Race 5: Grote Prijs van Spanje
7 mei 2000
Circuit de Catalunya, Barcelona
65 ronden van 4,730 km. Totaal: 307,323 km
Weer: droog, zonnig en warm

Begin mei maken de 22 Formule 1-rijders zich op voor de traditionele Grote Prijs van Spanje op het Circuit de Catalunya nabij Barcelona. In tegenstelling tot de slechte weersomstandigheden bij de Britse manche staat de race nabij de Catalaanse hoofdstad doorgaans borg voor mooi en stralend lenteweer, wat in 2000 niet anders zal blijken.

Dat het deelnemersveld in Barcelona voltallig is, mag evenwel een klein mirakel genoemd worden. In de aanloop naar de Spaanse manche kruipen maar liefst twee coureurs immers door het oog van de naald.

BAR-coureur Ricardo Zonta wordt bij testritten op Silverstone het slachtoffer van een zware crash, wanneer bij het naderen van de Stowe-bocht plots de ophanging van zijn auto breekt. De Braziliaan vliegt met hoge snelheid door de grindbak, wordt over de bandenstapels heen geslingerd en komt buiten de omloop ondersteboven tot stilstand. Als bij wonder komt de coureur er met de schrik vanaf.

Nog meer geluk heeft enkele dagen later David Coulthard, wanneer zijn privévliegtuig in het zuiden van Frankrijk een noodlanding moet maken en crasht bij de landing. De Schotse McLaren-coureur, zijn vriendin Heidi Wichlinski en zijn verzorger Andy Matthews zijn fortuinlijker dan de twee piloten, die sterven bij de crash. Het is dan ook een behoorlijk aangeslagen Coulthard – die aan het ongeluk twee gebroken ribben overhoudt – die zich op het circuit aanmeldt.

In het kader van het Grand Prix-weekend raakt bekend dat ingenieur Mike Gascoyne Jordan zal verlaten. De Brit, bijgenaamd ‘The Bulldog’, stapt over naar Benetton met de oog op de terugkeer van Renault in 2002.

(f1-facts.com)

VRIJDAG EN ZATERDAG

Het Circuit de Catalunya is ook rond de millenniumwisseling al een plaats waar de diverse Formule 1-teams in de wintermaanden hun nieuwe bolides uitvoerig testen en veel verrassingen in de rangorde moeten dan ook niet verwacht worden. De omloop omvat in deze dagen nog steeds de snelle bochtencombinatie voor start en finish, die in 2007 aangepast wordt middels een chicane, terwijl ook de Caixa-bocht nog zijn oorspronkelijke, snellere lay-out heeft.

In 2000 biedt ook de – nog steeds onoverdekte – hoofdtribune nog steeds maar half zoveel zitplaatsen als vandaag de dag. Het indrukwekkende dak en het bovendek zullen er pas in 2002 komen.

Op vrijdagmorgen is Michael Schumacher de snelste, voor Rubens Barrichello, Mika Häkkinen en Ralf Schumacher. In de tweede vrije training is Michael weer de snelste, voor zijn broer, Barrichello en Jarno Trulli. Coulthard doet het in de eerste sessie nog wat rustig aan en komt pas in de tweede training echt in actie. De vijfde tijd is zijn deel.

Ook op zaterdagmorgen is Schumi nog steeds heer en meester. De Duitser klokt de snelste tijd voor Coulthard, Barrichello en Häkkinen.

In de officiële kwalificatietraining op zaterdagmiddag zet Barrichello de eerste richttijd. Wanneer de McLarens buitenkomen, neemt Häkkinen vlot de koppositie over, terwijl bij Coulthard een probleem met de benzinedruk vastgesteld wordt. De Schot moet daardoor meer benzine meenemen dan zijn concurrenten, waardoor hij meteen geen enkele kans meer maakt voor de pole.

Michael Schumacher eindigt zijn eerste run als tweede, terwijl Barrichello derde wordt. Coulthard kan even de derde plaats overnemen, doch de Braziliaanse Ferrari-coureur speelt snel weer haasje-over.

Terwijl Häkkinen een van zijn snelle runs moet afbreken door een stuurfoutje, profiteert Schumacher van een tijdelijke afkoeling van de baantemperatuur door een overtrekkend wolkendek om zijn slag te slaan. De voorlopige polepositie is zijn deel.

