Teambaas Horner van Red Bull wilde de FIA mobiliseren om Mercedes tegen te houden, terwijl andermaal Renault publiekelijk te kakken werd gezet vanwege de zwakke motor. Rosberg en Hamilton deden na de race in Melbourne ‘stoer’  en riepen dat ze graag meer weerstand van de rest zouden krijgen.

Nou, weerstand kregen de rijders van Mercedes zeker.

Want Ferrari zweeg en bleef stug doorwerken aan de SF15T, waarbij de portemonnee nog verder werd opgerekt. 100 miljoen euro gaan de Italianen extra uitgeven om Mercedes voorbij te streven.

Arrivabene werd in Australië nog scheef aangekeken als teambaas, maar de huidige performance lijkt te tonen dat de man weet wat hij doet. Allison bewijst dat zijn auto’s winnaars kunnen zijn, nadat de man bij Lotus Genii hetzelfde kunstje uitvoerde.

Waar elke Nederlandse –en sommige Belgische- Formule 1-fans naar uitkeken, was de race van Max Verstappen. Diens P6 na de kwalificatie beloofde veel moois. Op z’n minst een finish in de punten. Op het circuit van Albert Park was de tiener ook al op weg naar een puntenfinish, doch gooide een defecte bougie roet in het eten.

Tot slot Manor; zouden ze het redden? Melbourne was een ramp en Bernie Ecclestone zond hen de rekening voor de transportkosten. De FIA liet weten nog maar één keer door de vinger te kijken, dus de druk was hoog voor Booth en de zijnen.

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden in Sepang:

Mercedes:
Lewis Hamilton [P2] heeft hopelijk geleerd van zijn te grote mond in Australië. Hij wilde vechten voor de overwinning? Nou, die eerste de beste kans verloor de Brit direct. Hamilton wees nog naar de stop tijdens de safety car [SC], wat ‘te vroeg’ zou zijn volgens de Brit. Maar dat neigt meer naar afleiden van de kern, namelijk (nu al) een gebrek aan focus.

Nico Rosberg [P3] begon eigenlijk met een achterstand aan deze Grand Prix. De Duitse Fin of Finse Duitser moest zijn landgenoot voor zich dulden, terwijl Nice niet eens zo’n goede starter is.

Na de SC bleek Nico minder vaardig in het inhalen van de tegenstanders dan zijn Britse teamgenoot. De vraag is hoelang het ‘geintje van Melbourne’ hem wordt nagedragen. Toen wilde Rosberg Vettel uitnodigen om een briefing van Mercedes te bezoeken.

Maar na Sepang zou Rosberg maar eens een briefing van Ferrari moeten bijwonen?

Red Bull:
Kvyat [P9] eindigde vóór zijn bewierookte teamgenoot, ondanks een te optimistische move in bocht 2 waardoor Hulkenberg geen kant op kon en hem aantikte.

Dat heeft de jonge Rus alvast in zijn zak zitten. Vooraf werd gevreesd voor een achteruitrij-race van de teams met Renault-motoren, maar ook Daniel Ricciardo [P10] pakte punten.
Toch kende het ‘lachebekje van de grid’ frustratie’s. Daniel raakte iets of iemand bij de start wat toch een effect had op de RB11.

Maar zo gruwelijk slecht was het allemaal dus niet, naar mijn mening. Behalve dat de coureurs van Toro Rosso voor hen over de finish gingen. Niet de eerste keer, maar wel heel lang geleden…

McLaren:
Jenson Button en Alonso vielen uit. Button verloor vermogen door een defecte turbo, terwijl Alonso hinder had van een onwillige ERS.

Wat zal er door het hoofs van Alonso gaan, nu hij uitvalt met een zwakke auto terwijl zijn voormalige werkgever met twee auto’s in de top 4 rijdt? De sfeer is nog relaxt, men weet dat er veel werk voor de boeg is.

Maar hoe lang nog voordat het lijntje breekt?

Williams:
Valtteri Bottas [P5] had nog steeds last van zijn rug, maar verbeet de pijn als een ware Fin. Had de nodige gevechten op de baan, plus een uiterst discutabele aan het einde van de race.

