Eerlijk is eerlijk. Het Formule 1 seizoen 2013 was eigenlijk geen seizoen om door een ringetje te halen. Geen epische titelstrijd tussen twee of drie topcoureurs, geen legendarische wedstrijden waar we over tien jaar nog over spreken, en zelfs geen enkele regenrace. Toch valt er over dit seizoen genoeg te vertellen. Wij doken in ons nieuwsarchief en lopen de komende dagen samen met u nog eens langs de meest opvallende momenten.

Grand Prix van Australië

17 Maart – Het Formule 1 seizoen 2013 start ‘zoals het hoort’ in Australië. Het Albert Park circuit in Melbourne is decor van de eerste (en laatste) overwinning van Kimi Räikkönen in 2013. De Fin gaat er met de winst vandoor door èèn stop minder te maken dan de concurrentie. Het podium wordt compleet gemaakt door Fernando Alonso en Sebastian Vettel. De eervolle vermelding is voor Adrian Sutil, de herintreder bij Force India ligt lang op koers voor een podiumplek. Omdat zijn banden het niet uit houden zakt hij echter terug naar de zevende plek.

De Grote Prijs van Australië is ook het debuut van de ‘onze eigen’ Giedo van der Garde. Van der Garde stapt dankzij een flinke zak geld van McGregor in bij het Caterham team. Daar moet hij het opnemen tegen de van Marussia overgekomen Charles Pic. Giedo finisht zijn debuutrace op de achttiende en laatste plek na een touché in de openingsfase waarbij hij een nieuwe voorvleugel moet halen.

Grand Prix van Maleisië

24 Maart – In Maleisië is het Sebastian Vettel die zijn eerste seizoenszege behaalt, hij moet hiervoor wel de teamorders van Red Bull Racing aan zijn laars lappen. Het team geeft Vettel halverwege raceafstand de ‘Multi21’ boodschap. Dit houdt in dat wagen 2 (Webber) voor wagen 1 (Vettel) zal finishen. Vettel ziet niet zoveel in het plan van zijn team en besluit Webber in een fel gevecht de zege afhandig te maken. Dit tot grote woede van Webber.

Fernando Alonso moet de strijd al staken na één ronde. Al in de tweede bocht komt Alonso in aanraking met Vettel. Door die actie komt zijn voorvleugel op half zeven te staan. In plaats van een nieuwe vleugel halen gokken Alonso en Ferrari erop dat de vleugel blijft zitten, zonder succes. Wanneer Webber Alonso inhaalt begeeft de vleugel het en eindigt de race van de Spanjaard in de grindbak.

Lewis Hamilton scoort naast alle Red Bull commotie zijn eerste podium voor het Mercedes team, maar heeft dit (wél) te danken aan een teamorder. Mercedes draagt Nico Rosberg op om zijn teamgenoot niet in te halen ondanks dat hij veel sneller is.

Grand Prix van China

14 April 2013 – Fernando Alonso is de derde coureur die een zege binnenhaalt in 2013. De Spanjaard is in China Kimi Räikkönen en Lewis Hamilton te snel af. Mark Webber krijgt zijn eerste (en nog lang niet laatste) pech van 2013 te verduren wanneer zijn wiel voor zichzelf begint na een foute pitstop. De winnaar van 2012 (Nico Rosberg) zit het ook niet mee, hij valt naar eenentwintig rondes uit met een ophangingsprobleem. Kimi Raikkonen maakt in zijn toch richting de tweede plaats nog even kennis met Sergio Perez. De nieuwbaken McLaren coureur laat Raikkonen weinig ruimte waardoor beiden toucheren.

Kovalainen keert terug bij Caterham
17 April – In de week tussen de races in China en Bahrein komt er opvallend nieuws uit het Caterham kamp. De eind 2012 aan de kant gezette Heikki Kovalainen keert terug bij het team als reserve en testrijder. Hij moet de Caterham aan de tand voelen en het team vertellen waar het beter kan. Even gaan er verhalen de ronde dat Kovalainen Giedo van der Garde gaat vervangen op korte termijn. Hier blijkt later echter niets van waar.

Grand Prix van Bahrein

21 April – De Grote Prijs van Bahrein van 2013 kent een identiek podium aan de editie van 2012. Sebastian Vettel gaat er eenvoudig met de zege vandoor en geeft Kimi Räikkönen en Romain Grosjean het nakijken. Sergio Perez maakt de wedstrijd als hij zijn teamgenoot Jenson Button hardhandig aan de kant zet. Button is niet gediend van de agressieve acties van zijn teamgenoot en laat dit dan ook duidelijk merken via de boordradio. Perez plukt echter met de zesde plaats wel de vruchten van zijn doldwaze acties, Button valt terug naar de tiende plaats.

Grand Prix van Spanje

12 Mei – Fernando Alonso is een geliefd man in Spanje. Hij brengt zijn fans in Barcelona dan ook in extase wanneer hij gestart vanaf de vijfde plek de race wint. Hij doet dit op respectabele afstand van Kimi Räikkönen en teamgenoot Felipe Massa. Voor Massa blijkt het zijn laatste podium te zijn voor Ferrari. Giedo van der Garde kent zijn eerste uitvalbeurt van het seizoen wanneer een wiel los raakt van de Caterham.

Honda terug in de Formule 1
16 Mei – Honda keert vanaf 2015 terug in de Formule 1 en wel bij McLaren. Daarmee komt de legendarische combinatie uit de jaren tachtig en negentig opnieuw tot leven. Honda verliet als constructeur in 2008 de Formule 1 om economische redenen.

Grand Prix van Monaco

25 Mei – Goed nieuws voor de Nederlandse Formule 1 fans. Giedo van der Garde behaalt in het natte Monaco voor het eerst dit seizoen de tweede kwalificatiesessie. Uiteindelijk mag van der Garde vanaf de vijftiende plaats starten, zijn beste kwalificatie tot dan toe. De laatste Nederlander die in de Formule 1 Q2 wist te halen was Robert Doornbos voor Red Bull Racing, tijdens de Grote Prijs van Brazilië in 2006.

26 Mei – Nico Rosberg is de tijdelijke prins van Monaco wanneer hij de tweede zege van zijn carriere behaalt. De race wordt halverwege opgeschrikt door een crash tussen Pastor Maldonado en Max Chilton. De Williams komt zo hard in aanraking met de vangrail dat een complete veiligheids barriere met reclame over de baan komt te liggen. De race wordt kortstondig stilgelegd. Ook een herstart kan de spanning in de race niet terug brengen en dat zorgt er dan ook voor dat Sebastian Vettel en Mark Webber niets anders kunnen dan achter Rosberg naar de tweede en derde plek te rijden.

Mercedes test met Pirelli
26 Mei – Op de dag van de Grote Prijs van Monaco komt naar buiten dat Mercedes in het geheim een test heeft afgewerkt met Pirelli, en nog belangrijker, de 2013 Mercedes wagen! De test schiet bij met name Red Bull Racing en Ferrari in het verkeerde keelgat en de teams dienen dan ook protest in. Ook Ferrari zelf ligt even onder vuur wanneer bekend wordt dat het team ook een Pirelli test heeft gedaan. De Italianen deden dat echter met de 2011 bolide wat dan weer wel volgens de reglementen is.

Tot zover het eerste deel van het GPPits Jaaroverzicht 2013. In deel twee leest u alles over het drama in Canada, de problemen van Pirelli én de regelveranderingen voor de pitstraat!