Häkkinen slaagt er niet meer in om de tijd van zijn opponent te verbeteren, waardoor Michael Schumacher en Ferrari meteen hun eerste pole van het seizoen beet hebben. Häkkinen, Barrichello en Coulthard bezeten de volgende drie plaatsen.

Ralf Schumacher is in de Williams een ijzersterke vijfde, voor Jacques Villeneuve, Trulli, Heinz-Harald Frentzen en Pedro de la Rosa. De vreugde van de Spanjaard omwille van zijn mooie uitgangspositie voor zijn thuisrace is echter van korte duur: de benzine van de Arrows wordt onreglementair verklaard en de Spanjaard wordt naar de laatste startplaats verwezen.

De overige startplaatsen zijn voor Eddie Irvine, Jenson Button, Jos Verstappen, Mika Salo, Giancarlo Fisichella, Johnny Herbert, Pedro Diniz, Ricardo Zonta, Jean Alesi, Alexander Wurz, Nick Heidfeld en de Minardi’s van Marc Gené en Gastón Mazzacane als hekkensluiters.

In de Formule 3000 is Bruno Junqueira de beste, voor Nicolas Minassian en David Saelens. De Braziliaan Mario Haberfeld heeft bijzonder veel geluk in de trainingen wanneer hij na een spin getorpedeerd wordt door een achteropkomende wagen. De overlevingscel van de auto wordt hierbij doorboord, doch de coureur komt er met lichte verwondingen vanaf. Hij zal niettemin twee races aan de kant moeten blijven.


(f1-facts.com)

ZONDAG

In de warm-up op zondag is Michael Schumacher de snelste, voor de Häkkinen, Barrichello en Coulthard. Een tweestopper is de aangewezen strategie voor Barcelona.

Bij de start past Michael Schumacher meteen zijn bekende tactiek toe, die hem bij zijn concurrenten en vele volgers niet geliefd gemaakt heeft: zich breed maken en de achtervolgers in de weg zitten om zo de koppositie te behouden. Ook hier in Spanje lukt het trucje.

De Duitser gaat als eerste de eerste bocht in, voor Häkkinen, de snel gestarte Ralf Schumacher, Coulthard, Barrichello en Villeneuve. Achteraan probeert de la Rosa meteen zoveel mogelijk auto’s in te halen om zijn startpositie van op de laatste plaats goed te maken. Wanneer hij in de tweede ronde Alesi voorbij wil, gaat het echter mis. De Arrows en de Prost raken in elkaar verstrengeld en voor beide coureurs is het einde race. Ook Diniz heeft ondertussen al het veld moeten ruimen na een spin.

De volgorde vooraan het veld blijft in het eerste wedstrijdgedeelte onveranderd. Opvallend is hoe Ralf Schumacher zich zonder problemen in de kopgroep kan handhaven. Wat Coulthard ook probeert, hij geraakt niet voorbij de Duitser.

Rond de twintigste ronde breekt de eerste reeks pitstops aan. Voor Villeneuve het einde van zijn race; vlak na zijn stop begeeft de motor van zijn BAR het. De snelheid zit er bij het team van Craig Pollock in het tweede seizoen goed in; de betrouwbaarheid laat helaas nog steeds te wensen over.

Na vierentwintig ronden is het de beurt aan de leider in de wedstrijd om binnen te komen. Schumacher krijgt snel vier nieuwe Bridgestones gemonteerd, maar bij het tanken loopt het mis: Ferrari-monteur Nigel Stepney, die de tankslang bedient, is nog bezig met tanken wanneer Schumacher het signaal krijgt om te vertrekken.

De Brit slaagt er nog in de slang los te rukken maar kan de aanzettende Ferrari niet meer ontwijken. De onfortuinlijke Stepney wordt gegrepen door het rechterachterwiel en loopt hierbij een gekneusde enkel op.

Ook Coulthard’s pitstop verloopt niet zonder problemen. De Schot heeft enkele seconden nodig om de eerste versnelling te vinden, waardoor Barrichello hem na zijn eigen pitstop voorbij gaat. Ondertussen heeft ook Verstappen met mechanische pech alweer het veld moeten ruimen.

Häkkinen is de laatste van de koplopers die binnenkomt. Ondanks Schumacher’s pech kan de wereldkampioen de Ferrari niet achter zich houden. De volgorde is nu dus Michael Schumacher, Häkkinen, Ralf Schumacher, Barrichello en Coulthard. Achter hen leveren Button en Frentzen strijd voor het laatste puntje.

Aangezien inhalen op het Circuit de Catalunya traditioneel bijzonder moeilijk is, kan de tweede reeks pitstops vanaf ronde 40 de beslissing brengen. Coulthard komt als eerste binnen, wat een gouden zet blijkt. De McLaren rijder kan zowel Ralf Schumacher als Barrichello passeren en is nu derde.

Michael Schumacher en Häkkinen komen na 41 ronden tegelijk binnen. Bij Ferrari is de vervanger van Stepney aan de tankinstallatie minder bedreven dan zijn onfortuinlijke collega, waardoor de Ferrari cruciale tijd verliest. Häkkinen is dan ook als eerste opnieuw weg.

De Duitser verliest vervolgens veel tijd bij het dubbelen van achterblijvers en blijkt tot overmaat van ramp een langzaam leeglopende band te hebben, wat Coulthard de mogelijkheid biedt om te naderen en uiteindelijk toe te slaan. Schumacher is echter nog niet aan het einde van zijn lijden: ook broer Ralf en teamgenoot Barrichello naderen zienderogen.

Wanneer beiden de aangeslagen Ferrari naderen, slaagt Michael er even in zijn broer op te houden, wat Barrichello toelaat om beiden in één inhaalmaneuver te passeren. De Braziliaan is nu derde, Michael gaat van op de vijfde plaats binnen voor een bandenwissel.

Vooraan heeft Häkkinen nu vrij spel. Op een bevrijde manier rijdt hij naar zijn eerste overwinning van het seizoen. Coulthard rijdt alle rampspoed van voor het weekend van zich af en wordt ondanks zijn gebroken ribben tweede. McLaren behaalt zijn tweede dubbelzege op rij.

Achter hen redt Barrichello de meubelen voor Ferrari met de laatste podiumplaats. Ralf Schumacher wordt knap vierde, alweer een fraai resultaat voor de combinatie Williams-BMW. Michael Schumacher wordt vijfde; een teleurstellend resultaat in een race die vooraf zoveel meer leek te bieden. Doordat Button kort voor het einde nog met motorpech langs de kant moet, pakt Frentzen het laatste puntje.

Door zijn overwinning springt Häkkinen naar de tweede plaats in de WK-stand. De achterstand van de Fin op Schumacher is nu nog maar veertien punten. Bij de constructeurs heeft McLaren zijn achterstand op Ferrari al bijna helemaal uitgewist: amper zeven punten is het verschil nog.

 

DE UITSLAG

1. Mika Häkkinen (McLaren-Mercedes)
2. David Coulthard (McLaren-Mercedes)
3. Rubens Barrichello (Ferrari)
4. Ralf Schumacher (Williams-BMW)
5. Michael Schumacher (Ferrari)
6. Heinz-Harald Frentzen (Jordan-Mugen Honda)
7. Mika Salo (Sauber-Petronas)
8. Ricardo Zonta (BAR-Honda)
9. Giancarlo Fisichella (Benetton-Playlife)
10. Alexander Wurz (Benetton-Playlife)
11. Eddie Irvine (Jaguar-Cosworth)
12. Jarno Trulli (Jordan-Mugen Honda)
13. Johnny Herbert (Jaguar-Cosworth)
14. Marc Gené (Minardi-Fondmetal)
15. Gastón Mazzacane (Minardi-Fondmetal)
16. Nick Heidfeld (Prost-Peugeot)
17. Jenson Button (Williams-BMW) *

* Uitgevallen, maar geklasseerd

Pole: Michael Schumacher (Ferrari) 1’20”974
Snelste ronde: Mika Häkkinen (McLaren-Mercedes) 1’24”470

WK-STAND:

Rijders:
M.Schumacher 36, Häkkinen 22, Coulthard 20, Barrichello 13, R.Schumacher 12, Fisichella 8, Frentzen 5, Villeneuve 5, Trulli 4, Button 3, Zonta 1, Salo 1

Constructeurs:
Ferrari 49, McLaren 42, Williams 15, Jordan 9, Benetton 8, BAR 6, Sauber 1

Wordt vervolgd…

By SDG