Hamilton schittert in Bahrein”, dat schreef collega Fabian van Tiel twee weken geleden.

Lewis Hamilton was van plan om te blijven schitteren en won voor het eerst in zijn carrière drie races op rij.
De wereldkampioen van 2008 ging ‘terug naar de schoolbank’, om alle data te bestuderen. Want hoe spannend de GP van Bahrein voor ons was, voor de coureur Hamilton was het wellicht iets té spannend.

Nadat Rosberg het gat had gedicht door het bestuderen van Hamiltons data, was het de beurt aan Hamilton om dat gat weer te vergroten. Dit kan omdat Mercedes een ‘open data policy’ heeft. Alle info is beschikbaar voor beide rijders.

Maar uiteindelijk waren het foutjes in de kwalificatie van Rosberg, die Hamilton ‘lucht’ gaven. Al verwachtte de Brit dan met name Ricciardo een moeilijke klant zou kunnen worden.

Wie ook een moeilijk race verwachtte, was de nieuwbakken teambaas van Ferrari. Marco Mattiacci, een CEO van de Noord-Amerikaanse verkooptak van straatauto’s moest Stefano Domenicali vervangen.
Een 1 april-grap dacht uw scribent, toen ik het nieuws hoorde.

Zelf dacht Mattiacci zelf ook aan een grap toen Di Montezemolo hem om zes uur ’s ochtends [lokale tijd] opbelde.

De beste man is een slimme zakenman dan wel autoverkoper, maar gebrek aan kennis van autosport woog zwaar voor de buitenstaanders. Echter is de Formule 1 veranderd en gaat het tegenwoordig voor om managementskwaliteiten. Zeker bij grote teams als Ferrari.

In dat licht is de aanstelling van Mattiacci niet zo raar?

Trouwens, de race kreeg een raar staartje. Een grapjas stond te zwaaien met de vlag. De FIA kortte hierop de race met een ronde in, zoals collega Maikel Joosten zal uitleggen.
Enne, dat betekent dat de GP van Brazilië 2002, die ene Pele niet had afgevlagd, officieel nog steeds gaande is?

Laten we van team tot team bekijken hoe ze het deden in de smog van Shanghai:

Mercedes:
Mercedes blijft 1-2tjes boeken. Hamilton [P1] kwam goed weg bij de start, waar Rosberg posities verloor en Bottas een tik gaf in het gedrang. Voor Lewis was er weinig aan de hand. Rosberg had de dominantie van de Mercedes mee en passeerde eigenlijk vrij eenvoudig de concurrentie.
Nico zei wel ‘last’ te hebben van een defect communicatie-systeem, maar de Mercedes is zo sterk dat dat nauwelijks van invloed had kunnen zijn op diens prestaties.

Red Bull:
Vettel [P5] kon geen vuist maken tegenover een Rosberg en zijn teamgenoot, die 3-1 voor staat in het onderlinge teamduel [QT]. Vettel deed ruim een jaar na dato ook weer een ‘multi-21’, hetzij dat hij dit keer degene was die opzij moest. De Duitser weigerde, waarna Daniel via de DRS orde op zaken stelde.

Vettel zag later in de race zelfs de Caterham van Kobayashi voorbij schuiven., de onmacht voor de huidige wereldkampioen duidelijk makend. Opvallend nieuws: Newey was er niet bij. De Brit was op het circuit van Silverstone waar hij in gesprek was met…Mark Webber.

Ricciardo [P4] zal zich goed voelen na de eerste vier races van het seizoen. Vooraf werd nog gevreesd dat de ‘lachebekje van de F1’ zou worden weggevaagd door Vettel, maar Daniel houdt zich behoorlijk goed staande in het Vettel-team.

Ferrari:
Kimi [P8], Kimi, Kimi…Heette het eerst dat de Fin een beetje moeite had met de ‘brake-by-wire‘ systeem, blijkt dat de wereldkampioen van 2007 geen vuist kan maken met de F14T. Vanaf de start lijkt de Fin alleen maar de rondjes te willen afmaken. Ik heb hem verder niet gezien.

