Lewis Hamilton heeft zijn Mercedes op de pole positie gekwalificeerd voor de eerste Grand Prix van het seizoen in Australië. De Brit klokte een 1:22.188 en deed daarmee twee en een half tiende beter dan de als tweede geplaatste Sebastian Vettel en bijna drie tienden beter dan teamgenoot Valtteri Bottas. Max Verstappen haalde het maximum uit zijn Red Bull, en de dat resulteerde in een vijfde tijd, ver achter de toppers. Stoffel Vandoorne kwam na pech niet verder dan P18.

In Q1 was het al meteen nagelbijten voor de Belgen toen Stoffel Vandoorne zijn eerste ronde moest afbreken en terugkeren richting pits met een benzinedruk probleem. De McLaren crew kreeg de West-Vlaming helemaal op het einde van de sessie weer de baan op, maar Vandoorne moest zo hard rijden in zijn out lap dat hij zijn banden niet op temperatuur kreeg. Vandoorne klokte de achttiende tijd en viel dus uit in Q1. Andere afvallers waren Palmer, Stroll, Magnussen en Giovinazzi, die knap de zestiende tijd klokte met amper enige rijtijd in Albert Park. Lewis Hamilton klokte de snelste tijd in deze sessie

Q2 bracht al wat meer spanning met veel last second wijzigingen in de tijdstabellen. Uiteindelijk waren de volgende afvallers Ericsson, Ocon, Alonso, Hülkenberg en Perez, die enorm gehinderd werd door Felipe Massa in zijn tweede vliegende ronde. Dat maakt dat beide Mercedessen, Ferrari’s, Red Bulls, Toro Rosso’s, Grosjean en Massa Q3 haalden.

Net bij de start van Q3 werd het nog wat extra spannend toen bleek dat er zich enkele regenbuien op enkele kilometer van het circuit bevonden. Iedereen dus snel de pits uit om snel een ronde te klokken, maar uiteindelijk kwamen enkel de Mercedessen en Ferrari’s zo ver, want daarachter crashte Daniel Ricciardo de baan af in de op twee na laatste bocht. Hij kwam achterwaarts in de muur terecht en veroorzaakte zo een rode vlag situatie.

Gelukkig voor de rest zette de regen niet door en konden ze na tien minuten vertraging gewoon weer op een droge baan vertrekken met nog acht minuten op de klok.

Grosjean koos voor een andere tactiek dan de rest door meteen weer de baan op te gaan om zijn rondje te klokken en niet meer te wachten tot het einde. De Fransman sleepte een zeer knappe zesde tijd uit zijn mouwen en moest enkel de Mercedessen, Ferrari’s en Verstappen voor laten gaan. Hamilton kon met een ultieme ronde de eerdere tijd van Bottas counteren en ook Vettel ging sneller dan de Fin. Raikkonen was iets te langzaam om zich te mengen in de strijd om pole en volgde op acht tienden op de vierde plek, voor Verstappen, die nog eens vier tienden langzamer klokte.

Felipe Massa wist de zevende tijd te noteren, voor de Toro Rosso’s van Sainz en Kvyat, terwijl Ricciardo na zijn crash morgen dus vanaf P10 van start moet (of verder moesten er bepaalde zaken veranderd worden aan zijn beschadigde bolide).

Afspraak morgen om 7 uur voor de eerste race van het jaar. Vergeet niet van winter- naar zomeruur om te schakelen!

Uitslag


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!