Lewis Hamilton heeft in de kwalificatie voor de GP van Singapore verrassend de pole gepakt, al leek het daar in Q1 nog helemaal niet op. Max Verstappen heeft al het hele weekend problemen met de Renault motor, maar scoorde wel een tweede tijd toen het er op aan kwam.

Op de rand van een krant

In Q1 speelden zowel Mercedes als Ferrari goed verstoppertje. Beide teams probeerden op Ultrasofts door de eerste horde te komen vooral Hamilton maakte het heel spannend. De Britse WK leider stond 1 minuut 20 voor de klok stopte nog tiende, maar zakte door verbeteringen van Valtteri Bottas, Marcus Ericsson en Carlos Sainz ineens naar plaats 14.

Het is dat Kevin Magnussen een paar tienden te kort kwam, want anders was Mercedes meteen zijn kopman in Q1 al kwijt. Ik zei toch dat ik niet sneller kon! mopperde hij nog de radio. Bottas redde het ook net op plaats 11, beide Ferrari’s kwamen solide als 2e en 3e door Q1. Voor Magnussen, Brendon Hartley, Stoffel Vandoorne en de Williamsen was het klaar.

Kusje op de muur

In Q2 probeerde Ferrari opnieuw de hardere band om op spaarstand door de kwalificatie te komen, maar dat plan ging het raam uit toen Kimi Raikkonen over de radio mopperde dat de banden nu veel te langzaam waren, beide Ferrari’s bungelden dan ook kort onderaan voor ze binnenkwamen toch hypersofts onderschroefden. Velen coureurs raakten bij bocht 21, die ik stiekem “Norisring” noem de muur, onder wie Vandoorne en Sirotkin in Q1 en Leclerc in Q2. Na die botsing was de Monegask verder geen factor meer en bleef steken op een 13e tijd.

Ook teamgenoot Ericsson, Pierre Gasly, Sainz en Fernando Alonso mochten na Q2 inpakken. Een beetje zuur voor Alonso en Sainz die aardig ver kwamen voor de top10, maar op een paar tienden eruit werden gekegeld door een “last ditch effort” van Romain Grosjean

Op en over het randje

In Q3 kwam Hamilton ineens buiten spelen. In zijn eerste flying lap gooide hij er een 1:36.015 uit, die hij niet meer kon verbeteren nadat hij wijd ging in zijn tweede run, maar dat hoefde ook niet want Hamilton’s engineer Peter Bonning vondt het zelf een “epic lap”. Verstappen zat er in beide runs goed bij en had in de tweede run twee snellere sectoren, maar de 3e sector was 3 tienden te langzaam. Toch voelde het voor de Limburger als een overwinning na alle problemen eerder.

Vettel zette zijn beste tijd ook in de eerste run neer, waarmee een derde startplaats zijn deel was, voor Bottas en Raikkonen. Esteban Ocon tikte bij “Norisring” ook even de muur aan en strandde daarom als 9e achter Grosjean (8e) en Sergio Perez (7e). Nico Hulkenberg werd laatste in Q3 en start morgen als tiende.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!