Want wat bezielde Felipe Massa [P6] om zo ruw te verdedigen ten opzichte van zijn teamgenoot?

Toro Rosso:
Max Verstappen [P8] en Carlos Sainz jr. [P9] hebben een vreselijk zware race achter de rug. De Toro Rosso ontbeerde gewoon snelheid, al hadden beide talenten de nodige gevechten op de baan.

Max Verstappen werd in de beginfase nog zonder pardon van de baan gedrukt door Sauber’s Ericsson. Even werd er gevreesd voor een beschadigde vloer, maar na de pitstop ging het gelukkig al wat beter met Max.
Even had Max een momentje tijdens het inrijden van de pits, maar het mocht niet echt een naam hebben. Toro Rosso mag in haar handjes knijpen met twee talentvolle coureurs.

Force India:

Sergio Perez [P13] zit in een hardleerse fase. In Melbourne was het nodig om dwars door de MP4-30 van Button te rijden. In Sepang verkocht de Mexicaan Grosjean een tik. De straf was terecht gegeven.

Dat geldt niet voor Hülkenberg die op P14, want de Duitser kon geen kant op toen Kvyat veel te scherp instuurde in bocht 2. De Rus had niet verwacht dat ‘Hulk’ daar zou zitten.

Maar beide coureurs menen dat punten mogelijk waren als ze geen penalty’s hadden gekregen. Puur op basis van motorvermogen wel, maar dan moet je ook wel een beetje slim rijden.

Lotus:
Pastor Maldonado [DNF] en Romain Grosjean [P11] zullen blij zijn met de E23 voorzien van een Mercedes-krachtbron. Een hele verbetering ten opzichte van de E22.

Maldonado haalde traditiegetrouw de finish niet. De Venezolaan heeft nog niet eerder in de Formule 1-carriére de finsih behaald in de eerste twee races van een seizoen.

Zijn teammaat had een hachelijk moment met Sergio Perez. De Mexicaan gunde Romain Grosjean geen ruimte, waardoor de Fransman op hoge snelheid van de baan ging. Het liep voor Lotus-coureur echter goed af, al vloekte Romain er ouderwets op los.

Sauber:
Felipe Nasr [P12] kon zijn stunt van Australië niet herhalen. Maar dat hadden weinigen ook verwacht. Nasr had wel zijn momentjes en één daarvan was het lek rijden van Kimi’s Ferrari.

Markus ‘IKEA wc-borstel’ Ericsson had ook zijn moment. Ik noem op het forum van GPPits.net deze Zweed niet voor niets wc-borstel, omdat ik het niet kan geloven dat dit de man is die zogenaamd Kamui Kobayashi versloeg bij Caterham.

Bij het aanremmen van bocht 1 spinde Ericsson heel knullig, al zullen ze bij Ferrari er dankbaar om zijn. Of wacht…kreeg Markus de opdracht om opzettelijk te spinnen? Sauber rijdt met Ferrari-motoren en Kimi had een grote achterstand…nee, vast niet!

Marussia:
Zo oneerlijk voor de Brit Will Stevens. Is hij op de vrijdag constant de snelste, mag zijn te trage teamgenoot wel starten aan zijn eerste Grand Prix.

Stevens kon al niet rijden in de kwalificatie wegens een defecte benzinepomp. Als het inderdaad een defecte pomp was of men had geen reserveonderdeel. Want op zondag bleef ook de garagedeur van auto nummer 28 dicht.

Voor Roberto Merhi kwam het er eindelijk van. Na ritjes voor Caterham mocht de Spaanse rijder het felbegeerde vinkje achter zijn naam zetten, Formule 1-coureur met een gereden Grand Prix .

Of er een vervolg komt hangt puur af van de centjes. Merhi is louter vastgelegd voor de openingsraces. Misschien dat hij China nog mag meepikken, maar anders kan het ook zo zijn dat de P15 (met drie rondjes achterstand) in Sepang zijn enige wapenfeit in de sport is.