Heikki Kovalainen werd geboren op 19 oktober 1981 in Suomussalmi, Finland. In 1999 werd hij tweede in het Fins Formule A-kartkampioenschap, wat hij een jaar later nog eens overdeed. Ook werd hij in 2000 Scandinavisch kampioen en won hij de Elf Masters Kart Race in Paris Bercy, Frankrijk. Op twintig jarige leeftijd maakte hij de overstap naar de éénzitters, werd hij vierde in het Engelse Formule Renault-kampioenschap en achtste in de Macau Formula 3 Grand Prix. In 2002 werd hij derde in zijn eerste seizoen in het Engelse Formule 3-kampioenschap, won hij de Formula 3 Support Race tijdens de Grand Prix van Engeland, werd hij tweede in de Macau Formula 3 Grand Prix en vierde in de Marlboro Masters op Zandvoort.

In 2003 maakte hij de overstap naar de World Series by Nissan. In dat kampioenschap werd hij tweede en mocht hij voor de eerste maal een Formule 1-wagen uitproberen; hij testte eerst voor Minardi en nadien bij Renault. De Fransen waren overtuigd van de Fin zijn kwaliteiten en ze boden hem een testzitje aan voor 2004. zonder twijfelen nam hij dat aan en hij nam terug deel aan de World Series. Met succes, zo bleek toen hij de titel won. Begin december liet hij de autowereld zien wat hij kon door de Race of Champions te winnen, en daar onder meer Michaël Schumacher uit te schakelen. In 2005 domineerde hij het begin van de GP2-Series, maar halverwege minderden zijn prestaties waardoor hij in de laatste twee races de titel verloor aan Nico Rosberg. Vorig seizoen was hij officieel test- en reservecoureur van Renault, waardoor hij dit jaar de vertrokken Fernando Alonso mag vervangen als vaste coureur. Kovalainen wordt aanzien als één van de grootste talenten die dit jaar zullen debuteren.

Debuut in de Formule 1 : 18 maart 2007, Grand Prix van Australië, Renault

Teams : Renault (2007)

Leefijd bij debuut : 25 jaar, 5 maanden, 3 dagen

Officiële website van Heikki Kovalainen

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter