Nigel Stepney heeft vandaag in de Britse krant The Sunday Times zijn verhaal gedaan over Stepneygate. Volgens de Brit wordt hij al een tijdje gevolgd door mensen die hij niet kent. Stepney zegt dat hij er wordt ingeluisd en dat er alles aan gedaan wordt om hem de mond te snoeren.

Ik werk al 14 jaar voor Ferrari en door de jaren heen waren er veel controverses en ik weet waar de lijken zijn begraven.

De mannen die me volgden waren geen journalisten, wanneer we hen klemreden weigerden ze een woord te zeggen. Ze hebben een volgapparaatje op m’n wagen gezet, het is onmogelijk om nog in Italië te blijven.

Volgens Stepney begonnen de problemen in september 2006. Ross Brawn had net bekend gemaakt dat hij er even tussenuit ging en de structuur van het team zou door elkaar worden geschud. De Brit wou race en test manager blijven zolang hij maar met Aldo Costa, de hoofdontwerper, kon samenwerken. Costa werd echter zijn baas niet, die job ging naar Mario Almondo en toen kwam dat interview met Autosport rond Kerstmis.

Vanaf dan zat ik op een slechte plaats in de nieuwe structuur. Jean Todt en ik kwamen niet meer overeen maar ik probeerde met het systeem te werken tot de situatie midden februari onhoudbaar werd. Het was gewoon zeer frustrerend om systemen uit te leggen aan mensen die boven me stonden. Toen zei ik tegen Jean Todt dat ik niet meer wou reizen. Dat nam Ferrari slecht op, mijn rol wijzigde naar de verantwoordelijke voor de ontwikkeling. Ik voelde me net een verader, gewoon omdat ik niet meer wou reizen.

Eind maart wordt de situatie voor Stepney totaal onhoudbaar en begint hij naar andere teams te kijken, zijn oog valt op Honda. Op 28 april spreekt hij met McLaren man Mike Coughlan af in Port Ginesta, naar eigen zeggen omdat hij niet alleen naar de tweede ontmoeting met Nick Fry wou gaan. Volgens het onderzoek van Ferrari wisselden Stepney en Coughlan hier de documenten uit.

Ik ontken dat ik enige vorm van technische informatie aan Mike heb doorgegeven. We hebben het vooral gehad over de infrastructuur en de middelen die we nodig hadden binnen een ander team. Ik zag me bij Honda helpen om een structuur op te zetten.

Volgens Mario Almondo heb ik tekeningen gestolen. Ik had die in mijn bezit omdat ik ze nodig had voor mijn werk aan de simulator. Het ontwerpbureau had hem gezegd dat ik ze had. Ik nam de papieren en smeet ze op Almondo’s bureau, de volgende dag lagen ze weer op dat van mij! Ik ontken dat ik ze gekopieerd heb, of aan Mike Coughlan heb toegestuurd.

Ik besef dat het logisch klinkt dat ik iets met die documenten te maken heb… Ik weet zelfs niet of [Coughlan] ze wel ooit heeft gehad. Ze komen in ieder geval niet van mij maar van een andere bron. Ik heb niks te verbergen; ik kon net zogoed de sleutels van mijn huis bij de conciërge hebben gelaten waardoor iedereen van Ferrari er in kon.

Ik wist dat ik elk moment van de dag in de gaten werd gehouden, dat alles wat ik zei hogerop werd verteld en dat mensen altijd wisten welke bestanden ik opende op de computer. Ferrari is als de dood voor de informatie die ik m’n hoofd heb zitten omdat die waardevol is, maar denk je dat Nicolas Tombasis van McLaren overkwam zonder kennis? De nieuwe aërodynamische werking van de voorkant komt van McLaren omdat hij dat kende, het zat nog in z’n hoofd.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter