Komend weekend is het ook de beurt aan de Formule 2, de opstapklasse richting de F1. Vorig jaar hadden we eindelijk eens een grotere lichting coureurs die tegelijk de overstap naar de F1 maakte met kampioen George Russell (Williams), Lando Norris (Mclaren), Alex Albon (Toro Rosso). Ook Pierre Gasly (Red Bull), Charles Leclerc (Ferrari) en Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) hebben eerder in deze klasse hun sporen verdiend. Een blik op jaargang 2019, zoals ik die eerder als gebruiker plaatste in het Autosport Forum. Als je het deelnemersveld eens rustig bekijkt, krijg je een paar opvallende categorieën aan rijders:


© fiaformula2

1. De oude rotten. Rijders met één op meer jaar F2-ervaring:

#4 Nyck de Vries #6 Sérgio Sette Câmara #8 Luca Ghiotto #15 Jack Aitken, #5 Nicholas Latifi*

Van de hierboven genoemde namen lijken De Vries, Sette Camara en Aitken het meeste potentieel te hebben. Nyck de Vries is terecht gekomen bij topteam ART en heeft al vorige jaren laten zien heel goed te zijn in kwalificeren en sprintraces, maar op de langere races kreeg hij vaak te maken met problemen als het op bandenmanagement aankwam. Als de setups van ART dezelfde focus op “snelheid over één ronde hebben” en als het bandencompound in de F2 gewoon hetzelfde blijft, dan gaat de talentvolle Fries opnieuw een lastig seizoen tegemoet. Weten ze echter meer op racepace te focussen dan is Nyck een outsider voor de titel. Sette Camara lijkt zijn mislukte Red Bull periode goed verteerd te hebben. De Braziliaan liet bij Carlin vorig jaar klasseflitsen zien, maar had ook nog zijn mindere momentjes. Benieuwd of hij DAMS de lijn kan doortrekken.

Jack Aitken staat voor een wat lastiger jaar. De Britse Koreaan ging in de ART niet zo goed als verwacht, ondanks één overwinning in Barcelona. Acht keer punten pakken is eigenlijk te weinig over 24 races. Benieuwd of hij zich bij Campos wat kan herpakken. Latifi en Ghiotto horen intussen bij het meubilair in deze klasse en lijken net zoals Albon vorig jaar op ervaring erg ver te kunnen komen, maar voor de titel zullen ze denk ik geluk en slechtere momenten van de concurrentie kunnen gebruiken.

De Aspiranten: debutanten die onderdeel van een Driver Program uitmaken

#9 Mick Schumacher, #11 Callum Ilott, #7 Guanyu Zhou #19 Anthoine Hubert

Drie Ferrari Junioren (waarvan één RBR dropout) en één Renault Junior maken de overstap naar de F2. De meeste aandacht ging zoals vandaag al bleek, uit naar Mick Schumacher. Het goede nieuws voor uw correspondent is dat ook RTL Deutschland nu belangstelling voor de F2 krijgt en het gaat uitzenden, wat weer een extra alternatief is voor Sky-commentoren Alex Jacques en Davide Valsecchi of Sport Automaton Ronald van Dam, die zichzelf zo vaak herhaald dat ik de Ziggo uitzendingen vorig jaar boycotte. Of Mick de heel hooggespannen verwachtingen aankan mag hij gaan bewijzen. In alle klassen bleek hij snel, maar had altijd even tijd nodig te hebben om de auto te leren kennen. Ook zijn programma collega’s Zhou en Illot zijn geen klunzen gebleken en hebben met Charouz en UNI teams die veel ervaring in deze klassen hebben. De enige dissonant is Hubert, of meer zijn team. BWT Arden is een beetje achterop geraakt vorig jaar ondanks de overwinning van Maxi Günther in Silverstone, dus het is even afwachten hoe dat Hubert’s presteren beïnvloedt.

