De zomerstop is voorbij. En de beslissende fase van het seizoen is aangebroken. De komende drie maanden worden er nog negen races verreden, te beginnen met de favoriet van coureurs en racefans over de hele wereld.

Uitgezonderd Lance Stroll, die de omloop door de heuvels van de Ardennen maar niets vindt.

De langste baan op de kalender staat vaak garant voor een onvoorspelbaar verloop van de wedstrijd. En op dat gebied werden de fans niet teleurgesteld.

Sebastian Vettel won de laatste race vóór de verplichte onderbreking, terwijl Force India tussen hoop en vrees zat. Dr. Vijay Mallya leek definitie te zijn uitgespeeld, de carriere van Vandoorne was onzeker en ook Ocon moet maar afwachten.

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden op het iconische Spa-Francorchamps:

Mercedes:
Bottas [P4] begon zijn slecht aan de tweede helft. De Fin moest een gridstraf slikken omdat hij zijn vierde motor moest pakken. Bij de start reed de tweede Mercedes zijn voorvleugel kapot op de Williams van Sergey Sirotkin. Maar de Mercedes is nog steeds een goede auto, want Bottas sneed zich een weg door het veld richting de top 5.

Alleen Verstappen bleek te ver voor Valtteri te rijden om op het podium te kunnen klimmen. De straf van 5 seconden voor de botsing met Sergey had geen effect, want Bottas finishte 7,5 seconde voor Sergio Perez.

Lewis Hamilton [P2] had eerder in Hongarije benadrukt, dat outen en foutjes koste wat kost moeten worden vermeden voor de rest van het seizoen. Kennelijk heeft het team niet naar hem geluisterd. De leider in het WK was niet bij machte om de Ferrari van Vettel te kunnen volgen.

Derhalve een frustrerende dag voor de Brit die niet blij kon zijn met zijn tweede plaats.

Red Bull:
Max Verstappen [P3] had een slechte zaterdag, waar Red Bull blunderde door haar coureurs met te weinig brandstof in de kwalificatie te laten rijden. Max moest dus starten vanaf P7, maar wist de zwakkere Racing Point Force India voor zich.

Ocon en Perez werden dus al vlot voorbij gereden, waarna De Nederlander lang in een niemandsland rondreed.

Daniel Ricciardo [DNF] verloor zijn achtervleugel in de chaos bij de start. Een reparatie volgde. Maar Daniel kreeg het advies om op te geven en zo zijn motor te sparen voor het veeleisende Monza.

De Australiër werd daarmee de vijfde uitvaller van de race.

Startcrash Spa Francorchamps 2012

Ferrari:
Sebastian Vettel [P1] was niet blij op de zaterdag, maar dat is al vergeten. De punten worden sowieso op zondag uitgedeeld en de Duitser scoorde maximaal. Het zal Vettel deugd doen om te constateren dat Ferrari de overhenad heeft in de strijd tegen Mercedes.

‘Seb’ zal dus uitkijken naar de race op het powercircuit van Monza.

Een mooie overwinning in de thuisrace van de oudste team op de grid ligt in het verschiet.

Kimi Räikkönen [DNF] was weer eens de Ferrari-coureur die alle ellende over zich heen krijgt. De Fin liep een lekke band op, doordat Ricciardo een tik van Alonso kreeg, en tegen zijn SF70H aan reed.

McLaren:
Fernando Alonso [DNF] was snel klaar. Nico Hülkenberg overschatte de grip van zijn Renault en gleed kansloos met geblokkeerde wielen tegen de McLaren MCL33 aan.

Net zo kansloos was de oproep van de Spanjaard om Nico een schorsing aan te smeren, zonder dat Fernando wist waarom de Duitser op hem botste.

Wie ook kansloos was; Stoffel Vandoorne, die als laatste op P15 reed. De Vlaming was het gehele weekeinde de langzaamste. Geen prettig weekeinde voor de debutant in zijn eerste volledige seizoen.

Williams:
Sergey Sirotkin [P12] kreeg een tikje van Bottas en reed daarna korte tijd op een aardige P10, maar zag al snel Bottas en Ericsson voorbij schieten. De Rus kan er ook niets aan doen dat Williams de slechtste team op de grid is.

Lance Stroll pakte een P13, achter zijn teamgenoot. Zit de 19-jarige tiener al met zijn hoofd bij een zitje in de Racing Point Force India?

Stroll senior heeft al genoeg van de zwakke bedoening van Williams en stopt zijn centen in het voormalige renstal van Vijay Mallya.

Dat kan misschien wel de definitieve klap zijn voor het team van Sir Frank Williams, want wie wil nog geld investeren in een team dat nu jaren achtereen de verkeerde keuzes maakt en daardoor steeds verder achterop raakt?

De hoop is gevestigd op een nieuwe suikeroom in de vorm van de Russische Mazepin.

Toro Rosso:
Pierre Gasly [P9] ontsnapte nog maar net aan de chaos bij de start. Met minder sterke tegenstanders dan normaal, kon de toekomstige teamgenoot van Max Verstappen zich redelijk eenvoudig handhaven. Zelfs zijn teamgenoot was geen partij voor hem.

Want Brendon Hartley [P14] zit nog steeds op het schopstoeltje. En dan helpt het niet dat je vertrekkende teamgenoot wel punten pakt. Volgens de geruchten zou volgende week in Italië bekend worden wat er gaat gebeuren met de Nieuw-Zeelander.

Red Bull junior Dan Ticktum zou al in de startblokken staan.

Force India:
Of beter gezegd Racing Point Force India.

Het team is van de ondergang gered door interventie van Lawrence Stroll en een groepje mede-investeerders.

Op papier maakte het ‘nieuwe’ team het beste debuut sinds BrawnGP in 2009.

Ocon en Perez kwamen op P6 en P6 over de finish, nadat ze in de top 5 van start gingen.

En daarmee hadden de heren een frisse start in België na de zomerstop. Ocon reed bijna aan de leiding in de eerste ronde van de race, doch trok de Fransman zijn keutel in bij het aanremmen van Les Combes.

Perez profiteerde en bleef toch het einde voor zijn jongere teamgenoot, maar een podiumplek zat er niet in.

Renault:
Nico Hülkenberg [DNF] is normaal gesproken een zeer nette rijder. Een beetje het type Nick Heidfeld. Nico werd verrast door gebrek aan grip en zorgde er in zijn eentje voor dat er (uiteindelijk) vijf man werden uitgeschakeld.

In Monza mag de ‘Hulk’ tien startplaatsen inleveren.

Sainz jr. Had geen vertrouwen in de auto. En dan wordt een rondje op Spa heel, heel moeilijk. P11 en dus net buiten de punten.

Sauber:
Marcus Ericsson [P10] had hetzelfde als Pierre Gasly. De concurrentie die normaliter om hem heen reed, was weggevallen. Ericsson had een leuk gevecht met Hartley, waarbij de heren telkens van plek wisselden

Charles Leclerc haalde de finish niet. De jonge Fransman die op de wenslijst van de overleden Ferrari-CEO stond, had weer een ongeval bij de start.

Charles kreeg de MCL33 van Fernando Alonso over zich heen, die tevens zijn Halo schampte.

HaasF1:
Haas F1 scoorde een dubbele puntenfinish met Kevin Magnussen als achtste en Grosjean die zevende werd. Daarmee werd de finish-volgorde van Hongarije precies omgedraaid.

Maar beide heren zijn blij met de punten en gaan zich nu voorbereiden om een hopelijk beter resultaat op het snelle circuit van Monza.

De Ferrari-motor zal bepalend zijn voor een goed resultaat.