Met nog één GP Formule 1 voor de boeg in 2019 kijkt GPPits even naar de andere speelvelden van de autosport. Zo begint morgen een nieuw seizoen Formula E, verraste Richard Verschoor de autosportwereld en zichzelf in Macau en heeft Rinus van Kalmthout zijn American Dream binnen handbereik.

Formula E: Tweede seizoen Gen2

Het Formula E seizoen 2019-2020 wordt morgen afgetrapt in Saudi-Arabië met een dubbele race. Het is tevens de enige race van het seizoen die nog in 2019 wordt verreden, de rest staat voor 2020 op het programma. Naast inmiddels bekende steden als Santiago, Rome en Parijs zijn er met Seoul en Jakarta twee nieuwe steden te bespeuren. Seoul wás afgelopen zomer al vastgelegd ter vervanging van Hong Kong, en helaas is de race in Monaco dit jaar vervangen door Jakarta, paradoxaal genoeg een stad die tot een paar maanden geleden nog de stad met de meeste luchtvervuiling werd genoemd. Maar er zijn wel vaker kleine kritiekpuntjes op het schone imago van de Formule E te noteren, zoals de Dieselgeneratoren waar mee tot vorig seizoen de batterijen van de auto’s werden opgeladen.

Dit jaar is er weer het een en ander aan de regels gesleuteld naar aanleiding van diverse gebeurtenissen afgelopen seizoen. Zo is TwinDrive, het concept met twee motoren in één auto, officieel verboden, en mogen coureurs hun attack mode niet meer activeren als een safety car of virtuele safety car periode actief. Je zag veel coureurs alvast de extra energy boost pakken om dan meteen aan te kunnen vallen. Het leidde tot een chaotische herstart en soms tot nog ergere crashes en zelfs een verkeersopstopping in de race in Bern. Tevens leidde het zuinige rijden achter de SC tot volle batterijen in de laatste sprints en hoewel het er spectaculair uitzag, wil de FIA de teams houden aan de groene gedachte. Daarom wordt per minuut achter de SC of VSC nu 1kwh energie afgetrokken. Zie het als een soort fuelflow regel voor electrische auto’s. Daar staat tegenover dat Attack Mode 13pk extra heeft gekregen. In volle ren kan een FE auto nu 319pk gebruiken.

Met maar liefst vier Duitse merken vertegenwoordigd in de raceklasse lijkt er een soort DTM of Bundesliga sfeer in de paddock te hangen. Audi en BMW hebben namelijk gezelschap gekregen van Porsche en Mercedes. Robin Frijns is aan boord gebleven bij Audi team Envision Virgin Racing, terwijl kersvers F2 kampioen Nyck de Vries is aangesteld door het officiële Mercedes Benz EQ Formule E team. Voor Porsche zijn Le Mans veteraan Neel Jani en ex-Techeeta coureur Andre Lotterer bereid gevonden in te stappen. Het team van Nextev NIO is verkocht nadat de Chinese fabrikant financieel in zwaar weer kwam. Het Chinese bedrijf Linsheng Racing runt de wagens nu, met Venturi aandrijflijnen die zijn gekocht van Dragon Racing.

Kijkend naar de lineup valt me op dat het aantal pure open wheel racers sterk is terug gelopen. De meeste succesvolle FE rijders hebben ervaring in de GT-racerij en de Touringcars, al zijn de kampioenen van de laatste jaren toch weer de mannen die ook hun gezicht in de F1 hebben laten zien (Lucas Di Grassi, Sebastien Buemi en Jean Eric Vergne). Men heeft dit jaar geprobeerd de kwalificatie nog iets spannender te maken door de snelste coureurs uit de kwalificatieheats één punt te geven, terwijl de pole nog steeds drie punten waard is. De telling voor de race en de snelste ronde is ongewijzigd gebleven. Morgen vroeg om 5 uur al is de eerste training, de kwalificatie is tussen 9 en 10uur, de race zelf begint om 13u ‘s middags

Macau GP: Red Bull ‘reject ‘Verschoor verrast de Driver Academy teams met een overwinning.

Wie van een gokje houdt, had in het gokparadijs van Azië heel heel rijk kunnen worden met een wedje op Richard Verschoor. De ex-Red Bull junior was bij lange na niet favoriet om een hoofdrol te spelen in de officieuze wereldbeker van het Formule 3 racen. Maar een aantal factoren speelden Verschoor en zijn team MP Motorsport behoorlijk in de kaart. Ten eerste is Macau het eerste stratencircuit waarop werd gereden dit jaar met de nieuwe F3 auto. Geen enkel team wist dus wat het kon verwachten qua setup. Ten tweede gingen de snelheden van de auto gigantisch omhoog vergeleken met vorig jaar. Yuri Vips was in zijn snelste ronde van de getimede kwalificatie 5 seconden sneller dan het record vorig jaar.

