Jenson Alexander Lyons Button werd geboren op 19 januari 1980 in Frome (Somerset, Engeland) in het Verenigd Koninkrijk. In 1989 won hij zijn eerste kartkampioenschap, hij won er nog verschillende in de komende zeven jaar. In 1997 won hij het Europees kartkampioenschap en de Ayrton Senna Memorial Cup in Japan. In 1998 won hij het Engels Formule Ford-kampioenschap, het Brands Hatch Formule Ford Festival en werd hij tweede in het Europees Formule Ford-kampioenschap. Hij won ook de McLaren Autosport BRDC Young Driver of the Year Award, wat hem een test bij het McLaren-team opleverde. In 1999 werd hij derde in het Engels Formule 3-kampioenschap met drie overwinningen. Hij testte enkele malen in een Formule 3000-wagen van SuperNova en Fortec. Zijn test in de Formule 1 kwam er op 12 november, en meteen kreeg hij allerlei aanbiedingen van verschillende Formule 1-teams. Op 17 december testte hij in een Prost.

Op 12 januari verscheen hij het eerst in een Williams. Omdat Alessandro Zanardi terug naar Amerika trok na een rampseizoen en Juan Pablo Montoya nog in Amerika bleef, hield Williams een shoot-out tussen Button en Bruno Junqueira om het tweede zitje. Junqueira verloor uiteindelijk en keerde op zijn beurt naar de Verenigde Staten. Button won en kwam op 12 maart 2000 aan de start te staan van de Grand Prix van Australië. Hij kwalificeerde zich amper als voorlaatste, maar gedurende de race kwam hij sterk opzetten tot zijn motor het begaf, hij reed op dat moment zesde. Twee weken later kon hij zijn eerste puntje pakken in Interlagos. Zijn BMW-motor speelde hem nog vaak parten, viermaal dat seizoen moest hij vroegtijdig aan de kant door problemen met zijn krachtbron. In Italië verwachtte hij Michaël Schumacher zijn remmanoeuvre achter de Safety Car niet en moest uitwijken … zijn Williams kwam tegen de vangrails terecht en Button moest noodgedwongen aan de kant. Maar dat seizoen liet hij ook mooie dingen zien, zoals een vierde plaats in Duitsland en viermaal een vijfde plaats (Engeland, Oostenrijk, België en Japan). De Formule 1-fans verkeerden in een soort Button-euforie, vermits de jonge knaap van amper 20 jaar oud mooie dingen liet zien. Hij finishte uiteindelijk achtste in het kampioenschap met 12 punten.

In 2001 werd hij in “bruikleen” uitgeleend aan Benetton, intussen overgenomen door Renault, omdat Juan Pablo Montoya naar Williams kwam. Williams wou de jonge Engelsman echter nog onder contract houden en verkocht hem daarom niet. Maar de Benetton in 2001 was een heel pak zwakker dan de jaren voordien en Button kon niet veel potten breken. Zijn beste resultaat behaalde hij in Duitsland, dankzij een vijfde plek waren die twee puntjes de enige die hij dat seizoen kon bemachtigen. Hij viel nochtans maar vijf races uit, maar alle andere races finishte hij buiten de punten. Het was een seizoen om snel te vergeten en hij eindigde amper 17de. Toch behield men het vertrouwen in Button en in 2002 kwam hij aan de start in een Renault, dat Benetton had overgenomen.

Die start verliep echter helemaal niet zoals gehoopt. Button kwalificeerde zich in Australië als elfde, pal in het middenveld, en kwam ook niet verder als de eerste 200 meter. In de chaos die in de eerste bocht ontstaat door een botsing tussen Ralf Schumacher en Rubens Barrichello is Button één van de zes andere slachtoffers. De twee opvolgende races kan hij als vierde finishen en het seizoen lijkt de goeie kant op te gaan. Maar het tegendeel is waar, Button geraakt niet verder dan driemaal een vijfde plaats. In Monaco komt hij in botsing met Olivier Panis, in Hongarije spint hij van de baan, en zijn motor begeeft het in Duitsland en België. Toch eindigt hij het seizoen als zevende, met 14 punten.

In 2003 maakt hij de overstap naar B.A.R.-Honda, als teamgenoot van Jacques Villeneuve. Maar prestaties op de baan blijven een tijdje uit, en naast de baan is het ook al niet veel soeps. Button komt in een verbale strijd terecht met zijn teamgenoot, iets wat de sfeer binnenin het team serieus verslechterd. Zijn eerste puntjes pakt Button in Maleisië, in Brazilië schuift hij er hard af op een doorweekt circuit. Zijn eerste opmerkelijke prestatie komt er pas in Oostenrijk, als hij vierde wordt. In Monaco crasht hij hard als hij in de vrije trainingen uit de tunnel komt en wordt verhinderd om het weekend verder te zetten. Zijn beste prestatie van het seizoen blijft een vierde plaats (Oostenrijk en Japan), maar de rest van het seizoen finisht hij telkens maar als zevende of achtste. Hij valt vijfmaal uit dat seizoen : een spin in Brazilië, een motor die het begeeft in USA, hij komt zonder brandstof te staan in Frankrijk en zijn versnellingsbak weigert tweemaal dienst (Canada en Italië). Button finisht met 17 punten het seizoen als negende.

