De overheid van Venezuela heeft de sponsoring rondom de autosportactiviteiten van Venezolaanse coureurs stopgezet, in afwachting van een onderzoek naar mogelijk frauduleuze handelingen. Dat bericht het New Yorkse Epoch Times.

De Venezolaanse minister van Justitie, Miguel Rodriguez, vermoedt dat de sponsoring van diverse coureurs [wiens namen nog niet zijn bekend gemaakt, FR] ‘misbruikt’ is om de Venezolaanse munteenheid te wisselen voor Amerikaanse dollars.

Voor sportactiviteiten gelden er uitzonderingen, maar verder is verkrijgen van buitenlandse munteenheden in Venezuela strikt gereguleerd. Door de strenge regels bestaat er echter een enorme zwarte markt waarop buitenlandse munteenheden [vooral US-dollars] verhandeld worden.

Minister Rodriguez vertelde aan de media dat er een vermoeden bestaat, dat ‘fictieve of buitensporig dure autosportprogramma’s‘ worden gebruikt om aan dollars voor de zwarte markt te komen.

Alejandra Benitez, minister van sport, heeft volgens Reuters tegenover de Venezolaanse pers verklaard dat er inmiddels een onderzoek van start is gegaan, waarbij met name gekeken wordt naar één –wederom niet bij naam genoemde– coureur die ‘in anderhalf jaar tijd 66 miljoen dollar heeft gekregen voor zijn activiteiten.’

Het onderzoek had vooral directe gevolgen voor E. J. Viso.

Viso verklaarde last te hebben van buikklachten, zodat hij niet kon rijden in de Indycar-finale in Fontana. Boze tongen beweren echter dat zijn afwezigheid toe te schrijven is aan de recente ontwikkelingen in Venezuela.

En hoe zit het met Pastor Maldonado? PDVSA zou het het volledige sponsorbedrag voor aanvang van het seizoen vooruit hebben betaald aan Williams. Dus Pastor hoeft niet uit te stappen, maar bagatelliseerde via Twitter de berichtgevingen over een breuk tussen zichzelf en Williams.

En twee weken geleden riep Pastor nog dat hij liever thuis zou blijven, dan dan weer zo’n seizoen met een slechte wagen te moeten meemaken.