 1 auto!

De Halo cockpitbescherming is een verticale steun met een ringvormige beugel die over de helm van de rijder komt om het hoofd extra bescherming te bieden.

Daarna kwamen er andere alternatieven zoals de Aeroscreen van Red Bull of de Shield die ook werden getest.

De Shield werd bedacht door de FIA en is een vreemde combinatie van een scherm en een voorruit.

Toen Vettel in Silverstone echter voor het eerst de baan opzocht met het scherm, bleek dat je er toch echt doorheen moest kijken als coureur zijnde.

Dat leverde de coureur van Ferrari direct de nodige problemen op. Na welgeteld één rondje had hij genoeg gezien (of juist niet) en klaagde Sebastian over duizeligheid.

Hiermee werd de Shield ook afgeschoten. Vreemd genoeg na één test van één team, dat later als enige acccord ging met de invoering van de Halo.

Het esthetische aspect

FIA-president Jean Todt wilde koste wat kost een beslissing forceren en besloot de Halo eenzijdig in te voeren.

Terwijl negen van de tien teams tegen de Halo waren, is het ding nu verplicht gesteld vanaf 2018. Frappant genoeg was Ferrari dus de enige die voorstander is van de Halo.

Op Twitter is de verontwaardiging rondom de Halo losgebarsten en dat is zeer begrijpelijk.

Voor dit seizoen werd er veel gedaan om de auto’s aantrekkelijker te maken. Zo werd alles een stuk breder en agressiever. En voor de jaren erna zouden de auto’s meer geluid maken. Al dat werk is nu tevergeefs door een zinloze ‘power-move’ van Jean Todt.

Overdreven

Niki Lauda, die actief was in een tijd dat de Formule 1 vele malen gevaarlijker was, noemt de invoering van de Halo een grote fout.

De auto’s zijn nu veilig, het overgebleven risico is laag, dit is slecht voor de Formule 1. Het is een overreactie op het gebied van veiligheid., zo sprak de drievoudig kampioen en huidige topman van Mercedes’ Formule 1-team.

Ook de autosportadviseur van Red Bull Helmut Marko heeft er geen goed wordt voor over: Dit besluit is tegen het DNA van de Formule 1. Het is ook niet eens technisch zo geavanceerd. Als een gewonde coureur uit de auto gehaald moet worden, dan zijn er nog geen richtlijnen en weet men nog niet of het misschien een nadeel is.

Eigenbelang

Dan ben ik benieuwd hoe Alexander Wurz dáár op reageert in zijn hoedanigheid als voorzitter van de GPDA, de Grand Prix Drivers Association.

De Oostenrijker stelde dat de kern van het probleem in de besluitvorming zou zitten. Mercedes kwam met een alternatief, waarna Red Bull de Duitsers beschuldigde van verbeteren van hun aerodynamica.

Het omgekeerde gebeurde ook toen Red Bull met haar Aeroscreen kwam. Eigenbelang vierde weer eens hoofdtij.

Wurz stelde daarom dat alleen de FIA over veiligheidsmaatregelen zou moeten gaan. Maar de FIA heeft kennelijk geen boodschap aan de uiterlijk van de auto’s?

Ik weet dat heel veel mensen de Halo niet mooi vinden, maar voor ons is het nooit een vraag geweest of een hoofdbescherming moesten introduceren., aldus FIA- topman Charlie Whiting.

Indycar
De grijze duiven van de FIA zouden eens moeten praten met hun Amerikaanse tegenhangers.

De Indycar is ook op zoek naar mogelijkheden om de veiligheid van de coureur te vergroten middels cockpitbescherming. De verwachting is niet dat ze voor een soort Halo gaan kiezen.

Het uiterlijk van de bolides is voor ons erg belangrijk., aldus Jay Frye die sinds 2015 verantwoordelijk is voor de gang van zaken rondom de Indycar-races.

Na het ongeluk van Wilson werden de neuskegels verstevigd en de bumpers aangepast.

Alleen Formule 1
Gek genoeg geldt de Halo alleen voor de Formule 1, maar niet voor de klasses eronder/ernaast zoals de Formule E, Formule 2, Formule 3 of Formule Renault?

De opstapklasses krijgen ongeveer om de 5 tot 8 jaar nieuwe modellen toegewezen van de FIA, ook met het oog op kostenbeheersing. Die liggen dus niet eens in het spoor van de huidige technologie van de F1 teams op het gebied van composieten.

Dat is een stukje onzin van ongekende proporties.

En het ergste is dat Jules Bianchi hoogstwaarschijnlijk niet zou zijn gebaat, indien zijn Manor op die rampzalige zondag was voorzien van een Halo. Bianchi stierf aan de gevolgen van een diffuse axonale hersenbeschadiging [met dank aan forummer Wings, FR].

Dit wordt veroorzaakt door hevige versnellings- c.q. vertragingskrachten, waarbij interne organen (zoals de hersenen) tegen hardere delen van het lichaam botsen. De Halo had hier niets aan kunnen voorkomen.

Dus vanaf 2018 kunnen we spreken van de snelste teenslippers ter wereld. Een Gotspe terwijl iedereen zo positief was over de nieuwe, brede F1..