Lewis Hamilton reist met een comfortabele voorsprong van dertig punten af naar Singapore. Sebastian Vettel en Ferrari hebben de titelstrijd op Monza behoorlijk lastig gemaakt voor zichzelf, of kunnen ze op het Marina Bay Street Circuit het tij nog keren? Wat in elk geval vaststaat is dat ze pech bij Hamilton en Mercedes hard nodig hebben.

Marina Bay Street Circuit
Tien jaar geleden was de Formule 1 voor het eerst te gast in Singapore. De race in de straten van de stadsstaat werd een instant klassieker. Niet alleen reden de wagens voor het eerst onder kunstlicht, het circuit bleek ook nog eens een beruchte coureurskraker te zijn. Mede dankzij het warme en vochtige klimaat.

Het imago van het circuit wordt onderstreept door de winnaars van de race. Nooit won er een niet-wereldkampioen in Singapore. Sebastian Vettel is vooralsnog de veelvraat onder het kunstlicht. Hij won de race vier keer. Lewis Hamilton kan dit aantal met een zege dit jaar evenaren.

Dan is er nog een leuk feitje over de Safety Car. Want die kwam vooralsnog in elke editie van de Grand Prix van Singapore in actie. Coureur Bernd Maylander staat hoog op het lijstje ‘meeste ronden aan de leiding’ in Singapore. Het inzetten van de zilvergrijze Mercedes AMG GT-R heeft meermaals voor de nodige chaos gezorgd.

Het circuit heeft sinds 2008 een aantal veranderingen ondergaan. Zo is de Singapore Sling chicane veranderd in een snelle linkerbocht. De beruchte chicane werd door de coureurs als storend en gevaarlijk ervaren. De daaropvolgende bochtencombinatie werd in 2015 aangepast. De rechts-links chicane werd een links-rechts knik, waarna de coureurs de linkerkant van de brug nemen waar men voorheen de rechterkant overstak.

De haas en de schildpad
De titelstrijd van 2018 begint langzaamaan te lijken op het bekende verhaal van de haas en de schildpad. Niet dat we Lewis Hamilton van traagheid willen beschuldigen, maar de Brit doet alles goed in een auto die niet het snelste (meer) is. Hamilton profiteert en excelleert wanneer het nodig is. Het heeft hem inmiddels een voorsprong van dertig punten opgeleverd. De titel is nog lang niet binnen, maar de pech of fouten zullen uit de hoek van Hamilton en Mercedes moeten komen, willen Ferrari en Vettel nog een kans maken dit jaar.

Ferrari daarentegen neemt de rol van de haas op zich, en dan hebben we het niet over het B-team van de mannen uit Maranello. De Ferrari is geëvolueerd tot de snelste auto van het veld, maar te vaak komt het er niet uit. Is het niet Ferrari zelf dat strategisch een wedstrijd naar de gallemiezen helpt, dan is het wel haar stercoureur die de wagen onnodig in de muur plant tijdens verraderlijke omstandigheden of weer eens schade oploopt in de eerste ronde.

Dan is er in Singapore nog het gevaar van Red Bull. De wagens van de energiedrankjesfabrikant gaan traditiegetrouw lekker op het stratencircuit. Vermogen is hier niet de sleutel tot succes. Het moet nog blijken of het voordeel voldoende is om echt met de hoofdprijzen aan de haal te gaan, maar de verwachting is dat het gat naar Ferrari en Mercedes een stuk kleiner zal zijn op het bochtige circuit van Singapore. Kansen dus voor Max Verstappen.

Dus is het aan Ferrari om hier punten goed te gaan maken, zeker met de mogelijke inmenging van Red Bull in de top van het veld. Of valt het steentje net als vorig jaar toch weer de kant van Mercedes in en kan Hamilton het kampioenschap écht met één hand gaan vastpakken? Let op! Wil je niets missen van de actie vanuit Singapore? Schakel dan een uurtje eerder in dan je inmiddels gewend zult zijn! De Grand Prix van Singapore start zondag om 14:10.

Vrijdag 14 september 2018
10:30 – 12:00 | Eerste vrije training
14:30 – 16:00 | Tweede vrije training

Zaterdag 15 september 2018
12:00 – 13:00 | Derde vrije training
15:00 – 16:00 | Kwalificatie

Zondag 16 september 2018
14:10 | Race