Alonso [P3] deed wat hij kon met de F14T, maar hij doet al jaren wat hij kan met de auto die hij van Ferrari krijgt. Het is ook de zoveelste keer dat ik dat opschrijf…want andermaal is de auto niet goed genoeg.
Alonso bezorgde zijn nieuwe teambaas wel een leuke binnenkomer. Weten wij ook weer dat de Formule 1 ook een ‘trainerswissel-schokeffect’  kent.

McLaren:
Button zei zich zorgen te maken over de vorm van McLaren. Het team lijkt niet de nodige stappen te kunnen zetten, wat werd geïllustreerd door een P11 en P13 voor Kevin Magnussen.

Williams:
De FW36 valt tegen in de regen, dus waren Massa [P15] en Valtteri Bottas [P7] blij dat het zondag droog was en droog bleef, net als in Maleisië. Massa had echter pech met zijn stop, waar een achterwiel vast zat.

En dat terwijl Massa weer een superstart had, waarbij hij een tikje uitdeelde aan voormalig teamgenoot Alonso. Ook Bottas kreeg een tik.En wel van Rosberg. Het had verder geen grote gevolgen.

Toro Rosso:
Daniil Kvyat [P10] blijft zich bewijzen. De Rus pakt maar een puntje, maar elek punt is er een. Zeker als je die afpakt van Jenson Button. De kritiek op Kvyat is dan ook volledig verstomd.

Vergne [P12] behaalde gisteren zijn doel. De Fransman wilde per sé Q3 behalen, maar in de race worden de punten uitgedeeld. De Fransman lijkt zich teveel op de kwalificatie te richten, waardoor het in de race misgaat?

Force India:
Sergio Perez [P9] van podiumklant naar puntjessprokkelaar. Het leven verloopt met hoge pieken en diepe dalen voor de Mexicaan. Gestart vanaf P16, dus een prima resultaat. En een bewijs dat Force India een prima auto heeft gebouwd.

Hülkenberg reed een solide race naar P6. Verder was Nico Hülkenberg onzichtbaar.

Lotus:
Pastor Maldonado [P14]. Deze man ging in de trainingen in de fout. Of was het frustratie? Want eigenlijk had Pastor geen enkele reden om zijn hard te pushen en daarmee zijn auto te beschadigen. In de race hield de Venezolaan zich redelijk koest.

Romain Grosjean [DNF] had pech. Zonder deze man was Lotus nergens, want in de voorgaande races kwam Grosjean nog knap in de buurt van een punt. Helaas moest Grosjean al na enkele ronden zijn E22 zijn pist in rijden. Versnellingsbakproblemen.

Sauber:
De C33 is een draak van een auto en gewoon té zwaar. Sutil [DNF] kon zich na vier rondjes alweer omkleden. Al in de formatieronde doken de problemen met de auto op. Sutil probeerde het nog wel, maar zonder vermogen heeft het geen zin om door te gaan.

Teamgenoot Gutierrez reed naar P16 en had zeer veel problemen met de banden. Niet raar als je auto te zwaar is.

Caterham:

Zowel Kamui [P18] was vooral kwaad op de grappenmaler met zijn vlag. Immers had de Japanner niet alleen Vettel gepasseerd, maar ook directe concurrent Bianchi in zijn Marussia. Hopelijk krijgt het ‘geintje’ geen duur staartje voor het team.
Ericsson [P20] blijft leren. De Zweed wilde vooral de race uitrijden en deed naar behoren, ondanks veel onderstuur.

Marussia:
Max Chilton [P19] blijft dergelijk. Ook in het nieuwe seizoen blijft de Brit zijn auto ‘naar huis’ rijden. Dat betekent de 23ste opeenvolgende finish voor de Marussia.

Jules Bianchi pakte achter de groene tafel P17, nadat de FIA de race inkortte met twee rondes. Een mannetje dat de race al zat was [?] besloot in ronde 54 te gaan zwaaien. Behalve voor de achterhoede had het geen gevolgen.

Daarmee kwam er een bizarre einde aan een toch wel saaie race waarin er niet veel [behoudens de start] gebeurde.