Race 10: Grote Prijs van Duitsland
30 juli 2000
Hockenheimring, Hockenheim
45 ronden van 6,825 km. Totaal: 307,125 km
Weer: bewolkt, regen in slotfase

 

De Formule 1 blijft in juli in de Duitstalige wereld rondhangen. Na Oostenrijk is het immers tijd voor Duitsland, voor de traditionele passage op de snelle Hockenheimring. Rond het circuit pakken zich sinds korte tijd donkere wolken samen, nadat een grootschalig renovatieplan voorgesteld werd.

Daarbij zou de omloop vanaf 2002 een flink gewijzigde en ingekorte lay-out krijgen en zouden de lange en supersnelle rechte stukken door de bossen opgeofferd worden. Voor deze editie in 2000 blijft alles echter nog steeds bij het oude.

VRIJDAG EN ZATERDAG

Niet alleen figuurlijk, ook letterlijk pakken zich gedurende het raceweekend donkere wolken samen. De matige zomer van 2000 zet zich ook hier in Duitsland door, wat op vrijdag resulteert in fikse regen- en onweersbuien, waarbij verschillende toeschouwers gewond raken als gevolg van blikseminslagen rond de omloop.

Op Hockenheim krijgt ook nog een nieuwe episode in het ‘silly season’ zijn beslag. Oud-wereldkampioen Jacques Villeneuve mag wel een flinke stap vooruit gemaakt hebben vergeleken met het vorige seizoen, hij vertoeft niettemin nog steeds in de middenmoot. Dit heeft zijn vertrouwen in zijn team BAR evenwel nog steeds niet geschaad. Hier in Duitsland maakt de Canadees immers officieel bekend dat hij ook de komende drie seizoenen voor het team zal rijden.

Peugeot mag dan eind dit jaar de Formule 1 officieel verlaten, de motoren zullen onder de naam Asiatech verder verkocht worden aan de hoogste bieder. Arrows hapt toe en heeft meteen een krachtbron voor 2001 in de plaats van de Supertec-motoren, die weer verdwijnen omdat Renault van zijn kant officieel terugkeert in de Formule 1.

Ondanks de onweersbuien die het circuit teisteren vinden de vrijdag- en zaterdagochtendtrainingen onder een droge hemel plaats. Enkel de tweede vrije training op vrijdag wordt op een opdrogende baan verreden, als gevolg van een buitje ’s middags. Op vrijdag is Michael Schumacher de snelste, voor Heinz-Harald Frentzen, Mika Häkkinen en Rubens Barrichello; op zaterdag is de volgorde Häkkinen-Schumacher-Coulthard-Barrichello.

Wanneer het er op zaterdagmiddag echt om doet, hangt er regen in de lucht en bij de uitgang van de pitstraat is het dan ook dringen geblazen: iedereen wil zo snel mogelijk naar buiten om alvast een snelle tijd op de klokken te zetten. Na vijf minuten begint het daadwerkelijk te regenen, dus wie nu nog geen tijd heeft, is de klos. En dat is in de eerste plaats Barrichello, die in zijn outlap zijn Ferrari aan de kant moet zetten met een elektrisch probleem.

Vooraan rijdt David Coulthard in zijn eerste run naar de snelste tijd en die eerste poging is meteen goed voor de pole. Hoewel het nog ophoudt met regenen, zal de baan niet meer sneller worden als in de eerste minuten. Michael Schumacher slaagt er in zijn laatste rondje alsnog in zich naast de Schot op de eerste startrij te hijsen. Hiermee duwt hij in extremis Giancarlo Fisichella terug naar de derde plaats. De Benetton-coureur start zo naast Mika Häkkinen op de tweede startrij.

Pedro de la Rosa rijdt een sensationele vijfde tijd, voor Jarno Trulli, Alexander Wurz, Johnny Herbert, Jacques Villeneuve en Eddie Irvine. De onvoorspelbare weersomstandigheden hebben voor een onuitgegeven startgrid gezorgd, zoveel is duidelijk.

Ook Jos Verstappen kan in de eerste run geen tijd op de klokken zetten, maar kan zich uiteindelijk als elfde kwalificeren. Hij gaat hiermee Ricardo Zonta, Nick Heidfeld, Ralf Schumacher, Mika Salo en Jenson Button vooraf. Voor Heidfeld – dit weekend zowaar de tweede Duitser op de startgrid – een prima resultaat, dat laat zien dat de jonge Duitser ondanks de aanhoudende problemen bij Prost er het maximale probeert uit te halen. Voor de beide Williams-coureurs is het echter weer een trainingsresultaat om snel te vergeten.

Dat laatste kan zeker gezegd worden van Heinz-Harald Frentzen en Rubens Barrichello. De Duitser ziet zijn eerste tijd geschrapt omdat hij de chicane afsneed en raakt zo voor eigen publiek niet verder dan de zeventiende tijd. Barrichello doet zelfs nog een plaatsje slechter; het weekend van de Braziliaan lijkt nu al verloren.

Na hen sluiten de ‘usual suspects’ de grid af: Pedro Diniz, een steeds verder in de boosheid volhardende Jean Alesi en de traditionele hekkensluiters Gastón Mazzacane en Marc Gené in de Minardi’s. Dit keer is de Argentijn bij uitzondering eens de snelste van de twee.

In de Formule 3000 is de Tsjech Tomáš Enge verrassend de beste, voor de jonge Zuid-Afrikaan Tomas Scheckter en Mark Webber. Geen van beide koplopers in de stand, Bruno Junqueira en Nicolas Minassian, scoren punten, waardoor bovenaan alles bij het oude blijft: beide kemphanen staan met nog twee wedstrijden te gaan nog steeds ex-aequo.

In de Formule 1-paddock wordt met name de tweede plaats van Tomas Scheckter, zoon van oud-wereldkampioen Jody, met vreugde onthaald. De jonge coureur heeft inmiddels een testcontract getekend met Jaguar en het ziet er bijgevolg naar uit dat binnen een paar jaar opnieuw een zoon van een voormalige autosportgrootheid de overstap naar de koningsklasse van de autosport zal maken. Een slippertje met een prostituee – dodelijk in de hypercorrecte wereld van de Formule 1 – beslist er nadien evenwel anders over. Scheckter geraakt uit de gratie van de Formule 1-teams en zal uiteindelijk naar de Indycars uitwijken.

Ook Enge ondergaat een gelijkaardig lot. De Tsjech zal eind 2001 enkele wedstrijden rijden voor Prost en in 2002 het Formule 3000-kampioenschap winnen, dat hij vervolgens aan de groene tafel zal verliezen na een positieve drugtest. Ook hij raakt nadien nooit meer aan de bak in de Formule 1.


(f1-facts.com)

(f1-facts.com)

ZONDAG

In de warm-up op zondag is Coulthard de snelste, voor Häkkinen, de la Rosa en Michael Schumacher. Bij de start van de opwarmronde raakt Button niet van zijn plaats weg; de jonge Brit moet bijgevolg helemaal achteraan starten.

Bij de start is het deze keer Coulthard die de van Schumacher bekende tactiek toepast. De Schot wijkt onmiddellijk uit en blokkeert zo de Duitse Ferrari-coureur in de spurt naar de eerste bocht. Op de tweede rij heeft Häkkinen een bliksemstart. De Fin schiet onmiddellijk tussen beide kemphanen voor hem door naar de leiding. Schumacher gaat bij het aansnijden van de bocht in de remmen voor Coulthard, waardoor de achteropkomende Fisichella hem niet meer kan ontwijken.

Beide auto’s raken elkaar en vliegen de bandenmuur in. Het Duitse publiek, dat massaal naar Hockenheim is afgezakt om een thuiszege van Schumacher mee te maken, kan het nauwelijks geloven: voor de tweede keer op rij eindigt de wedstrijd van hun favoriet al in de eerste bocht.

(f1-facts.com)

Voor Ferrari lijkt alle hoop op een goed resultaat nu definitief vervlogen. Beide McLarens gaan er op de lange rechte stukken pijlsnel vandoor en niemand die tegen hen opgewassen lijkt. Trulli is derde, de la Rosa vierde en vervolgens passeren Irvine, Herbert, Verstappen, Villeneuve en Zonta. Barrichello, die licht gestart is, maakt in de eerste ronde meteen een pak plaatsen goed en ligt na de eerste doortocht al tiende.

De Braziliaan rolt vervolgens het veld voor hem op; na vijftien ronden ligt hij al derde, zij het op respectabele afstand van Häkkinen en Coulthard. Inmiddels heeft Herbert het veld geruimd met een kapotte versnellingsbak. Ook Frentzen rukt vanuit de achtergrond gestaag op naar voren. Nadat beide coureurs hun eerste stop gemaakt hebben, luidt de volgorde Häkkinen, Coulthard, Trulli, de la Rosa, Barrichello en Frentzen.

Na 25 ronden ontstaat er ineens algehele consternatie wanneer een toeschouwer de baan oversteekt. De man draagt een boodschap mee voor Mercedes, waar hij onlangs na vele jaren trouwe dienst werd ontslagen. Hij wil op deze manier voor de ogen van de wereld protest aantekenen tegen zijn ex-werkgever.

