Rubens Gonçalves Barrichello is op 23 mei 1972 geboren in de Braziliaanse stad São Paulo. Op negenjarige leeftijd won hij zijn eerste Braziliaanse karttitel, gevolgd door nog vier titels in de komende zeven jaar. In 1989 stapte hij over naar het Braziliaans Formule Ford 1600-kampioenschap, waar hij vierde werd. Een jaar later waagde hij de oversteek naar Engeland, zoals elke Zuid-Amerikaan, zijn grote idool Ayrton Senna achterna. In 1990 werd hij meteen Formule Opel Lotus-kampioen en elfde in het Formule Vauxhall Lotus-kampioenschap. Zijn overstap naar het Formule 3-kampioenschap bleek zeer succesvol van in het begin, de jonge Barrichello won vier races en mocht zich op het einde van het seizoen de beste noemen. In de Formule 1 kreeg men hem stilaan in de gaten en in 1992 werd hij derde in het Formule 3000-kampioenschap, achter Luca Badoer en Andrea Montermini, twee coureurs die hij later in de Formule 1 ook nog zal tegenkomen. Dat was voldoende om Eddie Jordan te overtuigen de jonge Braziliaan in dienst te nemen voor het seizoen 1993.

Zijn eerste twee races slaagde hij erin om zich als veertiende te kwalificeren, maar tweemaal moest hij opgeven door een haperende versnellingsbak. In de verregende race van Europa in Donington Park liet hij zich even heel mooi zien door een tijd als derde rond te rijden, maar uiteindelijk zakte hij weg en finishte als tiende. De overige dertien races verlopen niet slecht, maar ook niet fantastisch goed. Hij valt zesmaal uit, waarvan driemaal met mechanische problemen. Zijn eerste (twee) puntjes volgen met een vijfde plaats in Japan. Barrichello wordt dankzij die twee punten zeventiende in de eindstand.

Het seizoen 1994 begint goed, met een vierde plaats voor eigen publiek en een hele sterke derde plaats in de Grand Prix van Pacific, zijn eerste podium ooit. Helaas, aan dat succes komt geen vervolg. Tijdens de vrije trainingen op vrijdag van de Grand Prix van San Marino wordt de intussen 22-jarige Braziliaan over de curbstones gelanceerd, en landt hij bovenop de bandenstapels aan een snelheid van 214 kilometer / uur. Barrichello wordt afgevoerd naar het ziekenhuis maar loopt de volgende dag alweer rond met een plaatser om zijn pols en een gebroken neus. Hij komt niet meer aan de start van de race, maar zegt later in de pers: “Toen ik mijn ogen openden zag ik Ayrton zijn gezicht als eerst. Hij weende, hij was bezorgt om mij … dat trof me diep. Ik was slechts een schooljongen vergeleken met hem, maar toen ik samen met hem op de startgrid stond voelde ik me de koning te rijk. Nu was hij een vriend geworden. Ik weet niet hoelang ik gehuild heb in die week die volgde.” Het was die traumatische Grand Prix van San Marino waarin eerst Roland Ratzenberger en nadien ook Ayrton Senna het leven lieten. Velen beschouwden het ongeluk van Barrichello als een soort voorteken voor wat er dat weekend zou plaatsvinden. Barrichello kreeg de eer om als één van de zes personen de kist van zijn grootste idool naar zijn laatste rustplaats te dragen. In de volgende dertien races kan Barrichello zes keer de finishvlag zien, met als beste resultaat een vierde plaats in Engeland, Italië, Portugal en Australië. Tweemaal raakte hij betrokken bij een crash: de startcrash in Hockenheim waar er twee crashes tegelijk plaatsvonden en er twaalf wagens uitgeschakeld waren. Een race later in Hongarije komt hij in botsing met zijn teamgenoot Eddie Irvine en Ukyo Katayama. Maar het beste moment van het seizoen vind plaats in Spa-Francorchamps.  In een verregende kwalificatiesessie weet hij de polepositie te bemachtigen, zijn eerste en tevens de jongste polesitter ooit (22 jaar, 3 maanden en 7 dagen). Barrichello werd uiteindelijk zesde in de eindstand met 19 punten.