De Comeback Kids

#2 Nobuharu Matsushita, #16 Jordan King*

Deze twee heren had ik eigenlijk niet meer verwacht hier. Nobu Matsushita maakte in 2016 geen reclame voor zichzelf met een zeer slechte SC-start in Baku, maar herpakte zich ietwat in 2017. In 2018 echter werd hij aan de kant geschoven voor zijn landgenoten Nirei Fukuzumi en Tadasuke Makino. Maar een jaar later is het weer precies andersom: beide heren hebben niet genoeg SL-punten gepakt en dus krijgt Matsushita nog een kans. Jordan King kan je in meerdere categorieën kwijt: Een oude rot met veel GP2 ervaring, een paydriver dankzij zijn diepe buidel sponsorgeld en dus ook een comeback kid nadat MP Motorsport hem na enkele tests weer heeft vastgelegd.

De Paydrivers

#3 Nikita Mazepin / #10 Sean Gelael #12 Juan Manuel Correa, #17 Mahaveer Raghunathan #21 Ralph Boschung

De GP2 en F2 zouden niet zo lang hebben bestaan zonder paydrivers. Er zijn gevallen waarin een coureur met veel sponsorgeld wel degelijk talent had (zoals Fabio Leimer), maar vaak compenseert veel geld om een stoeltje te kopen hun talent. Misschien ben ik een beetje hard in mijn opvatting, want Nikita Mazepin heeft ondanks de vele mislukte pogingen van zijn familie om Force India te kopen en het daarna in de rechtszaal uit te vechten met de Stroll clan, toch maar mooi voor elkaar gekregen om tweede te worden in de GP3. Een aantal jaar geleden kwam de Rus wat negatief in het nieuws toen hij na een F3 race ging knokken met Callum Illot en een weekend werd geschorst, maar hopelijk heeft hij die duiveltjes in zijn hoofd wat onder controle.

Van de andere rijkeluiskinderen kan Sean Gelael in ieder geval een podium in een GP2 race overleggen (2016 Main race Oostenrijk), maar voor de rest is hij niet vaak in de top10 verschenen, zeker niet in de nieuwe F2 auto. Correa had een aantal goede momenten in de Renault Cups en Boschung kan in ieder geval ervaring in de klasse overleggen. Grote onbekende is Mahaveer Raghunathan. De Indiër was niet heel denderend in de Italiaanse F4, de AutoGP of de MRF Challenge, maar hij werd vorig jaar wel kampioen in de BOSS Formula klasse waarin met oude GP2, A1GP en F3.5 auto’s geracet wordt. Of het genoeg is in een hoger aangeschreven F2 veld staat nog even te bezien.

Tot besluit: De Ondefinieerbaren. Rijders die een beetje tussen wal en schip vallen

#1 Louis Delétraz / #14 Dorian Boccolacci / #18 Tatiana Calderón / #20 Giuliano Alesi

Over deze heren en dame ga ik nog even geen voorspelling afgeven. Louis Deletraz is oneindig veel beter dan zijn beruchte vader Jean Denis, maar het klikt nog niet echt ondanks twee podiums vorig jaar. Dorian Bocolacci is misschien wat te vroeg gepromoveerd van GP3 naar F2 vorig jaar, want wat als hij zijn seizoen GP3 had kunnen afmaken? Giuliano Alesi is nog steeds Ferrari Junior, maar ook hij is niet echt bezig de hemel te bestormen. Wie weet verandert dat nog. En tot slot is daar Tatiana Calderon. De Colombiaanse weigerde de aangeboden route via de W Series en heeft haar zin gekregen, een kans in de opstapklasse F2. Het gezegde luidt weliswaar “Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst” maar met slechts drie podiumplaatsen in 9 jaar racen kan het wel eens een moeilijk jaar worden.

De eerste vrije training in de F2 vindt morgen plaats om 9.30u. De races zijn zaterdag om 11.10u en zondag om 13.15


Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!