De wedstrijdleiding neemt geen enkel risico en laat de safety car uitrukken. Terwijl de baancommissarissen de man inrekenen, komt een groot deel van het veld onmiddellijk binnen voor een pitstop. Coulthard rijdt als één van de weinigen door en pit een ronde later, waardoor hij bij de herstart terugvalt naar de zesde plaats. Doordat alle verschillen nu geneutraliseerd zijn, kan de wedstrijd echter nog alle kanten uit. Met name Barrichello en Frentzen doen een gouden zaak.

Na enkele ronden wordt het veld opnieuw vrijgegeven, maar lang duurt de actie niet. Bij het afremmen voor de chicane op het rechte stuk is er een bijzonder zware crash van Alesi, nadat de Fransman in botsing komt met Diniz. Beide coureurs komen echter met de schrik vrij. De brokstukken op de baan nopen opnieuw tot een safetycarfase. Bij de herstart spint Wurz op zijn eigen olie van de baan: de versnellingsbak van de Benetton heeft het begeven.

Aan alle consternatie is nog lang geen einde gekomen: met nog iets meer dan tien ronden te gaan begint het in het stadiongedeelte van het circuit te regenen. Verschillende coureurs, waaronder koploper Häkkinen en Trulli, aarzelen niet en komen onmiddellijk naar binnen voor regenrubber. Barrichello blijft echter doorrijden.

Villeneuve valt vooraan weg doordat hij door zijn eigen teamgenoot Zonta wordt aangetikt. De Canadees kan zijn weg vervolgen, maar zal uiteindelijk buiten de punten finishen. Zonta zelf crasht enkele ronden voor het einde nog uit de race, net als Verstappen. Met nog vijf ronden te gaan valt ook Frentzen vooraan weg met een elektrisch defect. De Duitser strand in het zicht van de haven en ziet een haast zekere podiumplaats aan zijn neus voorbijgaan. Ook Heidfeld valt nog uit; de Duitser wordt als laatste geklasseerd.

Häkkinen beseft al snel dat hij verkeerd gegokt heeft, want Barrichello kan op de gedeeltelijk natte baan gemakkelijk verder blijven rijden op droogweerbanden. De Braziliaan maakt geen fouten meer en controleert rustig de wedstrijd. Na 123 Grote Prijzen en in een race waar hij zelf niets meer van verwachtte, breekt voor Barrichello het grote moment aan en pakt hij op een sensationele manier eindelijk zijn eerste overwinning.

In zijn uitloopronde dringt het hem eindelijk allemaal door. Rubens Barrichello is de eerste Braziliaanse winnaar in de Formule 1 sedert de betreurde Ayrton Senna en bij de gedachte aan zijn grote idool komen alle emoties los. Wanneer bij de podiumceremonie het Braziliaanse volkslied gespeeld wordt, kan Barrichello zijn tranen niet meer bedwingen. Het levert ongeziene beelden op.

Häkkinen en Coulthard worden tweede en derde, Button vermijdt in de slotfase alle valkuilen en finisht knap vierde; het beste resultaat uit de carrière van de Brit tot nu toe. Salo en de la Rosa pakken de laatste punten.

Door de derde opeenvolgende uitvalbeurt van Schumacher en de zege van Barrichello komt bovenaan nu echt alles opnieuw samen. De Duitser heeft nu nog maar twee puntjes voorsprong op beide McLaren-rijders, terwijl zijn teamgenoot op slechts tien puntjes volgt.

(f1-facts.com)

DE UITSLAG

1. Rubens Barrichello (Ferrari)
2. Mika Häkkinen (McLaren-Mercedes)
3. David Coulthard (McLaren-Mercedes)
4. Jenson Button (Williams-BMW)
5. Mika Salo (Sauber-Petronas)
6. Pedro de la Rosa (Arrows-Supertec)
7. Ralf Schumacher (Williams-BMW)
8. Jacques Villeneuve (BAR-Honda)
9. Jarno Trulli (Jordan-Mugen Honda)
10. Eddie Irvine (Jaguar-Cosworth)
11. Gastón Mazzacane (Minardi-Fondmetal)
12. Nick Heidfeld (Prost-Peugeot) *

* Uitgevallen, maar geklasseerd

Pole: David Coulthard (McLaren-Mercedes) 1’45”697
Snelste ronde: Rubens Barrichello (Ferrari) 1’44”300

WK-STAND:

Rijders:
M.Schumacher 56, Coulthard 54, Häkkinen 54, Barrichello 46, Fisichella 18, R.Schumacher 14, Villeneuve 11, Button 8, Trulli 6, Salo 6, Frentzen 5, Irvine 3, Verstappen 2, de la Rosa 2, Zonta 1

Constructeurs:
Ferrari 102, McLaren 98, Williams 22, Benetton 18, BAR 12, Jordan 11, Sauber 6, Arrows 4, Jaguar 3

Wordt vervolgd…

By SDG