Volgende week tijdens de GP van Spanje beginnen ook weer de opstapklassen GP2 en GP3. Door het wegvallen van de World Series by Renault, die nu F3.5 V8 heet en geen steun van de Franse autobouwer meer geniet, zijn er een aantal talenten nu deze kant opgekomen, maar ook een paar paydrivers. Het was eigenlijk de bedoeling dit jaar een F2 klasse in het leven te roepen, maar een studie van Stefano Domenicali en een tender bracht de conclusie dat alleen de huidige GP2 kandidaat was in een “omnummering” scenario, iets wat de FIA niet zag zitten. Daarom is de F2 een jaar opgeschoven en is er weer een normaal GP2 veld.


foto: gp2series.com

ART verdedigt opnieuw een constructeurstitel en won met Stoffel Vandoorne vorig jaar de rijderstitel. De Kortrijkenaar is nu in de Super Formula actief en kon zelfs onverwacht debuteren bij Mclaren in de GP van Bahrein. Dit jaar lijkt de Franse renstal een samenwerking tussen Honda en Renault. Honda-protegé Nobuharu “Nobu” Matsushita is blijven zitten, terwijl Sergei Sirotkin er opnieuw is in geslaagd een zitje te bemachtigen. De Rus komt over van Rapax en combineert naar eigen zeggen een “lang programma” als testrijder bij Renault met de GP2. Op zijn thuisbaan in Sochi mocht Sirotkin meteen een vrije training rijden en hij was ook gelijk sneller dan vaste rijder Jolyon Palmer. Als Sirotkin ook braaf zijn rekeningen betaalt is er misschien kans op een stoeltje in 2017

De tweede Franse renstal in de GP2 rijdt voor het eerst zonder Franse coureur. Pierre Gasly is vertrokken en vervangen door Canadees Nicolas Latifi, die vorig jaar al een aantal races reed voor MP Motorsport, helaas zonder al te veel succes. Zijn grootste bekendheid tot nu toe is dat hij als “tegenpartij” diende in het ongeluk van Roberto Mehri, die in Oostenrijk tijdens een WSR -race een onbegrijpelijk ongeluk veroorzaakte. Alex Lynn is aangebleven bij DAMS. Hij won weliswaar twee races en stond twee keer als derde op het podium, maar had voor de rest een nogal wisselvallig seizoen, waarbij hij o.a. een zege in Sochi door eigen falen misliep.

Nieuw team in de GP2 dit jaar is het Italiaanse Prema. Als Prema Power kennen we ze natuurlijk al in de F3, waar ze al een aantal jaren achtereen de constructeurstitel wonnen. Prema heeft Gasly overgenomen van DAMS inclusief Red Bull backing, terwijl Antonio Giovanazzi de andere auto bestuurt met dan aan de familie Gelael. Blijkbaar heeft de Italiaan het zo goed gedaan als drivercoach van Sean Gelael in de F3 dat hij nu ook de steun van KFC Indonesia verdient heeft in de GP2. Gasly weet intussen dat dit seizoen wel eens heel belangrijk zou kunnen worden. De Fransman zit na alle strubbelingen rond Kvyat en Verstappen eerste rang voor een STR-stoeltje in 2017, maar dan zal hij in 2016 toch beter moeten presteren dan een 8e plaats algemeen en slechts twee podiumplaatsen. Hij begon in ieder geval goed met snelle tijden in de testsessies

Racing Engineering heeft ook één rijderswissel gehad. Norman Nato komt na een rommelig seizoen bij Arden over naar de Spanjaarden en Jordan King blijft op zijn plaats zitten. Ook Racing Engineering zat er goed bij in de tests, met snelste tijden voor zowel King als Nato Compleet nieuwe bezetting is er voor Campos, dat tegenwoordig als Jagonya Ayam Campos Racing door het leven gaat. Daar is ie weer: Sean Gelael heeft na een paar gastoptredens bij Carlin vorig jaar nu bij Campos voor een heel seizoen getekend. Als “drivercoach” is Mitch Evans overgekomen van Russian Time, waardoor we met inbegrip van Giovinazzi dus drie KFC-auto’s rond hebben rijden.

