Na een duo van Europese races verhuist het Formule 1 circus komend weekend richting Noord-Amerika voor de nagenoeg altijd leuke Grand Prix van Canada. Het wordt even wennen voor de rijders om de omschakeling te maken van het trage Monaco naar het toch relatief snelle Circuit de Gilles Villeneuve, ook al zijn er ook op het circuit van Montréal genoeg muren en barrières waarmee de rijders in contact kunnen komen. Over muren gesproken, er is er toch eentje die een iets minder bepalende rol zal spelen dit keer. De zogenoemde Wall of Champions wordt immers aangepast met het oog op de veiligheid. Door de bredere wagens ten opzichte van vorig jaar is de organisatie bezorgd over de ruimte die de piloten zullen hebben in de laatste chicane, en aldus zal de muur onder een andere hoek benaderd worden. Concreet betekent dat dus dat de laatste chicane er iets anders uit zal zien, en het zal tot de trainingen wachten zijn vrijdag om te zien hoe dit uitpakt voor de rijders en vooral het spektakel.

Er zijn tal van belangrijke gebeurtenissen geweest in het verleden in Canada. In het recente verleden onthouden we onder andere de eerste zege van Lewis Hamilton en doodsmak van Robert Kubica in 2007, de fabuleuze zege van diezelfde Robert Kubica een jaar later en de simultane motorproblemen van de beide Mercedes bolides in 2014, waardoor Daniel Ricciardo naar zijn eerste zege kon rijden. Maar dé Grand Prix die in ons geheugen zit gegrift is toch wel de Grand Prix van 2011, die met zijn vier uren de langste Grand Prix ooit was. Jenson Button was de winnaar. Na maar liefst zes trips door de pits voor herstellingen, penalties en gewone pit stops hing Button over halfweg de race op de laatste positie, om uiteindelijk op een opdrogende baan op te rukken naar de tweede plaats met nog vijf ronden te gaan. De laatste paar ronden zette hij leider Vettel zodanig onder druk dat deze een fout maakte in de laatste ronde, en zo pakte Button zijn mooiste en meest onwaarschijnlijke zege uit zijn carrière, en misschien wel een van de mooiste zeges ooit in de sport.

 

Circuitgegevens

Het 4,3 kilometer lange Circuit de Gilles Villeneuve is aangelegd op een kunstmatig eiland in de Saint Lawrence rivier, waar in 1978 het circuit geopend werd onder de naam ‘Ile Notre Dame Circuit’, voordat Gilles Villeneuve verongelukte in 1982. Na het ongeluk kende Montréal de huidige naam toe aan het circuit, als eerbetoon voor hun nationale raceheld. Sinds de opening heeft de Grand Prix altijd op de kalender gestaan, afgezien van de jaren 1987 en 2009. Het moge voor zich spreken dat de baan dus erg geliefd is bij zowel de rijders, de fans, als de organisatoren. De sleutel tot succes op dit circuit is het hebben van een goede stabiele, maar toch lage downforce afstelling, goede tractie en een sterke motor. Downforce voor in de bochten is in Canada niet nodig vanwege de allemaal relatief trage bochtencombinaties.

Hotlap

Wat gebeurde er vorig jaar?

Na een belabberde seizoensstart voor regerend wereldkampioen Lewis Hamilton wist de Brit in Monaco zijn eerste Grand Prix te winnen en heel wat terrein goed te maken in het klassement na een slechts zevende plaats voor teamgenoot Rosberg. Ook in Canada trekte Hamilton deze lijn door en pakte hij opnieuw een heel aantal punten terug aangezien Rosberg pas als vijfde eindigde. Hamilton houdt van de Grand Prix van Canada, waar hij zijn eerste zege pakte in 2007.

Van een leien dakje ging het echter niet en het kwam tot een tactisch steekspel tusssen de Brit, die voor de zoveelste keer een mindere start van de race kende, en de Ferrari van Sebastian Vettel, die aan de leiding lag na de eerste bocht. Nagenoeg iedereen had twee pitstops nodig om de Grand Prix tot een goed einde te brengen, terwijl Hamilton en Bottas het konden stellen met één stop, waarbij ze respectievelijk eerste en derde werden.

Rosberg viel vooral ver terug aangezien hij bij de start naast de baan werd gedwongen door Hamilton, waardoor de Duitser maar liefst acht plekken terugviel, waarvan hij niet meer herstelde gedurende de race. Verstappen won uiteindelijk nog een verbeten duel met de Duitser om de vierde plaats.

Wat te verwachten dit jaar?

De enige vraag die heerst binnen de paddock is: “Wie stopt Vettel en Ferrari?” Voor wie het nog niet doorheeft, ja, Ferrari heeft haar huiswerk goed gemaakt en is nu het beste team binnen de Formule 1. Natuurlijk is Mercedes niet plots helemaal van de kaart verdwenen, wat hun makke prestatie in Monaco misschien doet suggereren. Het stratencircuit is gewoon zo’n atypische baan die Mercedes dit jaar gewoon niet ligt, maar het is beangstigend te noemen voor de concurrentie dat nu blijkt dat Ferrari naast een zeer goed chassis in de snellere bochten meer dan waarschijnlijk het beste chassis heeft voor tragere secties.

Kan Mercedes terugslaan in Canada? Misschien wel, misschien niet. De Duitse renstal heeft in ieder geval het voordeel dat haar twee rijders er nagenoeg altijd fenomenaal presteren. Hamilton gaat er altijd als een speer en ook Bottas pakte er al meermaals podia voor zijn voormalig team Williams, wat toch niet zo evident is. De lange rechte lijn werkt in de hand van de Mercedes motor, maar de Ferrari motor heeft dit jaar nu eenmaal een sprong voorwaarts gemaakt, waardoor dat voordeel voor een deel verdwenen is. Tractie is een sterkte van de Ferrari, en bochten twee, vier, zes, acht en negen zijn nu eenmaal bochten waarbij tractie koning is. Alles bij elkaar genomen is Ferrari hier in het voordeel.

What about Red Bull? De Oostenrijkse renstal heeft simpelweg niet de wagen ter beschikking om voor een zege te kunnen strijden. Aangezien ze niet de pace hadden om te winnen in Monaco zal dat in Canada met zijn lang recht stuk nog minder meevallen met de Renault krachtbron.

Weerbericht

Het belooft een wisselvallig weekend te worden in Montréal, met vooral veel regenbuien op vrijdag bij temperaturen om en nabij de 24 graden. Zaterdag zou het dan overwegend droog blijven, maar toch is er een neerslagwaarschijnlijkheid van zo’n 25 procent, bij zo’n 22 graden. Zondag ziet het er naar uit dat het tijdens de race droog zal blijven, maar in de ochtend kunnen een aantal fikse buien toch voor natte omstandigheden zorgen bij de start van de race. De maximumtemperatuur zal zo’n 25 graden bedragen, met een neerslagpercentage ten tijde van de race van tien procent.

Timing (Nederlandse en Belgische tijd)

Vrijdag 09 juni 2017
16:00 – 17:30 | Eerste vrije training
20:00 – 21:30 | Tweede vrije training

Zaterdag 10 juni 2017
16:00 – 17:00 | Derde vrije training
19:00 – 20:00 | Kwalificatie

Zondag 11 juni 2017
20:00 | Race