1995 moest verandering brengen met de Peugeot-motor. Maar in de eerste vijf races slaagde hij er niet in om één puntje te pakken. Sterker nog, hij kon zelfs maar één keer finishen (zevende in Spanje). Voorts zat er wel een gaskabel mis, blokkeerde de versnellingsbak of de transmissie, ofwel was het de oliedruk die wegviel. Maar in Canada ging het plots veel beter en slaagde hij erin om tweede te finishen, gevolgd door een zesde plaats in Frankrijk. Maar op een vierde en een zesde plaats viel er voor de rest van het seizoen niet veel meer te rapen. In de resterende ttien races viel hij uit door de motor, de koppeling, een elektrische storing en in de laatste twee races spinde hij van de baan. Hij eindigde zijn seizoen op een elfde plaats met evenveel punten.

In 1996 bleef hij nog steeds bij Jordan. Hij kreeg als nieuwe teamgenoot Martin Brundle, die er meteen in Australië spektaculair naastvloog. Een herstart was het gevolg, maar Barrichello viel uit met een kapotte motor. In de regen van Brazilië spinde hij van de baan toen hij mooi vierde reed. De drie volgende races brachten meer geluk, Barrichello finishte vierde en tweemaal vijfde. Op een vierde plaats (Engeland), een vijfde (Italië) en een zesde plaats (Duitsland en Hongarije) na was er voor Barrichello niet veel meer te beleven dat seizoen. De techniek liet hem dikwijls in de steek, of het lukte gewoon niet om in de punten te eindigen. Hij sloot zijn seizoen af met een achtste plaats en 14 punten.

In 1997 trok hij naar het nieuwe Stewart-Ford, het kersverse team van ex-wereldkampioen Jackie Stewart. Maar een wagen die pas ontwikkeld is, is nog helemaal niet op top. Van de zeventien races rijdt Barrichello er welgeteld drie uit: heel mooi tweede in Monaco, 13de in Italië en 14de in Oostenrijk. Vooral de motor is de boosdoener, die begeeft het maar liefst zeven keer. Het is een seizoen om snel te vergeten, Barrichello wordt dertiende met zes punten. 1998 moet beterschap brengen, maar het tegendeel is waar. Hij finisht weliswaar meer races, zes in plaats van drie, maar met amper tweemaal een vijfde plaats kan hij maar vier punten bemachtigen. Dit seizoen is het voornamelijk de versnellingsbak die meer dan eens de geest geeft. Barrichello wordt twaalfde met vier punten.

1999 begint veel beter, met een vierde startplaats in Australië, de race zelf finisht hij als vijfde na een stop’n’go-penalty. Zijn honderste race mag hij vieren voor eigen publiek, en hij rijdt zelfs lang op koppositie. Maar als hij op een derde plaats rijdt begeeft zijn motor het. In San Marino lukt het hem echter wel om op het podium te geraken. De volgende drie races lukt het niet meer, Barrichello wordt zelfs gekwalificeerd in Spanje door een technisch mankement. Maar in Frankrijk gaat het fantastisch. In een kwalificatie die gedomineerd wordt door regen rijdt hij als eerste buiten, op een moment dat het niet te hard regent. Alle andere coureurs verwachtten droger weer, maar dat komt er niet. Integendeel, het begint harder te regenen. Met als resultaat dat Barrichello zijn tweede polepositie te pakken heeft, voor Jean Alesi en Olivier Panis. In de race zelf kan hij lang meedoen met de top, maar wordt uiteindelijk nog knap derde. De rest van het seizoen verloopt redelijk goed, met een vierde plaats in Italië en tweemaal een vijfde plaats (Hongarije en Maleisië). In Europa wordt hij nog derde achter zijn teamgenoot Herbert en Jarno Trulli. Barrichello wordt zevende met 21 punten.