De Italiaanse teams Trident en Rapax hebben dan weer een complete rijdersbezetting gewisseld. Rafa Marciello is na een tweede niet zo geslaagd seizoen uit de auto gezet ter faveure van Luca Ghiotto. De Italiaan was lang in een stevig gevecht gewikkeld met Esteban Ocon om de titel in de GP3, maar terwijl de Fransman een heel degelijk middenstuk neerzette met een stroom aan tweede plaatsen, was Ghiotto nét te wisselvallig. Hij maakt als tweede evengoed promotie van Trident’s GP3 afdeling naar de GP2. Zoals gewoonlijk bezet een paydriver het tweede zitje bij Trident, en ook dat is een oude bekende. Philo Paz Patric Armand startte vorig seizoen een aantal keren voor Pons in de WSR, maar o.a. betalingsproblemen en visumproblemen zorgden voor een knipperlichtseizoen zonder veel punten. Rapax heeft het dan wat beter voor elkaar met veteraan Arthur Pic en talent Gustav Malja. Russian TIME heeft Artem Markelov gewoon behouden en de werkloze Marciello is opgeraapt bij Trident. De italiaan zal het tevens ook zonder hulp van de Ferrari Academy moeten stellen.

Arden tenslotte past dit jaar dezelfde strategie toe mede outsider MP Motorsport..Eén talent en een paydriver. Jimmy Eriksson (geen familie van Marcus) maakt promotie van uit de GP3, waar hij één overwinning en een podium scoorde. De rekeningen worden nu betaald door Maleisiër Nabil Jeffrey, die uit de Formule 3 komt met maar liefst één puntenfinish en twee puntjes in Zandvoort. MP Motorsport verandert niet zoveel. Henk de Jong hoest nog steeds de centen op voor zijn zoon Daniel de Jong en de Racing Steps Foundation betaalt het seizoen voor talent Oliver Rowland die vorig jaar al een paar keer mee kwam doen naast de Jong. Enige team dat nog geen rijders bekend heeft gemaakt is Status GP. Vorig jaar werden ze nog op het nippertje door Marlon Stockinger’s centen gered op een paar dagen van de deadline en hoewel Richie Stanaway “per race geëvalueerd” zou worden (oftewel: eruit als iemand met centen komt) hield de Nieuw-Zeelander het nog 9 raceweekends vol, voor Rowland de laatste twee voor zijn rekening nam.

GP3: het examen voor de Renault Cups

De GP3 kent dit jaar een behoorlijke influx van coureurs die al in de Renault 2.0, de Alps Cup en de WSR tegenover elkaar hebben gestaan. Aangezien de klasse met vier ipv twee auto’s per team , wordt het een drukke grid met tegen de 30 deelnemers. Topteam ART heeft een hele mooie lineup met Mclaren talent Nyck de Vries (overgekomen uit de WSR), Alex Albon (actief in de Renault 2.0), Nihei Fukuzumi (protegé van Honda en vierde in de F3 vorig jaar) en tot slot Charles Leclerc, die uit de Europese F3 overkomt met ondersteuning van de Ferrari Academy.

Tevens treffen we Jake Dennis en Jack Aitken bij Arden, zit Antonio Fuoco in zijn 2e seizoen in de Trident met de zoon van Jean Alesi, Giuliano Alesi, als teamgenoot en heeft Koiranen o.a. Matevos Isaakyan en Matt Parry opgesteld. DAMS is na het wegvallen van de Renault steun in de WSR overgestapt naar de GP3 en verschijnt o.a. met Santino Ferrucci en Jake Hughes aan het vertrek. Daarnaast heeft nog een Nederlander een stoeltje in de GP3, Stijnt Schothorst is bij Campos ingestapt. Tijdens de tests was de regen vaak spelbreker, waardoor ineens Oscar Tunjo de snelste in zo’n regensessie werd. We wachten dus af hoe het volgende week gaat uitpakken.


foto: gp3series.com


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!