Met een “het wegrollen der auto’s”, kondigt Olav Mol de opwarmronde van de eerste grand prix van dit nieuwe seizoen aan. Hoewel ik de slaap nog maar net uit mijn ogen heb gewreven, het is vroeg en dan moest de wekker ook nog een uur vooruit gezet worden vanwege de zomertijd, is de spanning voelbaar. Alsof de organisatie in Australië de spanning nog niet voldoende vindt, komt er nog een extra opwarmronde, maar dan… zijn de bolides weg.

In eerste instantie lijkt de verhouding van de vorige seizoenen zich door te zetten. Lewis Hamilton rijdt soeverein vooraan, maar schijn bedriegt. Sebastian Vettel kan gemakkelijk volgen, waardoor Hamilton zijn voorsprong niet kan uitbouwen.

Hamilton besluit vrij snel in de race tot een bandenwissel. Normaliter doet hij dat pas als iedereen de pit al is in geweest, maar nu maakt hij een andere keuze. Naar wat later blijkt, is de vraag gerechtvaardigd of die keuze juist was. Als Vettel een aantal ronden later ook naar binnen gaat voor zijn wissel, komt hij weer op p1 terug op de baan. Hamilton heeft niet kunnen profiteren van zijn vroege wissel.

Vanaf dat moment is de positie van Vettel geen moment in gevaar. Is het moment waarop Hamilton zijn bandenwissel had dan het breekpunt in de race geweest? Niet alleen. Ferrari is overduidelijk heel dicht in de buurt gekomen van Mercedes. In de winterstop hebben de Italianen geweldig werk afgeleverd.

Dan is er nog een derde punt. Hamilton lijkt onder druk minder zelfverzekerd te zijn. Nu geldt dat voor veel coureurs, maar van Hamilton verwacht je dat hij zijn hoofd koel houdt als dat nodig is. Hij keek echter veelvuldig in zijn spiegels naar Vettel. Heeft hij zich met zijn vroege bandenwissel laten piepelen door hem? Waar komt zijn opmerking tijdens de race vandaan dat het nog moeilijk zou worden langs “this guy” te komen toen hij na zijn bandenwissel achter Max Verstappen de baan op kwam?

Verstappen presteerde overigens naar vermogen. Red Bull is duidelijk de nummer drie van dit moment, maar wie de nummers een en twee zijn, zal de komende weken moeten uitwijzen. Voorlopig is de eerste slag voor de Italiaanse renstal en Hamilton gaat wellicht zijn moeilijkste seizoen sinds jaren tegemoet. Vooral bij onzekerheid.