In 2000 komt er een compleet nieuwe start. Barrichello heeft Stewart ingeruild voor Ferrari en komt aan de zijde te rijden van Michaël Schumacher. Zijn eerste race kan hij als tweede eindigen, voor eigen publiek komt zijn hydraulische pomp vast te zitten, in San Marino wordt hij vierde. In Engeland kan hij de polepositie bemachtigen maar in de race zelf is het weer de hydraulica die hem in de steek laat. Nadien zet Barrichello nog een mooie reeks neer: vierde in Europa en Hongarije, derde in Spanje, Frankrijk en Oostenrijk en tweede in Monaco en Canada. Barrichello’s hoogtepunt dit seizoen komt er in Duitsland. In een verregende race blijft hij de McLaren’s van Häkkinen en Coulthard voor en wint zijn eerste race. Een geëmotioneerde Barrichello komt in tranen het podium op en draagt zijn overwinning op aan zijn grote held, Ayrton Senna. In de laatste vijf races finisht hij nog driemaal: tweede in USA, derde in Maleisië en vierde in Japan. Hij wordt vierde in het klassement met 62 punten.
2001 gaat iets beter. Hoewel hij niet kan winnen komt hij tien keer op het podium te staan, waarvan vijfmaal een tweede plaats. In de overige zeven races valt hij driemaal uit (Brazilië, Spanje en Canada), wordt hij éénmaal 15de (USA) en finisht hij driemaal als vijfde. In het eindklassement wordt hij derde met 56 punten.

2002 begint slecht. Hij kan wel de polepositie bemachtingen in Australië, maar nog voor de eerste bocht rijdt Ralf Schumacher achter hem in en spint Barrichello van de baan. Achter hen ontstaat er een ware chaos waar nog zes coureurs uitvallen. In Maleisië begeeft de motor het en in Brazilië haperen de hydraulische onderdelen in de motor. In San Marino finisht hij mooi als tweede, maar in Spanje valt hij al stil nog voor de opwarmronde. Vervolgens komt Oostenrijk. Barrichello behaalt de polepositie en rijdt bijna een hele race op kop … tot de laatste bocht. Het team verplicht hem om plaats te maken voor Michaël Schumacher, Barrichello gaat overduidelijk op zijn rem staan en in de laatste meters wordt hij nog voorbij gegaan door zijn teamgenoot. Bij Ferrari denkt men goed gedaan te hebben, maar de internationale autosport is er niet mee opgezet. Onder luid boe-geroep en gefluit van het publiek komen beide Ferrari-coureurs op het podium, Schumacher zet beschaamd Barrichello op de eerste plaats maar dat helpt niks. Barrichello mocht dan wel winnen in Europa, waar hij een wagen voorsprong heeft op zijn teamgenoot. Eenzelfde scenario vind plaats in Hongarije en Italië. In USA gaat het zelfs zo ver dat er 0.011 seconden tussen Barrichello en Schumacher is. Op vragen van de Amerikaanse pers als “Gaat autosport niet om het racen ?” houden beide coureurs de lippen stijf p elkaar. Barrichello finisht tweede in het kampioenschap, achter zijn teamgenoot.

Het seizoen 2003 verloopt minder goed. Barrichello finisht wel enkele malen op het podium, wint zelfs twee races, maar hij verliest kostbare punten door een spin als hij tweede ligt in Australië, een botsing met Ralf Schumacher en Kimi Räikkönen in Duitsland, een rechterachterwielophanging die het begeeft in Hongarije en een botsing met Montoya in USA. Voor eigen publiek rijdt hij zelfs eerste wanneer hij plots vertraagd en zijn wagen aan de kant zet. Ferrari was de brandstofmeter uit het oog verloren en de Braziliaan komt halverwege het circuit zonder benzine te staan. Hij eindigt het seizoen als vierde met 65 punten.

2004 verloopt opnieuw stukken beter. Hij rijdt 17 van de 18 races uit, enkel in Japan botst hij met Coulthard waardoor beide heren moeten opgeven. In de 17 andere races haalt hij 14 maal het podium, daarvan zijn twee zeges en zeven keer een tweede plaats. Barrichello wordt tweede in de einstand met 114 punten.

