De gevolgen van Brexit voor Formule 1

Theresa May, de premier van het Verenigd Koninkrijk heeft op 30 maart 2017 artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking gesteld middels een brief aan de Europese Unie. Dat betekent dat precies twee jaar later, om middernacht GMT van 29 op 30 maart aanstaande het Verenigd Koninkrijk uit de EU treedt. Wat er ook gebeurt.

De Brexiteers, politici die uittreding uit de EU voorstonden voor het referendum van 2016, hebben de kiezers destijds hardnekkig voorgehouden dat het Verenigd Koninkrijk gewoon lid kon blijven van de vrije markt. Zonder dat er vrij verkeer van personen zou zijn. Zonder dat het Verenigd Koninkrijk een flinke som geld (GBP 8 miljard) moest overmaken.

Men beloofde overigens ook dat dat hele bedrag aan de NHS, de gezondheidszorg zou worden besteed vanaf april volgend jaar. Men vergat te vertellen, dat de EU jaarlijks 6 miljard van die 8 terugstortte in de Britse economie middels subsidies voor projecten en landbouw, dat het dus eigenlijk maar 2 miljard betrof. En men vertelde de kiezer niet dat lid blijven van de vrije handelszone van de EU alleen mogelijk was als men ook mee deelde in de lasten van de migratie en vrij verkeer van personen zou toestaan, als onderdeel van de Schengenlanden.

Het is zelfs zover gekomen dat het Britse kabinet een overeenkomst heeft gesloten vorige maand, het zogenaamde Chequersakkoord, waarin staat dat er geen harde grens komt tussen de beide Ierlanden en ook niet tussen Noord Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Dat kan ook niet, de vredesverdragen tussen Ierland en Noord-Ierland (Goede Vrijdagakkoorden) stellen dat namelijk ook: geen harde grens tussen Ierland en Groot Brittannië of tussen de beide Ierlanden.

De EU vereist uiteraard wel een harde grens aan de buitenkant van zijn gebied. Dat betekent dat de Goede Vrijdagakkoorden moeten worden opengebroken óf dat Noord Ierland door Groot Brittannië moet worden opgegeven, waarmee het Verenigd Koninkrijk overigens ophoudt te bestaan. De Ierse hereniging een feit dankzij Brexit.

Dat alles betekent dat een akkoord tussen de Britten en Europa eigenlijk niet mogelijk is en er een zogenaamde harde Brexit komt.

NO DEAL BREXIT
Als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder overeenkomst betekent dat, dat alle verdragen per 30 maart volgend jaar vervallen. Handelsverdragen, Douaneverdragen, Britse paspoorten vervallen, alle autoverzekeringen vervallen voor het buitenland, iedereen en alles dat de grens over wil moet gecontroleerd worden, zoals vroeger, met koffers openmaken en stempels in je paspoort. Alles moet betekend, opgegeven, aangegeven, gecontroleerd, geteld, gewogen, getest en gecheckt worden. Dat gaat vanaf april 2019 voor enorme vertragingen zorgen aan de grenzen met Engeland, Wales en Schotland.

Anno 2018 is er feitelijk geen grens tussen de landen die lid zijn van de EU, er is vrij verkeer van personen en goederen. Dat is niet zomaar aan de vergadertafel geregeld, maar vastgelegd in tientallen verdragen waar de Europese gemeenschap sinds de vroege jaren 50 mee is begonnen. Eerst werd de Benelux opgericht, toen de Europese Gemeenschap van Kolen en Staal, waaruit de Europese Economische Gemeenschap voortkwam, die later Europese Gemeenschap werd om in Maastricht door Ruud Lubbers, François Mitterrand en Helmut Kohl om te worden gedoopt tot Europese Unie.

In al die jaren heeft Europa deze zaken zo goed mogelijk geregeld. Nieuwe EU-leden tekenen voor al dat werk, worden onderdeel van al die verdragen zodra zij toetreden. Wat onze Britse vrienden zijn vergeten toen ze voor Brexit stemden is dat dat andersom ook zo werkt. Als je uittreed vervallen al die verdragen.

Het Verenigd Koninkrijk en Noord Ierland hebben na uittreding met geen enkel land ter wereld nog een handelsverdrag. Dat betekent dat ze volgens de regels van de Wereld Handels Organisatie (WTO) overal de hoogste handelstarieven moeten gaan betalen waardoor alles vanaf april volgend jaar 14 tot 30 procent duurder gaat worden aldaar.

In de Formule 1 kennen we 10 teams:

Team			Vestigingsplaats	Land			Uitkomend voor:
1.	Ferrari		Maranello		Italië			Italië
2.	Mercedes	Brackley		Engeland		Duitsland
3.	Red Bull	Milton Keynes		Engeland		Oostenrijk
4.	Williams	Grove			Engeland		Engeland
5.	McLaren    	Woking			Engeland		Engeland
6.	Renault           Enstone		Engeland		Frankrijk
7.	Force India	Silverstone		Engeland		Canada
8.	Sauber		Hinwel			Zwitserland		Zwitserland
9.	Toro Rosso	Faenza			Italië			Italië
10.	HAAS		Banburry		Engeland		Verenigde Staten

Van de tien teams hebben er zes hun fabriek in Engeland. HAAS heeft er weliswaar een vestiging maar zij gebruiken Dalara uit Italië als belangrijkste producent. Twee komen verder uit Italië en een uit Zwitserland. Renault produceert de motoren in Frankrijk maar het chassis en alles wat er verder bijhoort in Engeland.

Verder zit FOM, Formula One Management, in Silverstone, Engeland, ook niet onbelangrijk…

Volgend jaar begint de Formule 1 in Melbourne ongeveer 10 dagen voor dat Brexit een feit wordt. Daarna gaat het hele circus naar Bahrein en China. Maar toch zullen we dan al gaan merken dat er problemen ontstaan. Als er een paar voorvleugels teveel stuk gaan en er moet snel-snel vervanging uit Engeland komen, dan gaat dat bij en no-deal Brexit veel en veel langer duren dan nu. Niet voor Sauber, Haas, Toro Rosso en Ferrari. Maar voor alle anderen wel.

Het gaat hier niet over een probleem van een paar weken. Als Engeland als vestigingsplaats van de meeste Formule 1 teams en als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk met alle landen opnieuw moet onderhandelen leidt dat tot jarenlange procedures met eerst tientallen en dan nog eens tientallen landen en landjes. Eerst de EU, de VS, Canada, Japan, China, Brazilië en India.

Daarover een voorbeeld van hoe die dingen gaan. Zoals bekend staat Theresa May al vanaf het begin enorm onder druk in eigen land. Het gaat haar niet makkelijk af en ze kon wel een succesje gebruiken. Daarom ging ze in juli dit jaar naar India.

Dat ging ongeveer zo: Narenda Modi en Theresa May zitten in een kamer. Modi zegt: Wat kan ik voor je doen Theresa? Ze zegt, nou snel een heel mooi handelsakkoord bereiken, deze week een principeakkoord, dat zou me wel helpen! Geen probleem zegt Modi. Oh, that’s wonderful! zegt Theresa.

Dus, gaat ze verder, dan doen we geen tarieven op voedsel en een laag tarief op grondstoffen en halffabricaten, oké? Ja, zegt Modi, Theresa, dat doen we! Oh, jolly! Wat zullen de mensen thuis blij zijn!

En natuurlijk – zo gaat Modi verder, Natuurlijk ook vrij verkeer van personen. Want de Indiërs willen graag hun vleugels uitslaan en we kunnen wel wat Britse expertise gebruiken. Ja, in deze tijd hoort vrij verkeer van personen natuurlijk bij een vrij handelsverdrag, niet waar Theresa? Overigens wil ik ook graag een nauwe technische samenwerking op het gebied van defensieapparatuur inbrengen, wat denk je daar van?|

Theresa May en Narenda Modi tijdens een ontmoeting in december 2016 in Londen

Theresa May was verbijsterd, tekende voor het defensieakkoord en vertrok met de staart tussen de benen naar huis. Vrij verkeer van personen met India. Dat was natuurlijk onmogelijk, de hele Brexit was immers gestoeld op de overtuiging dat de immigratie in Verenigd Koninkrijk de oorzaak was van alle “ellende”.

Met andere woorden, voordat het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland weer normaal kunnen meedoen aan de wereld op gebied van im- en export en reizen zijn we jaren verder.

Formule 1 praat er niet over, journalisten vragen niets, men lijkt niet te werken aan voorbereiding of plannen B. Het is geen issue. Maar alles wijst erop dat een No deal Brexit, ofwel een Harde Brexit de belangrijkste optie is voor de uitkomst van de onderhandelingen, die conform het verdrag eindigen op 30 oktober.

Laten we hopen dat het allemaal meevalt, niet alleen voor Formule 1.

(Engeland is het belangrijkste land van het Verenigd Koninkrijk en van Groot Britannië. Wales heeft geen eigen parlement en wordt geregeerd door het parlement en de regering in Engeland. Schotland, onderdeel van Groot Brittanië heeft wel een eigen parlement en is klaar voor een afscheiding van Groot Brittannië zodra Brexit een feit is, om dan weer tot de EU toe te treden. Samen met Noord Ierland vormt Groot Brittannië het Vereningd Koninkrijk.)