Race 8: Grote Prijs van Canada
18 juni 2000
Circuit Gilles Villeneuve, Montréal
69 ronden van 4,421 km. Totaal: 305,049 km
Weer: droog bij de start, later regen

 

Medio juni betekent in de Formule 1 doorgaans dat het tijd is voor de Grote Prijs van Canada. De trans-Atlantische uitstap vormt traditiegetrouw een onderbreking in het Europese luik van het seizoen. Het Circuit Gilles Villeneuve nabij Montréal staat vaak garant voor een boeiende en onvoorspelbare race, waardoor er hier door de fans steevast met spanning naar uitgekeken wordt.

Dit jaar moet de race de concurrentie dulden van het aan de gang zijnde Europees Kampioenschap voetbal, dat in Nederland en België plaatsvindt. De paddock is hoe dan ook in de ban van het toernooi; Jos Verstappen rijdt het hele weekend zelfs met een eenmalig helmontwerp in de kleuren van het Nederlandse elftal.

(Foto: Cahier)

VRIJDAG EN ZATERDAG

Op vrijdagmorgen zijn het weer Ferrari en McLaren die, zoals het hele seizoen al, de toon zetten. Michael Schumacher is de snelste, voor Rubens Barrichello, David Coulthard en Mika Häkkinen. ’s Namiddags is Coulthard de snelste, voor Schumacher, Barrichello, de verrassende Johnny Herbert in de Jaguar en Häkkinen.

De vrije training op zaterdagochtend geeft hetzelfde resultaat, met het verschil dat de wereldkampioen opnieuw zijn plaats in de top vier heeft ingenomen. Bij Coulthard wordt de motor nog gewisseld omwille van technische problemen.

De kwalificatietraining op zaterdagmiddag komt maar langzaam op gang. Pas na een kwartier komen de eerste auto’s naar buiten. Häkkinen is de eerste topcoureur die een snelle tijd neerzet, gevolgd door Coulthard. Beide McLarens spelen vervolgens haasje-over, waarna de rode vlag uitgaat door een crash van Verstappen.

Na de neutralisatie wordt het spannend. Michael Schumacher rijdt de snelste tijd, terwijl ook Barrichello zich op de eerste startrij plaatst. Coulthard hijst zich vervolgens opnieuw helemaal bovenaan, tot Schumacher in zijn laatste run alsnog de pole pakt. De volgorde is dus Schumacher – Coulthard – Barrichello – Häkkinen.

Heinz-Harald Frentzen en thuisrijder Jacques Villeneuve bezetten de derde startrij, voor hun respectievelijke teamgenoten Jarno Trulli en Ricardo Zonta. Pedro de la Rosa en Giancarlo Fisichella vervolledigen de top tien.

Johnny Herbert is elfde, voor Ralf Schumacher en Jos Verstappen, die door zijn crash terugvalt naar het middenveld. Bij Williams staat reserverijder en Formule 3000-coureur Bruno Junqueira paraat om Ralf Schumacher te vervangen, mocht die nog niet hersteld zijn van zijn beenwonde opgelopen bij zijn crash in Monaco. Doch de Duitser kan het hele weekend normaal rijden.

Alexander Wurz, Mika Salo, Eddie Irvine, Jean Alesi, Jenson Button, Pedro Diniz, Marc Gené, Nick Heidfeld en Gaston Mazzacane completeren het startveld.

In Canada is er geen Formule 3000; de opstapklasse naar de Formule 1 maakt de overtocht over de Grote Plas traditiegetrouw niet mee en zal pas bij de volgende Grote Prijs in Frankrijk terug in actie komen.

(f1-facts.com)

ZONDAG

De warm-up op zondagmorgen biedt evenmin verrassingen: de Ferrari’s van Schmacher en Barrichello zijn de snelsten, voor de McLarens van Häkkinen en Coulthard. Op dat moment is het nog droog, maar tijdens de race zou het kunnen gaan regenen.