Barrichello begint het nieuwe seizoen met zijn tweehonderste Grand Prix en een tweede plaats. Maar het seizoen verloopt minder geweldig. Hij moet maar tweemaal opgeven door elektronische problemen, maar in tegenstelling tot 2004 haalt hij maar viermaal het podium en wint hij geen enkele race. Barrichello finisht regelmatig buiten de punten, zijn beste kwalificatie is amper een vijfde plaats. Op het einde van het seizoen beslist hij dan om Ferrari in te ruilen voor B.A.R.-Honda, en finisht hij het seizoen met 38 punten op een schamele achtste plaats.

Een nieuwe werkgever, een nieuwe start. Barrichello heeft zijn rode voor een witte wagen ingeruild en start in Bahrein in een Honda. Het wordt vooral een overgangsjaar, zijn beste resultaat is een vierde plaats in Monaco en Hongarije. Voorts rijdt hij gemiddeld rond op een zesde à zevende plaats. Met dertig punten eindigd hij zevende in het kampioenschap. In 2007 wordt hij de meest ervaren man van de startgrid, en als hij alles races meerijdt heeft hij er zelfs meer op zijn naam staan dan Michaël Schumacher.

Debuut in de Formule 1   : 14 maart 1993, Grand Prix van Zuid-Afrika, Jordan-Hart Eerste maal punten     : 24 oktober 1993, Grand Prix van Japan, Jordan-Hart
Eerste maal podium     : 17 april 1994, Grand Prix van Pacific, Jordan-Hart
Eerste maal snelste ronde  : 12 maart 2000, Grand Prix van Australië, Ferrari
Eerste maal eerste startrij : 28 augustus 1994, Grand Prix van België, Jordan-Hart
Eerste maal polepositie   : 28 augustus 1994, Grand Prix van België, Jordan-Hart
Eerste overwinning     : 30 juli 2000, Grand Prix van Duitsland, Ferrari

Teams : Jordan (1993-1996), Stewart (1997-1999), Ferrari (2000-2005), Honda (2006-2007)

Leefijd bij debuut        : 20 jaar, 9 maanden, 19 dagen
Aantal Grand Prix’        :  236
Aantal seizoenen in de Formule 1 :  14
Aantal punten          :  519
Aantal podiums          :  61
Aantal eerste startrijen     :  30
Aantal poleposities       :  13
Aantal overwinningen       :   9
Aantal snelste ronden      :  15
Aantal ronden verreden      : 11659
Aantal kilometers verreden    : 55596
Aantal races op koppositie    :  44
Aantal ronden op koppositie   :  722
Aantal kilometers op koppositie : 3487
Leeftijd laatste Grand Prix   : 34 jaar, 4 maanden, 29 dagen

Officiële site van Rubens Barrichello 

Overwinningen              Poleposities
2000 : Duitsland             1994 : België
2002 : Europa, Hongarije, Italië, USA  1999 : Frankrijk
2003 : Engeland, Japan          2000 : Engeland
2004 : Italië, China           2002 : Australië, Oostenrijk, Hongarije
                     2003 : Brazilië, Engeland, Japan
                     2004 : USA, Italië, China, Brazilië
Kampioenschappen
1993 :  2 punten, 17de   Sasol Jordan
1994 : 19 punten, 6de   Sasol Jordan
1995 : 11 punten, 11de   Total Jordan Peugeot
1996 : 14 punten, 8ste   Benson&Hedges Total Jordan Peugeot
1997 :  6 punten, 13de   HSBC Stewart Ford
1998 :  4 punten, 12de   HSBC Stewart Ford
1999 : 21 punten, 7de   HSBC Stewart Ford
2000 : 62 punten, 4de   Scuderia Marlboro Ferrari
2001 : 56 punten, 3de   Scuderia Marlboro Ferrari
2002 : 77 punten, 2de   Scuderia Marlboro Ferrari
2003 : 65 punten, 4de   Scuderia Marlboro Ferrari
2004 : 114 punten, 2de   Scuderia Marlboro Ferrari
2005 : 38 punten, 8ste   Scuderia Marlboro Ferrari
2006 : 30 punten, 7de   Lucky Strike Honda

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter