Na de weinig spectaculaire Grand Prix van Europa in Bakoe, komt de Formule 1 aankomend weekend in actie op bekender gebied. Voor het derde jaar op rij is de Red Bull Ring het decor van de Grand Prix van Oostenrijk!

Red Bull Ring
De Red Bull Ring is ook dit jaar de gastheer van de Grand Prix van Oostenrijk. De voormalige A1-Ring werd door Red Bull opnieuw opgebouwd en in 2011 heropend voor auto- en motorraces.

Aan de lay-out van het circuit werd in de tussentijd niet gesleuteld, maar vooral de faciliteiten kregen een behoorlijke upgrade. Zo werd er een nieuw pitsgebouw uit de grond gestampt, en een nieuwe hoofdtribune. GPPits.net was in 2015 te gast op de Red Bull Ring en kreeg een uniek kijkje achter de schermen van het circuit.

Op de Red Bull Ring rijden de coureurs ronden van onder de zeventig seconden. Hoewel het circuit niet de kortste op de kalender is, is het wel het circuit waar de coureurs het minste tijd per ronde nodig hebben. Overigens wordt er in de aanloop van het raceweekend veelvuldig gesproken over de mogelijkheid dat de ronderecords op de Red Bull Ring dit weekend gaan sneuvelen.

Hamilton nog altijd op jacht
De Grand Prixs in Monaco en Canada leken het kantelpunt in de titelstrijd tussen Nico Rosberg en Lewis Hamilton. Hamilton won beide races, terwijl Rosberg kostbare punten liet liggen. In Bakoe was het echter Rosberg die weer de boventoon voerde. De Duitse Mercedes coureur cruisde naar de zege in Azerbeidzjan, terwijl Hamilton moeilijkheden kende in de kwalificatie én de race. Hij werd slechts vijfde.

Het verschil in punten tussen beide titelkandidaten bedraagt inmiddels vierentwintig punten, en dat is minder dan één raceoverwinning. Rosberg heeft dus nog altijd Hamilton in zijn kielzog en mag geen steekje laten vallen, anders gaat de Brit in no-time weer aan de leiding in het kampioenschap. Als Hamilton dán in de vorm van 2015 terugkeert, wordt het een zeer lastig verhaal voor Rosberg om zijn kansen op de titel levend te houden.

Williams terug op succesvol grondgebied
Het team van Williams moet reikhalzend uitkijken naar het weekend in Oostenrijk. Sinds de Formule 1 in 2014 terugkeerde is het circuit in Spielberg het team gunstig gezind. In 2014 trainde Felipe Massa nog pole position, en maakte Valtteri Bottas de eerste rij compleet. Een dag later was het Bottas die zijn eerste Formule 1 podium scoorde, nadat de Mercedes wagens weer eens te sterk bleken voor het team uit het Engelse Grove. Vorig jaar pakte Felipe Massa het laatste podiumplekje achter de Mercedessen.

Of Williams dit jaar weer het tweede team is in Oostenrijk valt nog te bezien. Over het algemeen zijn Red Bull en Ferrari te snel, maar gezien de voorgeschiedenis op de Red Bull Ring ziet het er goed uit. Ook Nico Rosberg verwacht dit weekend het meeste tegenstand te krijgen van Williams. Mocht dat waar zijn dan is de oorlog om de tweede plek in het constructeurs kampioenschap definitief uitgebroken.

Vrijdag 1 juli 2016
10:00 – 11:30 Eerste vrije training
14:00 – 15:30 Tweede vrije training

Zaterdag 2 juli 2016
11:00 – 12:00 Derde vrije training
14:00 – 15:00 Kwalificatie

Zondag 3 juli 2016
14:00 Race

Praat mee over de Grand Prix van Oostenrijk op het gezelligste Formule 1 forum van Nederland!