Column The marshalls view:

Probleemkind verantwoordelijk voor een nieuw tijdperk

De formule 1 is duidelijk op weg naar een nieuw tijdperk en dat zie je overal in terug, zowel op de baan als naast de baan. Natuurlijk is er naast de baan het grote nieuws dat big boss Bernie Ecclestone is afgetreden en de macht is overgenomen door de Amerikaanse (wie had dat ooit gedacht) mediagigant Liberty Media. Zoals Amerikaans gewoonte blijkt te zijn worden er met veel bombarie nieuwe plannen geïntroduceerd bij een machtswisseling. Liberty is geen uitzondering. “Het bieden van meer race ervaring op de tribune en de TV” wordt er aangekondigd. Klinkt erg goed, deze Amerikaanse plannen lijken wél steun te krijgen.

Wat ook erg goed klinkt is het nieuwe tijdperk wat we ingaan op de baan. Dat werd tijd. Verbeterde aerodynamica en bredere banden maken auto’s drie tot vijf seconden per ronde sneller. Het lijkt weer op echt racen. Racen is ook het uitvechten van duels op de baan en gelukkig komt er op dat vlak ook een verandering: de stewards zullen vanaf dit seizoen minder snel overgaan tot het uitdelen van straffen bij een contact tussen twee wagens. Eindelijk en dat hebben we te danken aan dat probleemkind van de hedendaagse formule 1.

Wel eens over nagedacht wie afgelopen seizoen de worst nightmare was van de wedstrijdleiding? Juist, dat was Max Verstappen. Onze jonge Nederlandse held heeft het steriele formule 1 wereldje wel even een beetje opgeschud en wat regels laten herschrijven.

Dit begon natuurlijk al toen dit jonge ventje met iets meer dan één seizoen formule 3 ervaring op zak de formule 1 in denderde. Dat was even wennen voor de formule 1 en met een paar reglementswijzigingen werd een trend voorkomen. Coureurs moeten vanaf nu minimaal achttien jaar zijn en een fatsoenlijk rapport (lees:CV) meebrengen om mee te mogen doen.

De formule 1 kon weer verder slapen. Wat dit reizende circus niet besefte is dat deze Max wel bracht wat de formule 1 hard nodig had. Laten we eerlijk zijn. Formule 1 is een fantastische sport maar wordt er niet met weemoed wel terug gedacht aan de geweldige wiel aan wiel gevechten uit de tijd van Senna, Mansell en Piquet? Was papa Keke niet veel meer een held als Nico? Verlangt de formule 1 niet terug naar een held als Gilles Villeneuve die dat geweldige gevecht uitvocht met René Arnoux in Dijon in 1979? (Voor de jongere lezers: dit is absoluut een youtube tip, je begrijpt direct wat ik hier bedoel).

Natuurlijk was de formule 1 toen vele malen gevaarlijker en waren er taferelen te zien die we nu niet graag nogmaals meemaken. De formule 1 is in de loop der jaren wel flink doorgeslagen en moest oppassen dat het de kijker niet begon te vervelen met steriele optochten zonder spektakel. Ieder contact ging direct under investigation en de wedstrijdleiding was gul met het geven van straffen. Ieder gevecht werd in de kiem gesmoord. Langzaam maar zeker drong het de formule 1 wereld door dat het publiek niet bereid was om zo’n hoge toegangsprijs te betalen voor een show zonder showelement. Een optocht van de fanfare was goedkoper dan de formule 1 optocht.

Als een kat in het nauw liet de formule 1 zich verleiden tot vreemde capriolen met als doel meer spektakel op de baan te krijgen. Zo was er begin van vorig seizoen een soort stoelendans kwalificatiesessie in elkaar geknutseld die absoluut een mislukking bleek te zijn. Gelukkig is bijna iedereen deze klucht vergeten door hulp uit onverwachte hoek.
Dat jongetje, waarvan er velen riepen dat hij te jong was voor de grote mannenwereld van de formule 1, ging plots vorig jaar bij een topteam rijden en vestigde alle aandacht op zich. Nu kon hij echt laten zien wat hij in huis had en dat deed hij ook. Waar zijn magnifieke inhaalacties in de Toro Rosso al veel aandacht kregen, waren zijn acties aan de kop van het veld in “een echte Bull” helemaal volop in de schijnwerpers.

De gevestigde orde werden helemaal gek van dat jong. Het publiek werd dat ook, maar op een andere manier. Max haalde de gevestigde orde in alsof hij al de meest ervaren rijder van de formule 1 was, hij verdedigde als een rots in de branding. Kijk naar de races in Hongarije, in België en zeker Brazilië. Natuurlijk, het was soms op het randje maar het publiek smulde ervan. Dit was de show, dit was de entertainment waar de formule 1 om smeekte. Max is in een korte tijd zeer populair geworden bij de racefans, niet alleen in Nederland maar ook in landen als Engeland en Italië. Wat moest de wedstrijdleiding doen? Ingrijpen en het publiek teleurstellen of de formule 1 een boost geven en dit gaan toestaan?

Gelukkig wordt er gekozen voor de meest wijze beslissing en is er gekozen om minder in te grijpen bij gevechten op de baan. Max heeft een nieuwe standaard neergezet. Het probleemkind, de enfant terrible van de formule 1, brengt deze tak van sport erg veel goeds.

De fans zullen reikhalzend uitkijken naar dit nieuwe tijdperk waarin een jong ventje laat zien dat er allerlei plannen kunnen worden gelanceerd naast de baan, maar dat het op de baan moet gebeuren.

R van Wijk