2004 verloopt opeens veel beter. Button kwalificeerd zich als vierde in Australië en finisht de race als zesde. In Maleisië lukt het hem om zijn eerste podiumfinish te bemachtigen, en dat herhaalt hij in de twee volgende races (Bahrein en San Marino). In San Marino behaalt hij tevens zijn eerste polepositie. In Spanje verloopt het minder goed dan verwacht, maar Button komt sterk terug met opnieuw drie podiums op rij. Dat seizoen volgen nog vier podiums, maar nooit geraakt hij verder dan de tweede plaats. Hij moet dat seizoen maar driemaal opgeven: éénmaal door zijn versnellingsbak (USA), hij krijgt een klapband in Spa-Francorchamps en zijn motor begeeft het in Brazilië. Button beleeft wel zijn beste seizoen ooit. Met 85 punten wordt hij derde in de eindstrijd en bezorgt B.A.R.-Honda de tweede plaats in het kampioenschap.

In 2005 moet zowel hij als zijn team bevestigen, maar die bevestiging komt er niet. Hij wordt elfde in Australië en in de volgende twee races moet hij telkens vroegtijdig aan de kant. In San Marino lijkt het beter te gaan, hij kwalificeerd zich als derde en finisht de race ook als derde, maar na de race blijkft dat zijn wagen onreglementair is en wordt zowel hij als teamgenoot Sato gediskwalificeerd. Het team vecht de diskwalificatie aan, maar verliest opnieuw en wordt voor twee races geschorst. In Spanje en Monaco moeten ze vanaf de kant toezien, maar vanaf de Nürburgring zijn ze weer opnieuw van de partij. In Canada behaalt Button de eerste polepositie van het seizoen, ditmaal met een reglementaire wagen, maar in de race spint en crasht hij op een derde plaats. In Indianapolis komt hij door de banden niet aan de start van de race. De rest van het seizoen verloopt matig, Button kan nog twee podiums bemachtigen (Duitsland en België) en komt in de tweede seizoenshelft sterk opzetten. Uiteindelijk kan hij nog de negende plaats in het kampioenschap behalen met een totaal van 37 punten.

2006 begint redelijk goed met een vierde en een derde plaats, gevolgd door een polepositie in Australië. Maar rond de helft van het seizoen valt het wat minder mee en Button moet viermaal opgeven met een opgeblazen motor en éénmaal door een botsing (de startcrash van USA). Tussenin behaald hij nog een negende, elfde, zesde en zevende plaats. Vanaf Duitsland kan hij opnieuw volop meedoen, en in de regen van Hongarije kan hij zelfs zijn eerste overwinning ooit pakken, de eerste Brit sinds David Coulthard in 2003. Nadien eindigde Button nog driemaal op de vierde plaats, één keer op de vijfde en in Brazilië finisht hij op een derde plaats. In de eindstand wordt hij zesde met 56 punten.

2007 was een seizoen om snel te vergeten. De Honda kwam snelheid te kort, en dat zag je duidelijk op de baan. In de eerste zeven races wist het team geen enkel puntje te scoren, het haalde zelfs nooit de top tien. Één keer, in Monaco, kon Button meedoen in de laatste kwalificatiesessie. De achtste plaats in Frankrijk werd dan ook als een overwinning gevierd. Het leek echter een éénmalige prestatie te zijn, de vier races nadien was een tiende plaats de beste positie. In Italië volgde dan eindelijk het tweede puntje maar Honda was intussen al weggezakt naar de achtste plaats in het kampioenschap, zelfs lager dan Super Aguri. Met een vijfde plaats in China geraakten ze het Japanse zusterteam voorbij, maar bleven ze achtste door de prestaties van Toro Rosso. Jenson Button eindigde het seizoen op een vijftiende plaats.

[b]Debuut in de Formule 1      :[/b] 12 maart 2000, Grand Prix van Australië, Williams-BMW
[b]Eerste maal punten          :[/b] 26 maart 2000, Grand Prix van Brazilië, Williams-BMW
[b]Eerste maal podium          :[/b] 21 maart 2004, Grand Prix van Maleisië, BAR-Honda
[b]Eerste maal eerste startrij :[/b] 24 april 2004, Grand Prix van San Marino, BAR-Honda
[b]Eerste maal polepositie     :[/b] 24 april 2004, Grand Prix van San Marino, BAR-Honda

[b]Teams :[/b] Williams (2000), Benetton (2001), Renault (2002), BAR (2003-2005), Honda (2006-2008)

[b]Leefijd bij debuut               :[/b] 20 jaar, 1 maand, 22 dagen
[b]Aantal Grand Prix’               :[/b]   137
[b]Aantal seizoenen in de Formule 1 :[/b]     8
[b]Aantal punten                    :[/b]   229
[b]Aantal podiums                   :[/b]    15
[b]Aantal eerste startrijen         :[/b]    10
[b]Aantal poleposities              :[/b]     3
[b]Aantal overwinningen             :[/b]     1
[b]Aantal ronden verreden           :[/b]  6908
[b]Aantal kilometers verreden       :[/b] 33693.429
[b]Aantal races op koppositie       :[/b]    13
[b]Aantal ronden op koppositie      :[/b]   104
[b]Aantal kilometers op koppositie  :[/b]   521.670

[b][u]Overwinningen[/b][/u]            [b][u]Poleposities[/b][/u]
2006 : Hongarije         2004 : San Marino
                         2005 : Canada
                         2006 : Australië

[u]Kampioenschappen[/u]
2000 : 12 punten, achtste      BMW.WilliamsF1 Team
2001 :  2 punten, zeventiende  Mild Seven Benetton Renault
2002 : 14 punten, zevende      Mild Seven Renault F1 Team
2003 : 17 punten, negende      Lucky Strike B.A.R.-Honda
2004 : 85 punten, derde        Lucky Strike B.A.R.-Honda
2005 : 37 punten, negende      Lucky Strike B.A.R.-Honda
2006 : 56 punten, zesde        Lucky Strike Honda
2007 :  6 punten, vijftiende   Honda Racing F1 Team

[url=http://www.jensonbutton.com]Officiële site van Jenson Button[/url]

By peter