Net voor de start van de opwarmronde slaat bij Coulthard de motor af. De McLaren-monteurs rennen in allerijl de baan op en brengen de Mercedes-krachtbron terug aan de praat, maar aangezien dit buiten de toegelaten tijd gebeurt, staat de Schot in de race een sanctie te wachten.

Bij de start past Michael Schumacher zijn bekende en vaak verguisde tactiek toe door zijn tegenstanders de pas af te snijden in de spurt naar de eerste bocht. Het lukt ook nu weer. De Duitser leidt voor Coulthard en de razendsnel gestarte Villeneuve, die tot grote vreugde van het thuispubliek als derde de race in gaat.

(f1-facts.com)

Barrichello, Frentzen, de la Rosa, Zonta, Trulli, Fisichella en Verstappen volgen. Irvine raakt niet van zijn startplaats weg en begint uiteindelijk vanuit de pitstraat aan de race; de Noord-Ier zal de hele wedstrijd op achtervolgen aangewezen zijn en op grote achterstand als allerlaatste finishen.

Beide Arrows-coureurs halen binnen de kortste keren hun directe voorligger in, waarna de posities voor een hele tijd ongewijzigd blijven. Doordat Villeneuve zijn directe achtervolgers ophoudt, lukt het Schumacher en Coulthard snel een kloof te slaan.

Na dertien ronden komt Coulthard binnen voor een verplichte stop-and-go straf van tien seconden voor het vergrijp op de startgrid. Schumacher heeft vooraan nu het rijk voor zich alleen. Villeneuve is al op een flinke afstand tweede, voor Barrichello, Häkkinen, de la Rosa, Frentzen, Zonta, Trulli, Verstappen en Coulthard.

Op hetzelfde moment is Herbert de eerste uitvaller, met een versnellingsbakprobleem. Voor Jaguar is de opleving van Monaco slechts van korte duur.

Na dertien ronden komt Coulthard binnen voor een verplichte stop-and-go straf van tien seconden voor het vergrijp op de startgrid. Schumacher heeft vooraan nu het rijk voor zich alleen. Villeneuve is al op een flinke afstand tweede, voor Barrichello, Häkkinen, de la Rosa, Frentzen, Zonta, Trulli, Verstappen en Coulthard.

Op hetzelfde moment is Herbert de eerste uitvaller, met een versnellingsbakprobleem. Voor Jaguar is de opleving van Monaco slechts van korte duur.

Na vijfentwintig ronden slaagt Barrichello er eindelijk in om Villeneuve te verschalken bij het aanremmen voor de haarspeldbocht achteraan het circuit. De Braziliaan raast er meteen vandoor, weg van het achtervolgende groepje. Kort nadien begint het lichtjes te druppelen, maar een overstap naar regenbanden is nog niet nodig.

Beide Arrows-coureurs zijn ondertussen al binnen geweest voor hun eerste stop, waardoor ze uit de voorste gelederen weggevallen zijn. Na 32 ronden is Frentzen de tweede uitvaller, met remproblemen.

In ronde 35 is ook Häkkinen eindelijk aan Villeneuve voorbij. De Fin ziet even later Schumacher net voor zich uitrijden, die al binnen geweest is. Barrichello is nu tijdelijk koploper tot aan zijn eigen pitstop.

Na 43 ronden begint het plotseling harder te regenen. Villeneuve, die net binnen geweest is, moet zo kort nadien nog een keer binnenkomen en ziet zijn race zo verpest worden. Ook Barrichello en beide McLaren-rijders moeten nog een keer binnenkomen, terwijl Fisichella en Verstappen wel de juiste gok gemaakt hebben door langer door te rijden.

