Hoewel Red Bull talent Richard Verschoor nog steeds aan de leiding gaat in de Toyota Racing Series is directe concurrent Thomas Randle flink ingelopen. Verschoor stond in Hampton Downs wel één keer op het podium, maar verloor vooral in race 3 veel terrein doordat hij buiten de top10 bleef.

Het zag er in de eerste kwalificatie niet zo goed uit voor Verschoor. De jongeman uit Benschop maakte zelf een paar kleine foutjes, terwijl concurrent Thomas Randle bezig was het ronderecord op Hampton Downs te breken.

Met 59.636 slaagde de Australiër daar ook in, met een voorsprong van 0.165sec op Jehan Daruvala. Ferrari-talent Marcus Armstrong en Brendon Leitch bevolkten de 2e rij, Verschoor moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde rij en een tijd van 1:00.147, bijna een halve seconde langzamer dan Randle. De tweede kwalificatie voor Race 3 werd al twintig minuten later verreden. Randle was opnieuw de snelste met 59.333, Daruvala opnieuw 2e, maar nu slecht 0.069 sec achter Randle. Verschoor haalde dit keer rij 2 als vierde, op 0.291 van de Australiër

Slip-sliding away

Al in bocht 2 van race 1 was het raak. Armstrong had een prima start en kon in één keer doorstoten naar de leiding doordat Randle van de baan ging. Ook Leitch verloor daar plekken, Verschoor bleef uit de problemen en schoof op naar vier. Achterin had Luis Leeds een heel slechte start en viel van 11 terug tussen de achterblijvers, waarbij hij in diezelfde bocht 2 in botsing kwam met Thomas Neubauer en Nikita Lastochkin. De race werd gestopt met zoveel incidenten in één bocht.

Armstrong leidde na opruimwerkzaamheden het veld de herstart in, kwam wel onder druk van Piquet maar bleef zijn M2 teamgenoot voor. Randle probeerde aan te klampen, maar toen Verschoor m meer op de huid zat moest de Australiër de M2 auto’s even laten gaan. Kort daarna verloor de Giles auto van Verschoor langzaam power en kon Randle vier tellen weglopen. Het was niet genoeg om Armstrong en Piquet weer te passeren, hij kwam als derde over de finish. Armstrong kon zijn tweede overwinning optekenen dit jaar, Piquet zijn vierde podium. Verschoor kwam nog onder druk te staan van Enaam Ahmed, maar de Brit kwam een halve seconde te kort aan de finish, Verschoor werd als vierde afgevlagd.


© Toyota Racing Series

De loting voor race 2 bepaalde een top 6 reverse grid zodat de Indiër Ameya Vaidyanathan, normaal een achterblijver, ineens op pole stond met Ahmed naast zich. Verschoor vormde met Randle de tweede rij, Armstrong en Piquet stonden op rij 3. Ahmed had een prima start en pakte de leiding, Verschoor sprong er achteraan naar 2. Polesitter Vaidyanathan moest niet veel later ook Piquet langslaten, maar Randle verknoeide zijn inhaalpoging en viel terug naar vijf, terwijl Armstrong meer succes had en na een paar ronden de Indiër plaats 4 alsnog passeerde. Vooraan had Ahmed de slag te pakken en hoewel Verschoor hem lang kon bijhouden, ging de Brit beter met zijn banden om, waardoor zijn achtervolger moest loslaten. Ahmed reed 2.4 sec weg bij Verschoor en streek zijn eerste overwinning in de TRS op. Verschoor werd 2e en pakte 67 belangrijke punten, Piquet werd als derde afgevlagd. Randle was intussen in de klauwen van Kami Laliberté beland en de Canadees snoepte in de slotfase de Australiër plaats 6 af, waardoor hij als 7e strandde.

Randle verhangt de bordjes, Verschoor krijgt strafwerk

In race 3 ging het erom: Randle had iets goed te maken na zijn 7e plaats en had een prima start, maar de echte shocker kwam van Ferdinand Habsburg. De Oostenrijker startte van P6, maar schoot ineens door naar drie achter Randle en Daruvala. Verschoor behield zijn vierde plaats, maar al na twee ronden moest de safety car de baan op nadat Vaidyanathan was stilgevallen. Na de herstart liet de Nederlander zich door Armstrong verrassen en een poging om de Kiwi terug te pakken liep mis: Armstrong werd in de rondte getikt en viel uit met een gebroken ophanging. Red Flag! Voor Armstrong waren de kansen op de titel daarmee verkeken: Ik weet niet of Richard nu ongeduldig was, of dat hij tegen me aan geduwd werd, maar hij boorde zich zo in de zijkant

Verschoor kwam binnen om de neus te vervangen en een lekke band te wisselen, maar viel daardoor terug naar de laatste plaats. Na de herstart begon de Nederlander aan een inhaalrace door het veld die hem uiteindelijk nog een 12e plek opleverde, maar dat werd een 16e plaats. De Groene Tafel gaf hem voor de botsing met Armstrong én een overschrijding van de witte lijn bij de pitsuitgang dertig seconden tijdstraf, waardoor hij uit de laatste race maar 20 punten meenam. Vooraan reed Randle gestaag weg van zijn achtervolgers, zeker toen Habsburg Daruvala verschalkte. Aan de streep had de Australiër 3.3 sec voorsprong op de Oostenrijker en is veertig jaar na Warwick Brown de tweede Australische winnaar van de New Zealand Motor Cup, die tijdens dit raceweekend ook werd uitgereikt. Achter Habsburg werd Daruvala derde, Laliberté profiteerde van een slippertje van Piquet voor plaats vier.

Stand TRS na 3 raceweekends
1. Richard Verschoor – 539
2. Thomas Randle – 517
3. Pedro Piquet – 483
4. Jehan Daruvala – 410
5. Marcus Armstrong – 402
6. Taylor Cockerton – 380
7. Enaam Ahmed – 379
8. Kami Lalibert̩ Р364
9. Ferdinand Habsburg – 342
10. Brendon Leitch – 296

Nog twee raceweekends worden er verreden in de TRS. Komend weekend in Taupo op Bruce Mclaren motorsports Park en 12 februari de showdown op Chris Amon Circuit in Feilding. Verschoor heeft nog 22pt voorsprong op Randle, Piquet staat verder weg maar heeft nog een mathematische kans op de titel. Daruvala en Armstrong lijken uitgespeeld, maar je weet eigenlijk nooit hoe gek het laat lopen tot de vlag valt.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!