Onmiddellijk na de uitspraak van de Wereld Motorsport Raad stuurde kleine N.P. een verklaring de wereld in. Hij geeft er zijn visie op de feiten van een jaar geleden en de afgelopen drie weken. Dankzij geavanceerde technologie is F1 Pits in staat om de verklaring te tonen zoals die er zou moeten uitzien. Deze delen [zijn weergegeven tussen deze haakjes].

Ik ben blij dat het onderzoek van de FIA nu is afgerond. De mensen die nu het Renault F1 Team beheren waren net als ik van mening dat het beter is om de waarheid naar buiten te brengen [na mijn ontslag] en de gevolgen te dragen. [Dat laatste is niet op toepassing van mij]. Er is een positieve kant aan die verhaal. [Nee, echt, wacht even] Nu de FIA op de hoogte is zal iets als dit niet meer voorvallen [zolang je niemand buitensmijt].

Ik heb enorm veel spijt van mijn gedrag en mijn beslissing om de bevelen op te volgen. Elke dag [dat ik nog steeds word uitbetaald] heb ik spijt dat ik het gedaan heb.

Ik heb er geen idee van of mensen dit begrijpen maar het is een eer om race piloot te zijn. Ik kan alleen maar zeggen dat mijn situatie bij Renault een totale nachtmerrie was. [Ging ik nu zestien of zeventien keer onopzettelijk van de baan?]. Een F1 rijder zijn was mijn droom en ik heb hard gewerkt om die te bereiken. Toen het eindelijk lukte was ik afhankelijk van Briatore. Zijn ware aard, die tot voor kort enkel bekend was bij mensen die dit ook voorhadden, is nu publiek gekend.

Briatore was mijn manager en mijn team baas. Mijn toekomst lag in zijn handen maar hij gaf daar niet om. [Mogelijk had dit te maken met de vele ongelukken en slechte kwalificaties]. De GP van Singapore was het laagste punt uit mijn leven. Nu ik er op terugkijk kan ik niet geloven dat ik het eens was met dat plan. Toen het me werd voorgelegd kon ik niet anders dan het eens zijn. Nu ik Briatore’s reactie op mijn crash [de onterechte in Singapore], en zijn verklaringen van de afgelopen twee weken heb gehoord, weet ik dat hij mij gebruikte en dat hij me wou wegsmijten. Met mij wou spotten. [Waarom zijn mannen zo harteloos?]

Ik heb de afgelopen twaalf maanden moeilijke lessen geleerd [jammer genoeg geen enkele over eerlijkheid zonder meer]. Ik bekijk momenteel wat er belangrijk is in mijn leven. Mijn liefde voor de F1 en mijn honger om opnieuw te racen zullen altijd blijven.

Ik weet dat ik opnieuw van nul zal moeten beginnen [reputatie als onruststoker en crashmagneet, weet je wel?]. Ik hoop dat er ooit een team zal inzien [liefde is toch ook blind] hoe erg ik bij Renault behandeld werd. Ik hoop dat ze terugkijken op mijn succesvolle carrieres in de F3 en GP2. Ze mogen er van op aan: er zal geen rijder zo gemotiveerd zijn om zichzelf te bewijzen als ik!

Ik wil afsluiten door te herhalen dat het me spijt [dat ik eerst het geld heb aangenomen, dan zweeg, dan praatte en nu nog steeds geld op mijn rekening zie verschijnen]. Ik wil me verontschuldigen bij iedereen die in de Formule 1 werkt (ook de mensen van Renault), de fans [papa] en de FIA. Ik verwacht niet dat dit vergeven en vergeten zal worden [of bestraft] maar nu kunnen mensen hun conclussies trekken op basis van de waarheid [die het altijd haalt, zolang er wraak bestaat!]

Bovenstaande was satire, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

By peter