De Formule 1 is meer dan alleen maar zo hard of snel mogelijk rijden op een circuit. Zeker in het huidige tijdperk dient een coureur zich ook te bekwamen in de techniek en kan het geen kwaad om commercieel inzicht te hebben.

Maar één aspect van het racen is altijd hetzelfde gebleven.

Want met de jaren 1960s werd ook het Gentlemen-era afgesloten en begon de sport te professionaliseren.

De Formule 1 werd een mind game…

Zo zei Alain Prost ooit in een interview over zijn tijd bij McLaren: Ik hoorde dat Ron Dennis een zwak had voor Senna. Iemand anders zei me dat Honda liever Senna zag winnen en hem daarom een betere motor had gegeven. Het begon aan mij te vreten. Zelfs als er niets aan de hand was, begin je te denken dat ze je iets flikken. Vanaf dat moment ben je psychologisch in het nadeel en geklopt, want dat is 80 procent van het spel.

En dat maakt Prost versus Senna de Moeder aller mind games.

David Sedgwick beschreef de achtergronden, ambities, strijd en het climax tussen de kampioen Prost en uitdager Senna. Prost heeft zijn visie op het gebeuren kunnen geven. De Braziliaan is ons helaas ontvallen sinds 1 mei 1994.

Algemene indruk:
Het boek roept de aandacht op met een opvallende cover. Zelfs opvallend voor wie niet is geïnteresseerd in auto’s. Want bijna iedereen weet wie Alain Prost is en anders kennen ze het typische gezicht van Ayrton Senna wel.

Het formaat is iets van A5 en telt 316 pagina’s.

Het boek is stevig, doch niet bedrukt. Dat is gewoon neutraal roomwit gebleven. Zuinig zijn op het kaft, dus!
Op de cover de gezichten van Prost en Senna, plus de McLaren-Honda MP4-4B. Het team waar de vete tot ongekende hoogte rees.

Opbouw:
Het boek bestaat uit vier delen met 27 subhoofdstukken. Sedgwick begin met een proloog van het karting-event in Bercy waar de twee rivalen voor de laatste maal tegen elkaar zouden rijden.
Prost was gestopt en Senna zou zijn plaats innemen bij het team van Sir Frank Williams.

Natuurlijk begin de carrière bij de oudste van de twee. Met omfloerste woordengebruik beschrijft de auteur de veilige woonomgeving van de jonge, zelfverzekerde Alain en een bijna obsessief perfectionistische Ayrton Senna Da Silva.

Bij het lezen valt het op dat beide mannen nagenoeg op dezelfde wijze opgroeien.

Zowel Ayrton als Alain groeiden op in een beschermde omgeving en beiden moesten fikse obstakels overwinnen om hun doel te bereiken.

Dat doel was gek genoeg niet eens de Formule 1, maar het WK-Karting.

Zowel Prost als Senna leken destijds niet al te zeer onder de indruk van de toenmalige Formule 1-wagens, die begin 1980 een povere 550 pk op de schaal brachten.
Dat zou snel veranderen.

De auteur beschrijft ook hoe geslepen beide mannen waren. Zo liet Prost een shoot-out schieten, om ongezien vanaf een afstandje te bepalen welke auto het beste was.

Vervolgens reed Prost een ronderecord met de auto die in zijn ogen het beste was.

Senna deed iets soortgelijks, door de races van West-Surrey Racing te bekijken. Ayrton bekeek hoe de monteurs te werk gingen, hoe professioneel ze waren en kwam tot de conclusie dat hij kampioen in de Britse F3 kon worden met dit team.

Pas toen zette Senna zijn krabbel.

Sedgwick beschrijft ook de eerste ontmoeting tussen Prost en Senna, als de Braziliaan zichzelf handig verkoopt als Zuid-Amerikaans alternatief voor de absente Emerson Fittipaldi. De oudere landgenoot van Ayrton kan niet aanwezig zijn bij een feestje van Mercedes-Benz voor de introductie van de Mercedes 190E.

Senna maakte direct naam door Prost onder druk te zetten en een heel veld vol oud-wereldkampioenen achter zich te laten.

De eerste schot voor de boeg was gegeven. Later kwam Monaco 1984, wat werd gezien als startsein van de vete. Maar dat was dus die ‘celebrity’-race op de Nürburgring met sedans van het Duitse merk.

Schrijfwijze:
Sedgwick is universitair geschoold en dat resulteert in het gebruik van het Engelse taal dat voor een non-native als vrij pittig kan worden omschreven.

Maar het is te doen. Helaas lukt het de auteur niet om neutraal te blijven in zijn verhaal. Er hoeft niet persé goed en slecht te worden aangewezen. Zowel Senna als Prost hadden boter op het hoofd.

Tevens veel stukjes uit interviews met overige experts en citaten van bekenden of onbekenden uit de geschiedenis van de mensheid.

Het lettertype zal voor veel mensen prettig zijn. Een redelijk groot formaat ‘font’.

Beoordeling:

De doorgewinterde Formule 1-fan zal niet veel nieuws tegenkomen. Al is e iets dieper ingegaan op bepaalde gebeurtenissen in het leven van beide mannen.

Doch over de doden niets dan goeds want terwijl Prost enigszins wordt weggezet als de ‘Bad Guy’, kan Senna niet veel fout doen in de ogen van de auteur.

Zo krijgt Senna bij een gelukkige overwinning alle eer, terwijl Prost ‘weer eens mazzel heeft’ of ‘profiteert van pech bij een ander’.

Iets wat bijvoorbeeld Lewis Hamilton tegenwoordig voor zijn kiezen krijgt.

Terwijl Ayrton Senna da Silva niet echt een lieverdje was en in sommige gevallen ronduit hypocriet. Als men dat in het achterhoofd houdt, is The Power and The Glory een aardige aanvulling op de boekenplank van de lezende Formule 1-fan.

Een welomschreven inzicht in de drijfveren en momenten van twee van de grootste namen in de koningsklasse van de autosport.

Geschreven door David Sedgwick, een uitgave van Pitch Publishing Ltd.
ISBN-10: 1785313657 / ISBN-13: 978-1785313653
Prijs: £19,95