Nieuwe regels

Op het Interlagos-circuit in het Braziliaanse Sao Paulo gaat het nieuwe Formule 1-seizoen van start. Een seizoen waar op voorhand met grote interesse naar uitgekeken wordt, aangezien er heel wat nieuwigheden te zien zullen zijn. Vooreerst zijn alle hulpmiddelen als tractiecontrole, launch control, ABS en actieve ophanging vanaf dit jaar verboden, waardoor de stuurmanskunst van de rijders weer centraal komt te staan. Al snel volgt echter de kritiek dat er tegelijkertijd geen verdere acties ondernomen worden om de snelheid van de auto’s en de veiligheid van de circuits op te voeren. Ayrton Senna laat in de aanloop van het seizoen optekenen ‘dat 1994 wel eens een gevaarlijk seizoen zou kunnen worden’. Een andere nieuwigheid is dat – voor het eerst sedert 1983 – bijtanken in de race vanaf dit jaar opnieuw toegelaten is. Hiermee wil de FIA het spektakel tijdens de races opdrijven. Alras zal echter blijken dat dit tot gevolg heeft dat rijders nu elkaar niet langer op de baan proberen in te halen, maar gewoon door een snellere pitstop te maken een plaatsje trachten te winnen.

Tal van rijderswissels

Ook op het rijdersvlak is er het nodige veranderd. Wereldkampioen Alain Prost heeft eind 1993 zijn Formule 1-carrière beëindigd en zal zijn titel in 1994 niet verdedigen. Net zoals in 1993 neemt de uittredende kampioen dus niet deel aan het seizoen, waardoor het startnummer 1 opnieuw niet uitgereikt wordt. In de plaats van Prost komt drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna na zes jaar McLaren naar Williams-Renault, waar hij team zal vormen met Damon Hill, die nog steeds met nummer 0 rijdt. Ferrari behoudt Jean Alesi en Gerhard Berger, McLaren – dat dit jaar nieuwkomer in de Formule 1 Peugeot als motorenfabrikant achter zich heeft – zet Mika Häkkinen en Martin Brundle in, terwijl bij Benetton-Ford Michael Schumacher eerste piloot blijft, met als tweede rijder de Fin JJ Lehto. Laatstgenoemde crasht echter zwaar tijdens de wintertests met een rugblessure als gevolg, waardoor hij de eerste races van het seizoen forfait moet geven. In zijn plaats mag de Nederlander Jos Verstappen, testcoureur bij het team, in Interlagos zijn debuut maken. Sauber, dat voortaan exclusieve fabriekssteun geniet van Mercedes, zet Karl Wendlinger en de Duitse nieuwkomer Heinz-Harald Frentzen in en Jordan behoudt Rubens Barrichello en Eddie Irvine. Scuderia Italia is het tussenseizoen gefusioneerd met Minardi, maar in hun plaats doen twee nieuwe achterhoedeteams hun intrede: Simtek en Pacific. Nog nieuwkomers in 1994 zijn de Fransman Olivier Panis (Ligier), de Monegask Olivier Beretta (Larrousse) en de Oostenrijker Roland Ratzenberger (Simtek), terwijl Gianni Morbidelli (Arrows), Eric Bernard (Ligier), David Brabham (Simtek), Paul Belmondo en Bertrand Gachot (Pacific) na één of meerdere jaren afwezigheid hun rentree in de Formule 1 maken.

De race

Voorafgaand aan het seizoen is er evenwel één naam die er bij iedereen met kop en schouders bovenuit steekt: Ayrton Senna. De Braziliaan, die door het afscheid van Prost nu eindelijk over de sterkste wagen van het deelnemersveld beschikt, is huizenhoog favoriet om in 1994 de titel te pakken. Aanvankelijk worden de verwachtingen ook helemaal ingelost: de drievoudige wereldkampioen rijdt voor eigen publiek in Sao Paulo naar de polepositie en gaat ook in de race als beste van start. Doch al snel krijgt hij Michael Schumacher achter zich aan. De Duitser start naast Senna op de eerste rij, maar geraakt slecht van zijn plaats weg en moet in de eerste ronde de Ferrari van Jean Alesi nog voor zich dulden. Maar hij komt hoe langer hoe beter in het wedstrijdritme en beide coureurs laten de rest van het deelnemersveld ver achter zich. Wanneer beiden in dezelfde ronde binnenkomen om bij te tanken is de pitcrew van Benetton iets sneller, waardoor Schumacher de leiding kan overnemen. Senna zet alras de achtervolging in, tot hij met nog vijftien ronden te gaan in de laatste linkerbocht voor start en finish dwars komt te staan en zo uitvalt. Schumacher heeft nu het rijk voor zich alleen en wint uiteindelijk met een ronde voorsprong op Damon Hill (Williams-Renault), Jean Alesi (Ferrari), Rubens Barrichello (Jordan-Hart), Ukyo Katayama (Tyrrell-Yamaha) en Heinz-Harald Frentzen (Sauber-Mercedes). Halverwege de race is er in de achtergrond een spectaculair en beangstigend moment, wanneer een inhaalmaneuver van Jos Verstappen op Eddie Irvine slecht afloopt en eindigt in een bijzonder zware crash, waar ook Martin Brundle en Eric Bernard bij betrokken zijn. Iedereen komt met de schrik vrij, doch Irvine, die door de FIA als schuldige wordt aangewezen, zal voor drie wedstrijden geschorst worden. Iedereen heeft het na de race echter vooral over de verrassende zege van Schumacher. 1994 lijkt, indien de lijn van de openingswedstrijd zich doorzet, een spannende tweestrijd in het vooruitzicht te hebben.

By SDG