16 nov 2012
17:00-18:30 Eerste vrije training
21:00-22:30 Tweede vrije training

17 nov 2012
17:00-18:00 Derde vrije training
20:00-21:00 Kwalificatie

18 nov 2012
20:00 Race

Komend weekend staat alweer de voorlaatste race van het Formule 1 seizoen op het programma. Het Formule 1 circus keert na vijf jaar weer terug op Amerikaanse bodem.

Voor de race van 2012 is een compleet nieuw circuit neergelegd in het land van de onbegrensde mogelijkheden. In Austin, Texas werd een racebaan uit de grond gestampt om de F1 terug te halen naar de Verenigde Staten. De vraag is waarom men besloot een nieuw circuit te bouwen in deze tijd, terwijl er afdoende alternatieven waren.

Maar het is bijna zover. De Verenigde Staten van Amerika krijgt weer een Formule 1 race voorgeschoteld, in plaats van de obligate NASCAR en Indycars. En ze hebben er zin in, want er zijn al aardig wat kaartjes verkocht. Op de dag van de race zullen er zo’n 120.000 ‘Yanks’ plaatsnemen op de tribune.

Tweevoudig wereldkampioen Formule 1, Emerson Fittipaldi, assisteert komend weekend tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten het panel van stewards bij beslissingen.

Zoals gezegd is het vijf jaar geleden dat er een race werd verreden in The States. Lewis Hamilton wist toen in zijn McLaren de overwinning in de wacht te slepen. De race werd verreden op het circuit van Indianapolis, daar waar ook de Indy 500 wordt gereden op de Oval.

‘Indy 2005’ was ook een absoluut dieptepunt in de geschiedenis van de Formule 1 en uitgerekend vond het plaats in de VS. De Franse bandenfabrikant Michelin had haar zaakjes niet op orde, qua bandenkeuze. Ralf Schumacher ondervond dat op de harde manier.

Wat volgde was een politiek steekspel tussen Bridgestone en Ferrari enerzijds en Michelin en de overige teams anderszijds. Een chichane voor bocht 13 (sic!) werd afgewezen en toenmalige FIA-president Mosley weigerde toestemming te verlenen aan Michelin, om de zogeheten ‘Barcelona-banden’ op transport te zetten.

Zo sleepte de kwestie zich voort tot aan de opwarmronde. Aan het einde van die ronde verdwenen alle auto’s op Michelin banden in de garage. Het was een debacle in de historie van de Formule 1. Verontwaardigde toeschouwers verscheurden hun kaartje uit woede en onbegrip. De Formule 1, maar vooral Michelin droop af.

En de F1 of beter gezegd FOM maakt zichzelf al zo moeilijk in de VS. Bijvoorbeeld is de afstand tussen de fans en de rijders plus teams veel te groot. NASCAR laat de te arrogante Europeanen zien hoe het wel moet.

Maar genoeg over het verleden!

Circuit-ontwerper Hermann Tilke mocht weer eens een baan ontwerpen en waarschuwde an passant dat de lay-out niet te makkelijk zou zijn. Tilke belooft de rijders alvast waar voor hun geld. Dit is een van de moeilijke banen., zei hij. Het is gemakkelijk om fouten te maken en het wordt voor de teams niet eenvoudig een goede afstelling te vinden voor het volledige circuit. Het gaat constant op en neer en we hebben er ook snelle bochten in opgenomen. In combinatie met de heuvels wordt dat heel interessant.

We hopen dat de architect woord houdt, want veel circuits van zijn hand blonken niet bepaald uit van ‘passie’ voor de sport.

Veel plezier met de Grote Prijs van Amerika!