Macau is een baan die altijd de dappere coureurs in de kaart speelt, maar ook hard kan terugslaan als je ook maar één foutje maakt. Dat ondervonden onder meer Dan Ticktum en Marcus Amstrong, die na de kwalificatie dankzij crashes geen rol van betekenis meer zouden spelen. Verschoor begon de kwalificatie met slechts een 14e tijd, maar kon in de race van P5 vertrekken na een keurige tweede sessie.  De jongeman uit Benschop had geluk in de start van de kwali-race, nadat hij nipt gemist werd door twee auto’s die in Lisboã achter hem crashten en de traditionele verkeersopstopping in die bocht veroorzaakten

 

Verschoor wist na de herstart nog één plek te winnen en verzekerde zich van startplek vier. In de start van de echte race profiteerde hij vervolgens mooi van de kibbelende Robert Shwartzmann en Christian Lundgaard en schoof op naar twee. Na een crash van Ferdinand Habsburg was Verschoor heel goed wakker bij de herstart en wist leider Vips richting Lisboà buitenom in te halen. De Est probeerde wat hij kon om Verschoor terug te pakken, maar dat mislukte. Naderhand gaf een wat zure Vips de falende DRS de schuld. Ik had twee mogelijkheden moeten hebben die ik niet kreeg, ik kreeg er slechts twee en remde daarbij een flatspot in mn voorbanden. Ik kon Richard wel bijhouden, maar er niet meer voorbij. Wat Vips voor het gemak even vergat, er waren zoveel crashes en incidenten vroeg in de race dat er geen drie incidentvrije rondes waren om DRS in te schakelen. Dat lukte pas vlak voor het einde, met nog drie ronden te gaan. In de kwali-race was DRS overigens wél uitgeschakeld na een falende sensor in het detectiesysteem

Verschoor en Vips werden op het podium geflankeerd door een derde onverwachtse kandidaat. Amerikaan Logan Sargent was als helper van Dan Ticktum naar Macau gekomen, maar toen die in de kwalirace uit de top20 viel, moest de inwoner van Florida het alleen doen. En dat deed Sargent met verve door aan Lundgaard’s auto te blijven plakken en in de laatste ronden van 4 naar 3 op te schuiven. Ook Verschoor’s teamgenoot Liam Lawson en Marcus Amstrong vielen op met een goede opmars uit de achterhoede. Voor Ticktum restte slechts een 13e plaats en voor F3 kampioen Robert Shwartzmann waren de druiven helemaal zuur: door een lekke band moest de Rus nog in ronde 1 uitvallen.

Dit alles overschaduwt Verschoor’s ietwat kleurloze F3 seizoen, waarin hij weliswaar een paar mooie inhaalraces liet zien in Monza en Paul Ricard, maar vooral in het kwalificeren nog een beetje te kort kwam. Hopelijk komen er dankzij zijn overwinning ook meer sponsoren over de brug. Want hoewel het leuk was om te zien hoe een landgenoot in een bijna sponsorloze auto de gevestigde namen Carlin, Prema, HiTech en ART voor gek zette, je hoopt toch dat het verhaal een mooi vervolg krijgt en niet uitgaat als een nachtkaars

The American Dream of Veekay

Tot slot een leuk bericht uit Amerika. Rinus van Kalmthout, overzees bekend als Rinus Veekay, heeft een contract in de wacht gesleept voor het volgende seizoen Indycars. De Hoofddorper is een van de laatste coureurs die heeft kunnen profiteren van het Mazda sponsor programma Road to Indy, waarin je als coureur in drie opstapklasses kon doorstromen en bij winst of runner up extra sponsorgeld kreeg om een klasse hoger in te zetten. Veekay werd tweede in 2017 in de USF2000, won de Pro Mazda klasse in 2018 en werd opnieuw tweede in de Indy Lights klasse dit jaar. Daarmee trok hij de aandacht van Indy 500 veteraan Ed Carpenter. Na een aantal tests was Carpenter om en tekende Veekay een contract voor één seizoen. Zijn doel is naar eigen zeggen om mee te doen in de strijd om Rookie of the Year, met als belangrijkste tegenstanders de debuterende rijders van Mclaren SP Racing: ex Red Bull rijder Patricio O’Ward en zijn oude rivaal uit de opstapklassen Oliver Askew. We wensen Rinus dan ook veel succes!

https://twitter.com/rinusveekay/status/1197126651383099393


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!