De regen komt alsmaar intenser naar beneden en de baan wordt alsmaar gladder; zelfs leider Schumacher maakt een foutje in de eerste bocht na start en finish. De Ferrari-coureur kan zijn race echter verder zetten. Ondertussen zijn we ook Heidfeld, Alesi en Salo al kwijtgeraakt en vervolgens ziet ook de la Rosa een veelbelovende race beëindigd, na een crash met Diniz. Ook voor de Braziliaan is het einde race.

De la Rosa’s teamgenoot Verstappen daarentegen rijdt de race van zijn leven. Na zijn tweede pitstop stoomt hij onweerstaanbaar naar voren op; Wurz en Trulli moeten er aan geloven. Villeneuve van zijn kant moet de kelk tot op de bodem ledigen: hij verremt zich vijf ronden voor het einde compleet bij het aanremmen voor de haarspeldbocht en elimineert zo zichzelf en Ralf Schumacher, die geen blaam treft. Ook Gené spint vlak voor het einde nog uit de race.

De McLaren-rijders likken hun wonden: Häkkinen kan geen vuist meer maken en Coulthard komt na een botsing met Wurz niet meer in het stuk voor. De winnaar van Monaco finisht uiteindelijk als zevende, net buiten de punten.

In de laatste ronden nadert Barrichello nog sterk op Schumacher, die een probleem heeft met de remmen. Doch de Braziliaan krijgt de opdracht zijn kopman niet aan te vallen en houdt zich daaraan. Beide Ferrari’s gaan zo vlak na elkaar als eerste en tweede door de finish.

Fisichella ziet een uitgekookte pitstopstrategie beloond met de tweede derde plaats in evenveel races. Voor de Italiaan is het al de vierde podiumplek op dit circuit in evenveel jaar. Häkkinen wordt kort daarna vierde en vijfde is Verstappen. Voor de Nederlander is het de eerste puntenfinish in vier jaar en dit na een schitterende race. Het laatste puntje is voor Trulli.

In de WK-stand loopt Schumacher door zijn overwinning en het falen van zijn tegenstanders weer flink uit. De Duitser heeft nu 22 punten voorsprong op Coulthard, 24 op Häkkinen en 28 op Barrichello. Niemand die op dat moment kan vermoeden dat de Ferrari-kopman qua overwinningen de hele zomer droog zal blijven staan.

(f1-facts.com)

DE UITSLAG

1. Michael Schumacher (Ferrari)
2. Rubens Barrichello (Ferrari)
3. Giancarlo Fisichella (Benetton-Playlife)
4. Mika Häkkinen (McLaren-Mercedes)
5. Jos Verstappen (Arrows-Supertec)
6. Jarno Trulli (Jordan Mugen-Honda)
7. David Coulthard (McLaren-Mercedes)
8. Ricardo Zonta (BAR-Honda)
9. Alexander Wurz (Benetton-Playlife)
10. Pedro Diniz (Sauber-Petronas)
11. Jenson Button (Williams-BMW)
12. Gastón Mazzacane (Minardi-Fondmetal)
13. Eddie Irvine (Jaguar-Cosworth)
14. Ralf Schumacher (Williams-BMW) *
15. Jacques Villeneuve (BAR-Honda) *
16. Marc Gené (Minardi-Fondmetal) *

* Uitgevallen, maar geklasseerd

Pole: Michael Schumacher (Ferrari) 1’18”439
Snelste ronde: Mika Häkkinen (McLaren-Mercedes) 1’19”049

WK-STAND:

Rijders:
M.Schumacher 56, Coulthard 34, Häkkinen 32, Barrichello 28, Fisichella 18, R.Schumacher 12, Frentzen 5, Villeneuve 5, Trulli 5, Irvine 3, Button 3, Salo 3, Verstappen 2, Zonta 1, de la Rosa 1

Constructeurs:
Ferrari 84, McLaren 66, Benetton 18, Williams 15, Jordan 10, BAR 6, Jaguar 3, Sauber 3, Arrows 3

Wordt vervolgd…

By SDG